Τοπικά

Εκδήλωση-Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Κοκοντίνη. Ποιος ήταν

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πινδάρεια 2017» οι Σύλλογοι «Φίλοι της Παραδοσιακής Μουσικής» και « Φίλοι του Βιβλίου» Θήβας διοργανώνουν βραδιά –αφιέρωμα στον Παναγιώτη Κοκοντίνη.

Θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Τσάμπρας ενώ θα συμμετάσχουν στο μουσικό μέρος

  • Παλιοί τραγουδιστές, συνεργάτες και μαθητές του στο κλαρίνο και
  • Χορευτικοί Σύλλογοι.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 με ώρα έναρξης 21:00 στο Θέατρο Άλσους Μοσχοποδίου ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Κοκοντίνης

Γεννήθηκε το 1918 στο Αμπελοχώρι Θηβών και πέθανε 1/8/2000 στο σπίτι του στην Αθήνα στην περιοχή του Αγίου Παύλου.

Θρυλικός στα αρβανιτοχώρια της Αττικής και Βοιωτίας κλαριτζής.

Ο Παναγιώτης Κοκοντίνης, που το όνομά του έγινε περισσότερο γνωστό από την προσφώνηση που του κάνει η Γιώτα Λύδια στο ταξίμι του τραγουδιού της «Γύρνα πάλι, γύρνα», ήταν ωραίος κλαρινίστας και ωραίος άνθρωπος, από τους λίγους στα δημοτικά που διάβαζε νότες και είχε γράψει και πολλά τραγούδια, όπως το «Θα’λάξω σπίτι και θα’ρθώ», «Πατέρα μας μεγάλωσες» που τα ερμήνευσε ο Ανδρέας Τσαούσης, κ.α.

Είχε γραμμοφωνήσει μ’ όλους τους επώνυμους έλληνες τραγουδιστές (Καζαντζίδη, Λύδια, Ζάχο, Βέρρα, Τσαούση κλπ.) και είχε παίξει στα καλύτερα κέντρα.

Ηταν άνθρωπος με γνώση και άποψη για όλα τα πράγματα, και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση.

Είχε βασανιστεί, εξοριστεί και φυλακιστεί στη Μακρόνησο, στα Γιούρα και στην Αίγινα μέχρι το 1952.

Ο θάνατός του ήταν μεγάλη απώλεια για τον κλάδο, διότι έχασε μια σοβαρή προσωπικότητα που είχε προβλέψει την υποβάθμιση της δημοτικής μας μουσικής και πάσχιζε πάντα για την αξιοπρεπή διατήρησή της.

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.