Επίκαιρα

Εγκαινιάστηκε η πλατεία «Παν Στάμου». Ποιος ήταν, το έργο του

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, ο Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων “Παναγιώτη Στάμου”  Νίκος Στάμου και ο Γεώργιος Στάμου πραγματοποίησαν την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 τα αποκαλυπτήρια του αναθηματικού βράχου, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Σπύρο Γουργιώτη, στην αναμορφωμένη πλατεία στο Ζαγαρά, η οποία ονομάστηκε  Πλατεία Παναγιώτη Δ. Στάμου.

Ο Δήμος Λεβαδέων ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Ομίλου  Φίλων “Παναγιώτη Στάμου” και του Συλλόγου Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς για την ονοματοδοσία της ανωνύμου πλατείας στο Ζαγαρά, σε Πλατεία Παναγιώτη Στάμου που φέρει το όνομα του συντοπίτη μας λογοτέχνη, ποιητή και δασκάλου, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σημαντική του συμβολή στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας.

Η απόφαση για την πλατεία είχε ληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων, που έγινε στις 2 Αυγούστου 2017, ως 6ο θέμα της συνεδρίασης όταν συζητήθηκε η «Ονοματοδοσία ανωνύμου πλατείας στην συνοικία “Ζαγαράς” του Δήμου Λεβαδέων σε «Πλατεία Παναγιώτη Στάμου»». Η πρόταση έγινε αποδεκτή και ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ποιός ήταν

Ο Παναγιώτης Δ. Στάμος ήταν εκπαιδευτικός και λογοτέχνης, ποιητής. Γεννήθηκε στον Ελικώνα Βοιωτίας το 1939, και πέθανε στη Λιβαδειά στις 8 Απριλίου 2016. Στον Ελικώνα ή Ζερίκι, έμαθε τα πρώτα του γράμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, το 1946, εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Λιβαδειά, όπου και τέλειωσε το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων.

Μετά από 5 χρόνια αποφοίτησης από το Γυμνάσιο, το 1961, έδωσε εξετάσεις και πέρασε με άνεση στη Νομική Σχολή Αθηνών, από την οποία μετά από δύο χρόνια μετεπήδησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1970. Για λόγους βιοπορισμού, στη διάρκεια της φοίτησης, πολλές φορές αναγκάστηκε να εργαστεί στη Γερμανία. Εργάστηκε για ενάμισυ χρόνο στο Βούπερταλ της Γερμανίας, και αφού επέστρεψε στην Ελλάδα εξέτισε το στρατιωτικό του.

Από το 1971 και για 30 χρόνια διετέλεσε Καθηγητής, Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης στη Γερμανική Σχολή Αθηνών.

Το 1983 πρωτοδημοσίευσε το πεζό «Λόγος ανθηρός χειρονομηθείς». Μετά από 8χρονη απουσία του από τον εκδοτικό χώρο, επανεμφανίζεται το 1991 με τη ποιητική του συλλογή «Κυοφορία Σιωπής», και έκτοτε μέχρι και το 2009 συνεχίζει να κάνει αισθητή τη συγγραφική του παρουσία.

Εργογραφία
«Αγαπάτε καταλλήλους», εκδ. Γαβριηλίδης 2009
«Κοινοκτημοσύνη των άστρων», εκδ. Γαβριηλίδης 2009
«Ιδού η φύτρα», εκδ. Γαβριηλίδης 2006
«Με των λέξεων τον πηλό», εκδ. Γαβριηλίδης, 2005
«Ενδοχώρα της ανάγκης», εκδ. Γαβριηλίδης 2004
«Σκιάς ποίκιλμα», εκδ. Λωτός, 1998
«Αδήλων όψις», εκδ. Λωτός, 1993
«Κυοφορία σιωπής», εκδ. Λωτός, 1991
«Λόγος ανθηρός χειρο-νομηθείς», εκδ. Καστανιώτης, 1983

Πηγή pstamos.gr

 

Have your say