Απόψεις

Δουβλίνο ΙΙ. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό;

Δουβλίνο ΙΙ

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό;

Θα μπορούσε, ίσως, σε μια νύχτα αλλά ο κανονισμός της ΕΕ Δουβλίνο ΙΙ (κανονισμός 343/2003) δεν το επιτρέπει!!!

Ο κανονισμός αυτός θεσπίζει ότι ο μετανάστης δικαιούται να ζητήσει άσυλο από την Ευρωπαϊκή χώρα που εισέρχεται πρώτη φορά. Ορίζεται επίσης ότι ένα και μόνο κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση ασύλου.

Μέχρι να δοθεί άσυλο από χώρα-μέλος της ΕΕ, ο μετανάστης παραμένει στην χώρα πρώτης εισόδου (Ελλάδα). Αν εγκριθεί τότε θα μεταβεί στη χώρα που επιθυμεί. 

Η χώρα μας άνοιξε τα σύνορα και μεταναστεςλειτουργούσε ως δίοδος και όχι ως χώρα πρώτης υποδοχής, μη τηρώντας το Δουβλίνο ΙΙ. Αυτό μας διευκόλυνε διαφορετικά θα έπρεπε να παραμένουν εδώ όλοι όσοι εισέρχονται.

Η ΕΕ ενεργοποίησε το Δουβλίνο ΙΙ και έτσι ο Ευρωπαϊκός οργανισμός για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (FRONTEX) είναι τον τελευταίο καιρό εδώ επιχειρώντας στο Αιγαίο. Τώρα θα είναι και στα χερσαία σύνορα (Ειδομένη).

Η ΕΕ μας στέλνει υλικοτεχνική βοήθεια και μας επιχορηγεί με 45 εκατ € για την κατασκευή υποδομών παραμονής των προσφύγων έως ότου τους δοθεί άσυλο και μεταβούν σε άλλη χώρα.

Μέχρι πότε;
Αυτό θα πάει τουλάχιστον ένα με ενάμιση έτος. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΕ, υπολογίζουν έως τότε να έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή εναντίον της ISIS και ή θα επιστρέψει τους μετανάστες στις χώρες τους ή θα δίνει άσυλο.

Και τι γίνεται;
Απλά θα υποχρεωθούμε να φτιάξουμε καταυλισμούς και να παραμένουν εδώ έως ότου…

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.