Επίκαιρα

Εξαρθρώθηκε η σπείρα που έκλεβε χαλκό από τη ΔΕΗ στη Βοιωτία.

Η δράση τους σταμάτησε στο Παύλο

Σωρεία κλοπών χαλκού από μετασχηματιστές της ΔΕΗ είχαν διαπράξει τέσσερα μέλη σπείρας σε περιοχές της Βοιωτίας

Τα μέλη της οργάνωσης, είχαν διαπράξει τουλάχιστον 38 κλοπές χαλκού και φθορών από μετασχηματιστές του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε περιοχές της Βοιωτίας Βασιλικά, Παρόριο, Πύργος, Πέτρα, Αλίαρτος, Χαιρώνεια, Υψηλάντης, Μαυρομμάτι, Παύλος, Άγ. Δημήτριος, Αλαλκομενές, Σωληνάρι, Κάστρο, Ακραίφνιο και της Φθιώτιδας Κολάκα, Έξαρχος και Καλαπόδι.
UΗ λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, περιλαμβάνει ποσότητα χαλκού, το συνολικό βάρος του οποίου ανέρχεται περίπου στα 6.112 κιλά, με τη ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση, από τις φθορές που προκλήθηκαν στους μετασχηματιστές, να ξεπερνά τις 176.000 ευρώ.

Η σύλληψη 

Χθες τις πρωινές ώρες αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, εντόπισαν και ακινητοποίησαν στον επαρχιακό δρόμο Παύλου – Ορχομενού, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο ένας 23χρονος.
Στην έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι δεν είχε δίπλωμα οδήγησης OLYMPUS DIGITAL CAMERAκαι οδηγήθηκε στο τμήμα ασφαλείας Λιβαδειάς. Εκεί στη πορεία της έρευνας προέκυψε ότι λίγο νωρίτερα, ο 23χρονος είχε αποβιβάσει από το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, κοντά στο σημείο εντοπισμού του, τέσσερις συνεργούς τους, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε είχαν αφαιρέσει ποσότητα χαλκού από μετασχηματιστή του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., που είχε τοποθετεί και ηλεκτροδοτηθεί εκ νέου, λόγω προηγούμενης πάλι κλοπής του.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν, χθες μεσημβρινές ώρες σε περιοχή της Αττικής, οι τρεις εξ αυτών (21χρονος, 22χρονος & 23χρονος), οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη Χώρα μας, ενώ από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 24χρονου.

Διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τα τέλη Νοεμβρίου του 2015, είχαν ενωθεί και συστήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με αποκλειστικό σκοπό την αφαίρεση ποσοτήτων χαλκού από μετασχηματιστές του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Δρούσαν πάντα βάσει οργανωμένου σχεδίου και εξειδικευμένης Uμεθοδολογίας, πρώτες πρωινές ώρες, ενώ διέθεταν κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και υποδομή (προμήθεια ειδικού εξοπλισμού). Επιπλέον είχαν κατανεμημένα καθήκοντα και ειδικότερα:

• ο 23χρονος που αρχικά συνελήφθη, εκτελούσε χρέη μεταφορέα των υπόλοιπων μελών στα σημεία κλοπής του χαλκού, καθώς και χρέη «τσιλιαδόρου»,
• ο 24χρονος παρείχε το όχημά του προς διευκόλυνση των υπόλοιπων μελών συνεργών του, για την συνεχή δράση και επέκτασή της ομάδας, σε όλες τις εφικτές περιοχές υλοποίησης των εγκληματικών τους σχεδίων και
• τα υπόλοιπά μέλη της ομάδας, αποτελούσαν τους φυσικούς αυτουργούς των κλοπών – φθορών.

Have your say