Πολιτισμός

«Γαλάζιος Λαβύρινθος»

«Γαλάζιος Λαβύρινθος» Ε.Τσουκαράκη Εκδόσεις Ψυχογιός 2017 σελ. 397

«Είμαι ο πατέρας σου. Τιμωρήθηκα με σκότος και φωτιά
για έναν άγνωστο χρόνο να σέρνομαι τις νύχτες
και τις ημέρες, η φωτιά να με καθαρίζει
από το κρίμα ότι έζησα»
«Άμλετ» του Σαίξπηρ

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Κάποιος θέλει να απαλλάξει κάποια συγκεκριμένα παιδιά από το δυσβάστακτο φορτίο της δικής του μοίρας και κληρονομιάς…

Δυο μικρά παιδιά, ο Δάνης και ο Άρης,  βρίσκονται νεκρά στα κρεβάτια τους , σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών αναμεταξύ τους . Πρόκειται για δύο αιφνίδιους θανάτους. Οι μητέρες των παιδιών γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι φίλες. Ο ιατροδικαστής Βλάσσης Φωτίου αναλαμβάνει να κάνει νεκροτομή ,για να βρει τα αίτια των θανάτων των παιδιών , τα οποία δεν έπασχαν από κάποια ασθένεια.

Ο  Εισαγγελέας Πλειμμελειοδικών Σάββας Νίκας ,σαράντα τέσσερα χρονών, έχει μια αξιοζήλευτη καριέρα , είναι λειτουργικός, τίμιος, ευυπόληπτος, αδέκαστος , άτεγκτος και επιτυχημένος , αλλά έχει μια προσωπική ζωή μίζερη και ανήλιαγη. Είναι συναισθηματικά ψυχρός και η μοναχικότητα τον λυτρώνει. Έχει αντικοινωνική συμπεριφορά .Είναι μονίμως αγέλαστος.  Έχει μικροφοβίες και εμμονές με την τάξη και την καθαριότητα. Δεν θέλει απολύτως τίποτα να διαταράσσει την τάξη του χώρου του, τη ρουτίνα της υγιεινής του και τις διατροφικές του συνήθειες. Τα μηχανικά στερεότυπα στην καθημερινή του συμπεριφορά του προκαλούν μέσα του μια αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας. Βρίσκεται μονίμως σε μια εσωτερική σύγχυση. Ζει σαν αυτόματο ρομπότ. Αγαπάει να αποστηθίζει και να αποθηκεύει στη μνήμη του τα κατάλληλα αποσπάσματα από τα πολλά σονέτα και τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ και του αρέσει να τα αφηγείται  στους συνομιλητές του και κυρίως στην ερωμένη του. Μόνο μέσα από την απαγγελία του Σαίξπηρ μπορούσε να εκφράζει και να εκδηλώνει τα συναισθήματά του και να τους προσφέρει διέξοδο.

Η όμορφη, σαραντάχρονη , κοκκινομάλα Λούσι θα ερωτευτεί  τρελά τον αξιόλογο αυτόν εισαγγελέα, αλλά σιγά σιγά μέσα από την σχέση τους ,θα ανακαλύψει τα μειονεκτήματά του. Η Λούσι ζητάει από τον εισαγγελέα παιδιά και οικογένεια , αλλά αυτός  αρνείται ρητά και τα δύο. Όμως ο Σάββας Νίκας θα εισβάλει σαν ανεμοστρόβιλος στη ζωή της.

Ο έμπειρος ιατροδικαστής Βλάσης Φωτίου δεν βρίσκει στα δύο παιδιά σωματική βία, κακώσεις ,εκδορές ή ύποπτα ευρήματα ,αλλά  ανακαλύπτει  ότι τα δυο αθώα παιδιά, κάποιος τα δηλητηρίασε με υπερβολική ποσότητα χλωριούχου καλίου, που προκαλεί καρδιακή ανακοπή. Πιστεύει ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Δεν πρόκειται για σύμπτωση και τα δυο παιδιά να καταλήξουν από συμπτώματα υπερκαλιαιμίας. Δεν μπορεί όμως να αποδείξει στους αρμόδιους συνεργάτες του, στον εισαγγελέα  Σάββα Νίκα και στον αστυνόμο του εγκληματικού τμήματος   Ανέστη Βαγενά , με ποιον τρόπο διοχετεύτηκε στο αίμα των παιδιών, το κάλιο. Ο θάνατος των παιδιών φαίνεται ότι οφείλεται σε φυσικά αίτια. Όμως τον ιατροδικαστή κάτι τον βασανίζει, κάτι του λέει ότι οι δύο θάνατοι συνδέονται μεταξύ τους και ότι πρόκειται για δολοφονίες. Κάποιο στοιχείο του διαφεύγει. Ξέρει την αλήθεια αλλά δεν μπορεί να την αποδείξει. Για ποιο λόγο κάποιος να αφαίρεσε τη ζωή ενός οχτάχρονου και ενός εξάχρονου;

Τον συντονισμό της έρευνας  για τον θάνατο των δυο παιδιών τον έχει ο εισαγγελέας Σάββας Νίκας.
Η υπόθεση μυστηρίου του θανάτου των δυο μικρών παιδιών μένει ανεξερεύνητη και έτσι τελικά μπαίνει στο αρχείο της αστυνομίας. Οι μυστηριώδεις θάνατοι του Δάνη και του Άρη θα παράμεναν στα συρτάρια σκονισμένοι και λησμονημένοι!!

Το δημόσιο έργο που αφήνει πίσω του κάποιος πρέπει να συγχέεται με την προσωπική του ζωή ;

Τι έκρυβε ο σκοτεινός λαβύρινθος της ψυχής μιας διαταραγμένης προσωπικότητας ;
Πώς πέθαναν αυτά τα παιδιά ;
Ο θάνατός τους ήταν συμπτωματικός;
Ποιος έδωσε το δικαίωμα του δολοφόνου να αποφασίσει για το μέλλον της ζωής δυο αθώων παιδιών ;
Ποιός είναι ο σχιζοφρενής δολοφόνος των μικρών παιδιών ;
Ποιο ήταν το κίνητρο ; Τι συμφέρον αποκόμιζε κάποιος  από τον θάνατό τους ;
Τα δύο αθώα παιδιά είχαν γεννηθεί κουβαλώντας ένα ασήκωτο και βαρύ φορτίο , χωρίς να το γνωρίζουν ;
Τι κοινό είχαν ο Δάνης και ο Άρης ;
Ποιοι ήταν οι πατεράδες των παιδιών ;
Τι παράξενο συνέβαινε με τις μανάδες των παιδιών , την Νάντια Τζόνσον και την  Ιωάννα Καλλέργη , που ήταν οι καλύτερες φίλες ;
Ποια ήταν η ωρολογιακή βόμβα ,που κουβαλούσαν , ο Δάνης και ο Άρης  ;
Τι σχέση έχει με όλα αυτά ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ;

Η Έλση Τσουκαράκη με τις ψυχολογικές ιστορίες των ηρώων της θέλει να τονίσει πως στη ζωή και στη λογοτεχνία σημασία έχει η απόδοση δικαιοσύνης. Όλη η προσπάθεια της συγγραφέως εξαντλείται στο να αναδείξει τα στοιχεία μυστηρίου της πλοκής σε συνδυασμό με το να αποκαλύψει τις ψυχικές διαθέσεις της Λούσι και του εισαγγελέα Σάββα Νίκα. Διαβάστε το .Θα σας καταπλήξει.

Η ΕΛΣΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ γεννήθηκε στο Κάιρο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από παιδί είχε τον τρόπο της να επικοινωνεί με τις λέξεις. Σπούδασε γερμανική και γαλλική φιλολογία. Δίδαξε σε σχολεία, ασχολήθηκε με μεταφράσεις, έγραψε διηγήματα και σενάρια, και τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν και θεωρεί μεγάλη τύχη τη συναναστροφή με παιδιά και εφήβους, θα της άρεσε να δηλώνει «επάγγελμα: ονειροπόλα». Έχει δύο κόρες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν συνολικά εννιά μυθιστορήματά της.

Have your say