Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
162

Εκλογές 2015 Τα 3 καυτά σημεία των εκλογών

< 5 λεπτά
19.01.15 • 19:50
#Tags:

Εκλογές 2015, Τα 3 καυτά σημεία των εκλογών

Υπάρχουν 3 σημεία που σε αυτές τις εκλογές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοδυναμία και στον σχηματισμό Κυβέρνησης.

1.Ποιό θα είναι το τρίτο κόμμα;
2.Πόσοι θα πιάσουν το όριο του 3%
3.Τι ποσοστό θα έχουν τα κόμματα εκτός βουλής;

ΒΟΥΛΗΜε βάση το Νόμο όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, τόσο αποδυναμώνεται το πρώτο σε ψήφους αλλά και απομακρύνεται η αυτοδυναμία.

Από την άλλη όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν μπαίνουν στη Βουλή, όσα περισσότερα είναι τα άκυρα, τα λευκά και η αποχή ενισχύεται το πρώτο κόμμα.

Η ψήφος μας λοιπόν σε κόμμα που μπαίνει στη Βουλή πάει εκεί που επιλέγουμε ενώ σε άλλη περίπτωση στο πρώτο κόμμα.

Ο εκλογικός νόμος εκτός από το όριο του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως των ψήφων του. Δηλαδή και μια ψήφο να έχει διαφορά θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών.

Οι έδρες σε κάθε κόμμα κατανέμονται ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που παίρνει επί 238 έδρες δια των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αφαιρείται από τις 300 το μπόνους των 50 εδρών και οι 12 των επικρατείας και δεν υπολογίζονται τα άκυρα, τα λευκά, η αποχή και οι ψήφοι σε κόμματα που δεν συμπληρώνουν το 3%.

Έτσι όποιος ψηφίζει ό,τι δεν μπαίνει στη βουλή ή απέχει είναι ουσιαστικά σαν να ψηφίζει το πρώτο κόμμα!

Αν πάρουμε την περίπτωση που θα μπουν στη Βουλή πολλά κόμματα υπάρχει περίπτωση το πρώτο κόμμα να πάρει κουτσουρεμένο το μπόνους των 50 εδρών. Με ποσοστό 3% ένα κόμμα παίρνει περίπου επτά έδρες «κόβει» λοιπόν κάθε κόμμα επτά έδρες με το που μπαίνει στη Βουλή από το μπόνους των 50 εδρών.

Δηλαδή με Βουλή έξι κομμάτων τα δύο πρώτα κόμματα κάνουν κυβέρνηση, με επτά μπορεί οριακά να συμπληρώσουν 151 έδρες ενώ με εννέα κόμματα μπορεί να μη γίνει κυβέρνηση ούτε με συνεργασία.

Πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή;
Καταλυτικό λοιπόν ρόλο θα παίξει ο αριθμός και κυρίως το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς από αυτό εξαρτάται ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Εάν τα κόμματα που δεν καταφέρουν να μπουν στη νέα Βουλή συγκεντρώσουν ποσοστό 10% και πάνω, το πρώτο κόμμα κατακτά την αυτοδυναμία με 36% ή ακόμη και 34% αλλά με μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν θα ξεπερνά τις 155 έδρες στην καλύτερη περίπτωση.

Ο δικομματισμός λοιπόν ενισχύεται και βλέπουμε ότι σε αυτές ειδικά τις κρίσιμες εκλογές το ζήτημα είναι ποιο κόμμα προηγείται και όχι με πόση διαφορά γιατί έτσι θα πέσει το ποσοστό για την αυτοδυναμία του με βάση το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής.

Η αυτοδυναμία, του ΣΥΡΙΖΑ στην προκειμένη περίπτωση αφού προηγείται, θα εξαρτηθεί από το άθροισμα των κομμάτων που δεν θα πιάσουν την βάση του 3%.

Και στη Βοιωτία κλειδί το 3

Στο νομό μας οι επίδοξοι Βουλευτές είναι 62 από 18 σχηματισμούς (και όχι 17 όπως ανακοινώθηκε) ή κόμματα οι οποίοι θα διεκδικήσουν την ψήφο από 107.916 ψηφοφόρους σε 208 εκλογικά τμήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται και δεν χάνει με τίποτα την έδρα που ήδη κατέχει, ενώ και η ΝΔ φαίνεται ότι θα κατακτήσει ακόμη μία. Την τρίτη ποιος θα την κερδίσει; Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει τους κομματικούς μηχανισμούς και τα δύο μεγάλα κόμματα κονταροχτυπιούνται.

Όμως υπάρχει περίπτωση να σημειωθούν εκπλήξεις και αναλόγως των υπολοίπων να μεταφερθούν στο νομό ποσοστά και η έδρα να πάει άλλο κόμμα με το επικρατέστερο σενάριο στο ΚΚΕ αφού έχει υποψήφιο στο νομό τον Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σε αυτή τη περίπτωση θα έχουμε τρικομματική εκπροσώπηση (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ΚΚΕ) την οποία δεν απορρίπτουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές ενώ πιο πιθανή περίπτωση είναι η να πάμε σε 2-1 είτε από το ΣΥΡΙΖΑ είτε από την ΝΔ.

Όλα όμως είναι ρευστά και αυτές οι εκλογές θα κριθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ένα είναι σίγουρο ότι θα ζήσουμε ένα εκλογικό θρίλερ σε γενικό και τοπικό επίπεδο.

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle