Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
299

|

Γλυκιά γνωριμία με τη Μαρία Ζαννιά

< 7 λεπτά
27.12.16 • 17:03
#Tags:

Γοητεύει τους Ισπανούς, τους καθηλώνει στην τηλεόραση και προκαλεί τους ουρανίσκους τους να γεύονται ελληνικές γεύσεις τόσο από την εκπομπή της στην Ισπανική τηλεόραση όσο και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της που εκδόθηκε πρόσφατα και περικλείει παραδοσιακά πιάτα της Ελληνικής κουζίνας.

Η δική μας Μαρία, η αγαπημένη μας Ορχομένια, μας κάνει την τιμή σήμερα, μιλάει στην ιστοσελίδα μας και παρουσιάζει τη συνταγή της για να φτιάξετε «ρολό μπακλαβά» η οποία βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω των εορταστικών ημερών.

%ce%b5%ce%be%cf%8e%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%ac

Τη συνταγή της θα τη βρείτε και στο βιβλίο της «Cocina Griega & Mediterránea – Maria Zannia» το οποίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.paraninfo.es/catalogo/9788484597360/cocina-griega-con-maria-zannia αλλά και να επικοινωνήσετε μαζί της στην προσωπική της ιστοσελίδα www.mariazannia.com

Η Μαρία Ζαννιά

Η Μαρία βρέθηκε στην Ισπανία την οποία είχε επισκεφθεί πολλές φορές (ζούσε τότε ο αδερφός της εκεί) την οποία αγάπησε και τελικά την κέρδισε.

Στην Αθήνα αλλά και στην Μαδρίτη όπου εγκαταστάθηκε τον πρώτο καιρό δούλευε στον τραπεζικό κλάδο. Την πατρίδα που της έλλειπε άρχισε να τη συναντά στο μαγείρεμα το οποίο της έφερνε νοσταλγικά θύμισες από  γαστρονομικές συναντήσεις σε τραπέζια της οικογένειας και των φίλων της.

%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%acΈτσι μέσα από τα φαγητά που ετοίμαζε έβρισκε την πατρίδα αλλά και ανακάλυπτε το ταλέντο της που άρχισε να την συνεπαίρνει. «Είχα βρει έτσι έναν τρόπο να νιώθω πιο κοντά στα αγαπημένα μου πρόσωπα, στην οικογένειά μου και στους φίλους μου στην Ελλάδα».

«Οι συνταγές μου γενικά είναι πιάτα παραδοσιακά θέλοντας να ξεκινήσω δείχνοντας τη βάση της Ελληνικής Κουζίνας, γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε, τη σημασία κάθε μιας για εμάς τους Έλληνες, πότε και πού τις μαγειρεύουμε κτλ. Για όσα δεν έβρισκα πληροφορία την κατέγραφα μέσω προσωπικών βιωμάτων και συγκινήσεων» τονίζει η Μαρία.

Ποιο είναι όμως το αγαπημένο της φαγητό; «Τρελαίνομαι για το μπριάμ με φέτα. Τόσο απλό και τόσο… δυνατό φαγητό. Με δυο απλά υλικά μοσχομυρίζει ολόκληρο το σπίτι - και το τετράγωνο μη σου πω. Όταν δε, συνδυάζεται με φέτα το απογειώνει και κάνει όσους το δοκιμάζουν να παραμιλούν».

Πριν ένα χρόνο, το 2015, δημιούργησε τη σελίδα στο facebook «Cocina Griega & Mediterránea – Maria Zannia» «κυρίως για να μοιράζομαι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές στα ισπανικά, καθώς και να ενημερώνω για τα προσεχή εργαστήρια κουζίνας και show cooking’s που είχα ξεκινήσει να παραδίδω. Ποτέ δεν θα πίστευα αν μου έλεγαν ότι μέσα σε ένα χρόνο θα δεχόμουν πρόταση συνεργασίας από το σημαντικότερο γαστρονομικό κανάλι της Ισπανίας και όχι μόνο».

%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%ac-2Η επιστροφή στα πάτρια δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της ενώ πρόθεσή της είναι να γνωρίσει σε όσο περισσότερους λαούς το ελληνικό φαγητό. «Για μένα ένα ελληνικό φαγητό δεν είναι μόνο τα υλικά του και η υλοποίησή του. Είναι οι ρίζες του, οι αναμνήσεις, τα βιώματα και τελικά η απόλαυσή του».

Με τη Μαρία Ζαννιά θα έχουμε συχνή επαφή μέσα από την ιστοσελίδα μας και θα μας παρουσιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις προτάσεις της.

Η συνταγή για Ρολάκια Μπακλαβά

Τι μπορώ να πω γι’ αυτό το τόσο δημοφιλές γλυκό; Ένα από τα πιο αγαπημένα μου σε όλες τις εκδοχές του, από την τούρκικη με φυστίκι και φουντούκι και την ελληνική με καρύδι μέχρι την αραβική με κάσιους και την πέρσικη με αμύγδαλο. Ο μπακλαβάς είναι πάντα ακαταμάχητος.
%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%acΑυτή η συνταγή με τα ρολάκια μπακλαβά είναι μια προσωπική εκδοχή που βασίζεται στην ένωση των ξηρών καρπών και σισαμιού εμπνευσμένη από τις επιμέρους συνταγές.
Το μείγμα του καβουρδισμένου σισαμιού, του φυστικιού Αιγίνης, του αμυγδάλου και του καρυδιού τυλιγμένο σε μορφή ρολού αποφεύγοντας έτσι τους καβγάδες για το ποιός θα φάει την γωνία, για μένα προσωπικά είναι ένα γλυκό δείγμα από όλες αυτές τις χώρες λάτρεις του μπακλαβά.

Υλικά:
• 300 g ανάμεικτους ξηρούς καρπούς (καρύδια, φυστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα και καβουρδισμένο σουσάμι)
• 50 g τριμμένη φρυγανιά
• 1 κουταλιά κανέλα
• 1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο
• 1 κουταλιά ζάχαρη
• 1 βανίλια ή 2-3 σταγόνες από εκχείλισμα βανίλιας (προαιρ.)
• 100 g λιωμένο βούτυρο
• 5 φύλλα κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου

Για το σιρόπι:
• ½ kg ζάχαρη
• ½ νερό
• ½ λεμόνι
• ½ πορτοκάλι
• 1 ξυλαράκι κανέλας

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι έτσι ώστε να έχουμε χρόνο για να κρυώσει και να ραντίσουμε τον μπακλαβά ενώ είναι ζεστός.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα με όλα τα υλικά του σιροπιού. Το αφήνουμε να πάρει βράση και το σβήνουμε.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τους ξηρούς καρπούς τριμμένους, την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%ac-3Σε καθαρή επιφάνεια τοποθετούμε 3 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο και μεταξύ τους καλά αλοιμένα με το λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, απλώνουμε το ένα τρίτο από τη γέμιση. Σκεπάζουμε με ένα καλά βουτυρωμένο φύλλο κρούστας και απλώνουμε το άλλο τρίτο της γέμισης. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για το τελευταίο μέρος της γέμισης.
Τυλίγουμε σε ρολό σφίγγοντας ελαφρά και έπειτα τυλίγουμε με ζελατίνα και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε μία λαμαρίνα φούρνου. Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ. Τοποθετούμε τα ρολάκια στη λαμαρίνα και τα φουρνίζουμε για μισή ώρα ή μέχρι να είναι καλά ροδισμένα και τραγανά.
Βγάζουμε τα ρολάκια μπακλαβά από το φούρνο και με μία κουτάλα τα βρέχουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε και τα διατηρούμε σε φρέσκο και ξηρό μέρος.

Μετάφραση από το βιβλίο Cocina Griega María Zannia
%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%ac

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle