Asopichos Logo
26-04-2024
Asopichos Logo
368

Δυστύχημα με έναν νεκρό εργάτη στη ΛΑΡΚΟ

< 4 λεπτά
07.11.19 • 08:20
#Tags:

Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης  6/11 στο εργοστάσιο νικελοβιομηχανίας ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.
Από έκρηξη που σημειώθηκε σκοτώθηκε ένας 55χρονος εργάτης, πατέρας τριών παιδιών που κατάγεται από την περιοχή και εργαζόταν για χρόνια στη βιομηχανία.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων το τραγικό δυστύχημα με θύμα τον 55χρονο εργάτη από τη Μαλεσίνα πατέρα τριών παιδιών εξελίχθηκε νωρίς το πρωί στο τμήμα της κοκκοποίησης, εκεί δηλαδή που το μετάλλευμα βρίσκεται στην τελική του φάση. Όπως μάλιστα εξηγούν η κοκκοποίηση γίνεται με χρήση οξυγόνου. Σ' εκείνο το σημείο, όπως τονίζουν, κάτω από άγνωστες συνθήκες προκλήθηκε έκρηξη και ο εργαζόμενος βρήκε τραγικό θάνατο γιατί ήταν πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης. Σε κοντινή απόσταση ήταν άλλοι τρεις εργαζόμενοι, χωρίς όμως να πάθει κάποιος κάτι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων συνεχώς ομιλούν για «απαξίωση του εργοστασίου» το τελευταίο διάστημα, για «συντηρήσεις οι οποίες δεν γίνονται στο χρόνο τους» και ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και τα σχέδιά της σε σχέση με το μέλλον της βιομηχανίας.
Μάλιστα στη Λάρυμνα αναμένουν και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΛΑΡΚΟ για να έχουν μια συζήτηση μαζί του ελπίζοντας να πάρουν κάποιες απαντήσεις.
Σημειώνεται ότι πριν από 48 ώρες είχε καταγγελθεί και πάλι ένα παρόμοιο συμβάν, χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν εργαζόμενοι, γεγονός το οποίο το αποδίδουν σε θέμα τύχης.

Χατζηδάκης: Να αποδοθούν αμέσως ευθύνες

«Κατεύθυνση του υπουργείου είναι να αποδοθούν αμέσως ευθύνες», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το συμβάν
«Το δυστύχημα με την απώλεια ενός εργαζομένου μάς έχει συγκλονίσει όλους», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης θα ασχοληθεί σε βάθος με το συγκεκριμένο θέμα. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και σε όλους τους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ».

Η ανακοίνωση της ΛΑΡΚΟ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, νεκρός είναι ο Γεώργιος Ψαρράς του Δημητρίου. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση αναφέρει:«Σήμερα, 06.11.2019 και ώρα 08:15 στις εγκαταστάσεις της Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ του Εργοστασίου στη Λάρυμνα Φθιώτιδος συνέβη θανατηφόρο δυστύχημα στον χώρο της χαλυβουργίας - κοκκοποίησης με αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής του εργαζομένου της Γεωργίου Ψαρρά του Δημητρίου. Η Εταιρεία εκφράζει τα συλλυπητήριά της και την αμέριστη συμπαράστασή της προς την οικογένεια του θανόντος. Για το συμβάν επελήφθησαν οι αρμόδιες Αρχές οι οποίες μαζί με τη Διοίκηση και τα στελέχη της Εταιρείας ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος».

Εξι συλλήψεις

Σύμφωνα με τις περιγραφές ανθρώπων που βρίσκονταν στη βάρδια ,η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έσπασαν τζάμια σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου
Έξι άτομα έχουν συλληφθεί για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε σήμερα στις 8:30 το πρωί στη ΛΑΡΚΟ και κόστισε τη ζωή σε έναν 55χρονο άνδρα, πατέρα τριών παιδιών.
Πρόκειται για πέντε εργαζόμενους στη νικελοβιομηχανία και τον τεχνικό ασφαλείας της επιχείρησης οι οποίοι και μεταφέρθηκαν από το ΑΤ Λοκρών στα Δικαστήρια Λαμίας προκειμένου να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.
Από νωρίς το απόγευμα, οι έξι συλληφθέντες κατέθεταν στην Ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι κακουργηματικές όπως η πρόκληση έκρηξης και η ανθρωποκτονία που προήλθε από τυχόν παραλείψεις τους.
Κοντά στους εργαζόμενους που έχουν συλληφθεί, όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, είναι πολλοί συνάδελφοί τους που θέλουν να καταγγείλουν τους «πραγματικούς ενόχους», όπως λένε, οι ενέργειες των οποίων οδήγησε δύο ακόμη ανθρώπους στο θάνατο τους τελευταίους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με τις περιγραφές ανθρώπων που βρίσκονταν στη βάρδια τη στιγμή του δυστυχήματος, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έσπασαν τζάμια σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Δύο ακόμη άνθρωποι κινδύνευσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα από το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε, ενώ ο θάνατος του άτυχου άνδρα ήταν ακαριαίος από αντικείμενο που εκσφενδονίσθηκε από την έκρηξη.

«Δυστυχώς συνεχίζουμε να μετράμε θύματα»

Τις ευθύνες πρώην και νυν διοικούντων θίγει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που κάνει λόγο για συνειδητή απαξίωση:
«Σήμερα το πρωί δυστυχώς άλλος ένας συνάδελφός μας πατέρας τριών παιδιών έχασε τη ζωή του στο βωμό της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης της ΛΑΡΚΟ από πρώην και νυν κυβερνώντες που έχουν οδηγήσει την εταιρία στην απαξίωση.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας.
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα και φωνάζουμε συνεχώς για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Δυστυχώς συνεχίζουμε να μετράμε θύματα.
Υπάρχει και υπήρχε συνειδητή απαξίωση της εταιρίας από τους ανθρώπους που τη διοικούσαν και τη διοικούν ακόμα και σήμερα.
Υπάρχουν υπεύθυνοι και απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες».

Συνδικάτο Μετάλλου: «Δεν ήταν η κακιά στιγμή»

Οξύτατη και η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε όταν μία ημέρα πριν έλεγε για το έγκλημα που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων. Δεν αναγνωρίζει «κακιά στιγμή», ενώ προειδοποιεί τους «υπεύθυνους» να μην τολμήσουν «και αξιοποιήσουν τον θάνατο του συνάδελφού τους για να σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ».

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle