Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
297

|

Α Φ Ι Ε Ρ Ω Μ Α. Η σφαγή στο Καλάμι

< 3 λεπτά
07.06.16 • 11:30
#Tags:

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης μνήμης και τιμής για τη σφαγή στο Καλάμι που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 11 Ιουνίου από το Δήμο Λιβαδειάς, δημοσιεύουμε παρακάτω το ιστορικό της σφαγής, 

Το θέμα είχε δημοσιευτεί στον asopichos.gr τον Σεπτέμβρη του 2015, στο πλαίσιο της συνέντευξης του Γ Σλατινόπουλου στον Μπάμπη Ζαννά, οποίος κατάγεται από το Καλάμι και γλύτωσε από τη σφαγή στην οποία χάθηκαν τα περισσότερα μέλη της οικογενείας του. 

Η σφαγή στο Καλάμι

Ο Θανάσης Χρήστου στον ιστότοπο «Ελλήνων Φως» http://ellinonfos.gr/to-kalami-ke-i-iroes-tou-1161944/ αναφέρει μεταξύ άλλων:
kalami1«Μία μέρα μετά την τραγωδία του Διστόμου της 10ης Ιουνίου 1944 και οι Γερμανοί κατακτητές Βύθιζαν εκ νέου μέσα στο αίμα για ασήμαντη αφορμή μία μικρή πολίχνη της Βοιωτίας, το Καλάμι. Έτσι, την Κυριακή 11 Ιουνίου 1944 το μικρό και γραφικό αυτό χωριό, που είναι ακροβολισμένο στον επαρχιακό δρόμο Λιβαδειάς―Θήβας, δέχθηκε το θανάσιμο πλήγμα των S.S.».
Στη συνέχεια αναφέρει: « Έτσι, οι κρατούμενοι έφθασαν τους εικοσιτρείς. Στις 8.00 το βράδυ σήμανε η ώρα μηδέν. Ο επικεφαλής διέταξε να χωρίσουν τους έξι άνδρες από την ομάδα, ας αποθησαυρισθούν εδώ τα ονόματα τους:

Απόστολος Ι. Σλατινόπουλος (76 χρονών), Σπυρίδων Λ. Νάκος (46 χρονών), Λουκάς Αθ. Σκουρολιάκος (37 χρονών), Χαράλαμπος Κ. Μάρκου (15 χρονών), Αναστάσιος Αθ. Μόνωσης (25 χρονών) και ο Νικόλαος Ιω. Χατζηδημητρίου (16 χρονών).

kalami2Κατόπιν, τους μετέφεραν πίσω από το μπακάλικο του Απόστολου Σλατινοπούλου στην άκρη του Καλαμιού από τη μεριά της Αλιάρτου και τους εκτέλεσαν ρίχνοντας τους και τη χαριστική βολή. Τα γυναικόπαιδα ακούγοντας τον αχό των όπλων σκέφθηκαν πως οι Γερμανοί πυροβολούν για να εκφοβίσουν τους αντάρτες. Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική, οι άνθρωποί τους είχαν θανατωθεί.
Η ίδια μοίρα άλλωστε ανέμενε και εκείνα τα 17 γυναικόπαιδα, ας καταγραφούν εδώ τα ονόματα τους:

Παναγιώτα Α. Σλατινοπούλου (64 χρονών), Ευαγγελία Ν. Σλατινοπούλου (23), Απόστολος Σλατινόπουλος (2), αβάπτιστο Σλατινοπούλου (8 μηνών), Βάγια Σ. Νάκου (38), Κούλα Σ. Νάκου (19), Απόστολος Σ. Νάκος (13), Παναγιώτης Σ. Νάκος (11), Άννα Σ. Νάκου (7), Μόρφω Λ. Παπαπαχατζή (22), Κική Λ. Παπαχατζή (2), αβάπτιστο Παπαχατζή (9 μηνών), Ελένη Κ. Κυρίτση (20), Κωνσταντίνο Κ. Κυρίτση (7), Ελένη Μόνωση (25), Ελένη Ι. Χατζάκη (20) και Λούκια Κ. Μπάβου (20)».

Να σημειώσουμε ότι παρά τους πυροβολισμούς και τη χαριστική βολή ένας από τους δεκαεπτά, ο ενδεκάχρονος Παναγιώτης Νάκος, διασώθηκε.
Διαβάστε αυτή τη συγκλονιστική ιστορία και όλο το χρονικό εδώ 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle