Απόψεις

Η Δημοκρατία αντέχει

Η Δημοκρατία αντέχει

Πέρασαν 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 που καθήλωσε την χώρα για 7 χρόνια και ενώ νόμιμες και ελεύθερες εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου 1967.

Μια ολόκληρη χώρα αιχμάλωτη ενός πολύ «καλού» επεξεργασμένου σχεδίου για την ανάληψη της εξουσίας από Χουντα ατους Παπαδόπουλο, Πατακό, Μακαρέζο, το τρίο της εξουσίας, την κορυφή της πυραμίδας από μια καλοστημένη παγίδα επίορκων αξιωματικών.

Η δικαιολογία των πραξικοπηματιών, προκειμένου να αποφευχθεί η αναρχία την οποία σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες, κατέρρευσε και δεν μπόρεσαν να την αποδείξουν ποτέ με πειστικά στοιχεία.

Η Δημοκρατία και οι θεσμοί καταλύθηκαν για επτά χρόνια, ως τις 24 Ιουλίου 1974, όταν η χούντα των ΧουνταΣυνταγματαρχών κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 πραξικόπημα.

Πέρασαν 50 χρόνια και όσα σταγονίδια και νοσταλγοί υπή(ά)ρχουν δεν μπόρεσαν να απειλήσουν την Δημοκρατία.

Σε όσους την γνώρισαν στο τομάρι τους και όσοι δεν έχουν… ακούσει τίποτα τους προσφέρουμε το ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη. Δείτε το

Have your say