Πολιτισμός

«Ετρούσκοι, Σίντιες, Πελασγοί και Έλληνες»

«Ετρούσκοι Σίντιες Πελασγοί και Έλληνες»Συλλογικό Εκδόσεις Α.Καρδαμίτσας 2015 σελ.224

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Το βιβλίο αυτό προέκυψε από μια απορία: Ποια εξήγηση θα μπορούσε να έχει η γλωσσική συγγένεια των «αγριοφώνων» Σιντίων της Λήμνου με τους Ετρούσκους της βορειοδυτικής Ιταλίας, από τους οποίους τους χώριζαν άγρια πελάγη (Αδριατική και Αιγαίο), εκτεταμένοι και δύσβατοι ορεινοί όγκοι (της Ελλάδας και της Ιταλίας) και πολλοί αγγλόγλωσσοι λαοί ;

Ετρουσκοι1Τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία Ετρουρίας και Λήμνου θα μπορούσαν να εξηγηθούν με την υπόθεση εθνοτικοεπαγγελματικών ομάδων μεταλλουργών, που μετακινούνταν από τη μία κοιτίδα μετάλλων στην άλλη, σε προνομιακή σύμπραξη και με συγκεκριμένες ομάδες ναυτικών.

Μεταξύ 7ου και 6ου π.Χ. αιώνα Τυρσηνοί/Ετρούσκοι και Σίντιες/Τυρσηνοί/Πελασγοί της Λήμνου κυκλοφορούσαν με άνεση μεταξύ Τυρρηνικού και Αιγαίου Πελάγους. Ο ετρουσκικός πολιτισμός ίσως προήλθε από ομάδες μεταλλουργών που μετακινούνταν σε αναζήτηση κοιτασμάτων μετάλλων , κατά προτίμηση σιδήρου και όπου το εντόπιζαν εγκαθίσταντο και με τον καιρό εξελίσσονταν σε οικονομικά κυρίαρχο στρώμα του πληθυσμού .

Αυτό φαίνεται πως συνέβη με τους Τυρσηνούς μεταλλοτεχνίτες , που εγκαταστάθηκαν γύρω από τους ονομαζόμενους «Μεταλλοφόρους» (κυρίως σιδηροφόρους) λόφους της Ετρουρίας και το Ετρουσκοιεπίσης πλούσιο σε σίδηρο νησί της Έλβας, την πρώιμη εποχή του Σιδήρου.Αυτές οι μετακινούμενες κομπανίες μεταλλουργών, μοιάζουν με τα μπουλούκια των Ηπειρωτών χτιστάδων των νεότερων χρόνων , όπως επίσης και με τις ομάδες των πλανόδιων τσιγγάνων.

Οι μεταλλουργοί εκείνοι,ανήκαν στην κατηγορία των περιζήτητων μετακινούμενων τεχνιτών, διότι τα προϊόντα των χεριών τους, ήταν τα πιο αποτελεσματικά όπλα και εργαλεία της εποχής τους. Πιθανόν να μην είναι τυχαίο ότι την επίσης μεταλλοφόρο Λήμνο , το μοναδικό σημείον του ελλαδικού χώρου, όπου βρέθηκαν επιγραφές σε ετρουσκική γλώσσα, σύμφωνα με τον Όμηρο ,την κατοικούσαν οι «αγριόφωνοι Σίντιες» , ένας λαός ξεχωριστά αγαπητός στον θεό των μεταλλουργών, Ήφαιστο.

Άρα μια σύμπραξη ναυτικών από την ευρύτερη περιοχή της λυκιακής Τρύσας, των Τυρσηνών, με μια συντεχνία μεταλλοτεχνικών, μετακινήθηκαν προς την Μ.Ασία και την Λήμνο και από εκεί τελικά στην Ετρουρία…

Διαβάστε αυτό το βιβλίο.Πρόκειται για Αριστούργημα.

Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι : Ι.Βλάχος, Ν.Δεληγιάννης, Θ.Κατσαρός, Χ.Κουτελάκης, Β.Πανταζής και Γ.Πολιτάκης

 

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.