Asopichos Logo
19-04-2024
Asopichos Logo
423

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 70 χρόνια ΑΕΟ. Λουκάς Τριανταφύλλου: Δυναμικός και όχι βρώμικος

< 10 λεπτά
11.06.15 • 19:42
#Tags:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. 70 χρόνια ΑΕΟ
Λουκάς Τριανταφύλλου. Δυναμικός και όχι βρώμικος

Λίγα μόνο δευτερόλεπτα ήταν αρκετά να τον χαρακτηρίσουν σκληρό κι ευέξαπτο, ακόμη και βρώμικο ποδοσφαιριστή. Μια πράξη που του στοίχισε τον αποκλεισμό του δια βίου από το ποδόσφαιρο! Αν δεν είχε συμβεί αυτό το γεγονός η λαμπρή πορεία του, πιστεύουν όλοι, σίγουρα θα είχε μια άλλη και καλύτερη εξέλιξη.

Σήμερα

Λουκάς Τριανταφύλλου σήμερα

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Αθλητικής Ένωσης Ορχομενού, συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε τους ποδοσφαιριστές της μεγάλης ομάδας που υπήρξαν ορόσημο και σημάδεψαν την χρυσή εποχή της.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

 Σήμερα παρουσιάζουμε τον Λουκά Τριανταφύλλου.

Κύριε Τριανταφύλλου μετανιώσατε για εκείνο το χτύπημα στον επόπτη;

«Φυσικά και μετάνιωσα. Αμέσως μετάνιωσα και τα έβαλα με τον εαυτό μου αλλά πια το κακό είχε γίνει» μας λέει τώρα μετά από 44 χρόνια από την θλιβερή εκείνη ημέρα στο γήπεδο του Ρουφ.

Το γεγονός αυτό τον κακοχαρακτήρισε και τον ακολούθησε πολύ καιρό. Άνθρωποι που τον γνώριζαν από κοντά έκπληκτοι άκουγαν τους χαρακτηρισμούς αυτούς. Τον θεωρούσαν και είναι, τελείως διαφορετικός.

Συγκροτημένος, δυναμικός στη ζωή αλλά και στους αγωνιστικούς χώρους.

6α στη Μυτηλήνη

στη Μυτηλήνη

«Όμως ποτέ βρώμικος, λέει. Έβαζα τα πόδια μου στη φωτιά αλλά ποτέ δεν έπαιξα αντίπαλο βρώμικα και δεν χτύπησα εσκεμμένα. Αγαπούσα την ομάδα, έπαιζα κι εγώ όπως κι άλλοι της μεγάλης τότε ομάδας, για τη φανέλα, για τον Ορχομενό που τον αγαπάμε υπερβολικά».

...ναι έτυχε να σας γνωρίσω και στο γήπεδο…
«Παίξαμε και μαζί, συμπαίκτες κάποια χρόνια, σε θυμάμαι ξεκίνησες κι εσύ πολύ μικρός».

1α 1

 Η τιμωρία

Ήταν ένα αδιάφορο ματς με τον ΑΠΟ Ρουφ στο γήπεδο του Ταύρου. Μόλις είχε αρχίσει το πρωτάθλημα 2η αγωνιστική, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 1971.
«Δυστυχώς τα είδαμε όλα εκεί. Απέβαλλε πρώτα τον Μπαρμπαλιά, στη συνέχεια τον Παπαμακάριο. Τον Μπαρμπαλιά τον απέβαλλε για αντιαθλητικό μαρκάρισμα δικαίως. Στη συνέχεια κάποιος αντίπαλος έβριζε συνέχεια τον επόπτη. Ο Παπαμακάριος (ΑΕΟ) λέει στον επόπτη δεν τον ακούς που σε βρίζει; Εκείνος φωνάζει τον διαιτητή και του λέει ότι ο Παπαπμακάριος τον βρίζει και τον αποβάλλει! Διαμαρτυρήθηκα για την αποβολή και αποβάλλει κι εμένα. Εκεί δεν κρατήθηκα θόλωσα ότι άδικα με αποβάλλει και χτύπησα με κεφαλιά τον επόπτη». Για την ιστορία το ματς έληξε 3-1 υπέρ του Ρούφ.

Αυτή η πράξη του Τριανταφύλλου τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δια βίου «σωστά με τιμώρησαν με τέτοια ποινή. Δεν έπρεπε να το κάνω μετάνιωσα. Έπρεπε να συγκρατηθώ» λέει τώρα με τη λύπη σχηματισμένη στο πρόσωπό του.

Μέχρι εκείνο τον αγώνα το μέλλον φάνταζε ρόδινο. Είχε όλα τα εχέγγυα ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή που θα άφηνε εποχή. Η μοίρα όμως του έπαιξε αυτό το σκληρό παιχνίδι.

4α 1

Από τις αλάνες
Ξεκίνησε τα πρώτα του αθλητικά βήματα στην αθλητομάνα – όπως λένε – γειτονιά του. Στην συνοικία της Πετρομαγούλας, στον Άγιο Νικόλαο, στη «Μακεδονία» από όπου ξεπετάχτηκαν αρκετά ταλέντα.

Εκεί στις αλάνες τον ξεχώρισε ο μεγάλος Γιώργος Ζαννιάς σε ηλικία15 ετών. Ο Γιώργος Ζαννιάς είναι η μεγαλύτερη ίσως μορφή της ΑΕ Ορχομενού. Ποδοσφαιριστής με ξεχωριστές περγαμηνές, προπονητής, παράγοντας. Ζωντανή ιστορία της ΑΕΟ.
Του είπε ότι πρέπει να πάει στην ομάδα γιατί είναι καλός και θα παίξει. Τον έπεισε και πράγματι ο 15χρονος Λουκάς άρχισε να φλερτάρει με τη φανέλα της ΑΕΟ.
Πρώτος αγώνας αμέσως με το που πήγε στην ομάδα σε ένα φιλικό στη Μαλεσίνα το 1966.
Αμέσως μετά και σε μικρή ηλικία (16χρονος) ήρθε η καριέρα στην ΑΕΟ όπου έπαιξε από το 1967 μέχρι τον αποκλεισμό του το 1971.

1Εγκαινια

Εγκαινια

Η χάρη
Εκείνη την εποχή κατασκευαζόταν το στάδιο Ορχομενού το οποίο εγκαινίασε ο ΓΓΑ της χούντας Βλαδίμηρος στις 25 Μαίου 1973. Οι παράγοντες του Ορχομενού πίεσαν τότε τους ανθρώπους της εξουσίας και στα εγκαίνια ο ΓΓΑ εξήγγειλε την «χάρη» στον Τριανταφύλλου και έτσι ήταν ελεύθερος να αγωνιστεί στην ΑΕΟ μετά από 2 χρόνια.

Αυτή η απουσία του όμως από τους αγωνιστικούς χώρους τον είχε αφήσει πίσω σε φυσική κατάσταση και βέβαια μεγαλώνοντας ηλικιακά δεν ήταν και τόση εύκολη η ολική επαναφορά.

Νέο ξεκίνημα
Σκληρό καρύδι όμως καθώς είναι και παρά τα προβλήματα άρχισε τις προπονήσεις, ξαναφόρεσε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, έγινε βασικός στην ομάδα και αγωνίστηκε μέχρι τα 37 του χρόνια το 1987!

Ξεχωρίζετε κάποια καλή στιγμή στη καριέρα σας;
«Δεν ξεχνιέται, έκλαψα από χαρά» λέει και μετά από τόσα χρόνια ακόμη νιώθει τα ίδια συναισθήματα!
«Ήταν ο αγώνας για την άνοδο στη Β εθνική τον Μάιο του 1971. Παίζαμε στη Στυλίδα και με ισοπαλία ανεβαίναμε στη Β Εθνική πράγμα που έγινε. Έκλαψα από χαρά μόλις έληξε το ματς, για την επιστροφή της ΑΕΟ στην μεγάλη κατηγορία».

Αγωνίστηκε στην ΑΕΟ τα δύο επόμενα χρόνια και την περίοδο 1975 πήρε μεταγραφή για τον Λεβαδειακό στον οποίο αγωνίστηκε μέχρι το 1978.

2Το στάδιο λίγο πριν τα εγκαίνια

Το στάδιο λίγο πριν τα εγκαίνια

Επιστρέφει στον Ορχομενό που στο μεταξύ εκείνη την εποχή, μετά από διοικητικές κονταρομαχίες και διαφωνίες για την διαχείριση του έμψυχου υλικού δημιουργείται ο «Φρίξος» . Ο Τριανταφύλλου βρίσκει στέγη και σε ηλικία 27ετών αγωνίζεται το 1979 στον Φρίξο.

Την επόμενη χρονιά 1980, γίνεται τυπικά επιστροφή στην ΑΕΟ, αφού ο Φρίξος διαλύεται και στην οποία ο Τριανταφύλλου αγωνίζεται μέχρι το 1987 οπότε κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

«Θεωρώ τον Παναγιώτη Καραβασίλη ένα από τα μεγαλύτερα και αυθεντικότερα ταλέντα που πέρασαν από τον Ορχομενό. Μεγάλοι Ορχομένιοι ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής υπήρξαν επίσης ο Λουκάς Ντάνος και ο Λουκάς Πανάγος. Τα μετέπειτα χρόνια επίσης πολύ καλοί ήταν ο Γιάννης Μουτσανάς, Σπύρος Ντάνος ενώ θεωρώ από τα μεγαλύτερα ταλέντα τον Νίκο Αναγνωστάκο που άλλωστε αυτό φάνηκε και από την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό».

Με τις διοικήσεις πως τα πηγαίνατε;
«Όχι κι άσχημα, υπήρχαν άνθρωποι που πονούσαν την ομάδα. Υπήρχε όμως μια άλλη νοοτροπία από την σημερινή. Πληρώσαμε την ξενομανία. Αντί να στηριχτούμε σε δικά μας παιδιά οι διοικούντες επένδυσαν σε παίχτες από άλλα μέρη και παραμέλησαν του Ορχομένιους. Αυτό αποδείχτηκε λάθος και το πληρώσαμε με τον υποβιβασμό μας».

Αυτό γιατί ήταν κακό; Μεταγραφές έκαναν.
«Όπως σας είπα έκαναν λάθος επιλογές. Έφεραν παίχτες-βεντέτες που ήταν στη δύση της καριέρας τους και μεγάλης ηλικίας (Μπαρμπαλιάς, Κ. Παπαϊωάννου κ.α) . Δεν μπορούσαν να προσφέρουν αλλά και να δεθούν με τους υπόλοιπους. Αυτό ήταν το λάθος. Τα νέα παιδιά που μοχθούσαν για μια θέση στην ομάδα απογοητεύτηκαν και τα παρατούσαν».

Οι Ορχομένιοι είναι φίλαθλοι;
«Αρκετά και εκείνη την εποχή ήταν πολύ ένθερμοι, αγαπούσαν και στήριζαν την ομάδα με πάθος τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Τους ευχαριστώ που με στήριξαν τόσα χρόνια».

3Καταμεστο1

Έχετε φίλους από εκείνη την εποχή;

«Στο ποδόσφαιρο απέκτησα πραγματικούς φίλους με τους οποίους έχουμε μια σταθερή φιλία τόσα χρόνια. Αυτή εκφράζεται με την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και μεταφράζεται επίσης σε ψήφους για πάρα πολλά χρόνια που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Το μήλο όμως πέφτει κάτω από τη μηλιά. Το ποδοσφαιρικό του ταλέντο κληρονόμησε και ο γιός του Δημήτρης.

«Έπαιξε στην ίδια θέση με εμένα, κεντρικός αμυντικό. Με ξεπέρασε όμως σε ηλικία. Ο Δημήτρης σταμάτησε στα 39 του χρόνια. Αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες όπως ΑΕΟ, Λαγκαδάς, Μαλεσίνα, Παμβαγιακός, Τιθορέα, Κόκκινο, Πάυλο. Αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Δ εθνικής» λέει με υπερηφάνεια για το γιό του.

Για την σύγχρονη ΑΕΟ τι πιστεύεται;
«Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτούνται χρήματα και αν δεν υπάρχουν δεν μπορεί μια ομάδα να πρωταγωνιστήσει. Οι ανάγκες είναι αυξημένες και υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις.
Αυτοί που ασχολούνται σήμερα είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Τους αξίζουν πολλά μπράβο. Κρατάνε την ομάδα ζωντανή και υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά που βρίσκουν διέξοδο και ασχολία με τον αθλητισμό».

Αυτός είναι ο Λουκάς Τριανταφύλλου. Η δύναμη της τότε μεγάλης Αθλητικής Ένωσης Ορχομενού με προσφορά στο τοπικό και όχι μόνο ποδόσφαιρο για πάνω από 20 χρόνια.

Πόνεσε, μάτωσε, αμφισβητήθηκε, έκλαψε αλλά γεύτηκε και μεγάλες συγκινήσεις στην ιστορική ομάδα του Ορχομενού.

Κύριε Τριανταφύλλου σας ευχαριστώ, του είπα φεύγοντας, για την συνέντευξη και τις αναμνήσεις που φέραμε στην επιφάνεια. 

Σ.σ. Μια τόσο μεγάλη και λαμπρή καριέρα δεν μπορεί να μη συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Υπάρχει όμως μια θλιβερή ιστορία για το αρχείο που χάθηκε και για το λόγο αυτό δεν διασώθηκαν προσωπικές φωτογραφίες από την ποδοσφαιρική του καριέρα.
Διασώθηκαν μόνο φωτογραφίες της ΑΕΟ με τις διάφορες κατα καιρούς συνθέσεις κάποιες από τις οποίες δημοσιεύουμε. .

Μπάμπης Ζαννιάς

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle