Επίκαιρα

Η Ευα Μονοχάρη προτείνει: Κοσώνα – Λαμπρόψωμο

Είναι Ορχομένια, είναι επιτυχημένη, κορυφαία στο χώρο της και είναι μεγάλη μας τιμή που θα παρουσιάσουμε μέσα από τις σελίδες του asopichos.gr τις εμπνεύσεις της με γαστρονομικές Πασχαλινές προτάσεις.

Είναι η Ευα Μονοχάρη η οποία έχει ένα από τα πιο πετυχημένα food blogs στην Ελλάδα το funkycook.gr και για το Πάσχα μας προτείνει:

Η κοσόνα ή το Λαμπρόψωμο είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού το οποίο ετοιμάζεται και προσφέρεται το βράδυ της Ανάστασης!

Η συνταγή είναι η κλασσική και η προσθήκη των μυρωδικών είναι αυτό που το διαχωρίζει από το κοινό ψωμί!

Επίσης τα παλιά τα χρόνια το λαμπρόψωμο αντικαθιστούσε το σημερινό τσουρέκι, στα βαφτιστήρια δηλαδή οι νονοί πήγαιναν την κοσώνα, αυτή η λέξη όπως λένε διαχωρίζει το «κοινό» τσουρέκι από το ξεχωριστό λαμπριάτικο δώρο-υποχρέωση των πνευματικών γονιών!

Κοσώνα – Λαμπρόψωμο

  • ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 2 καρβελάκια (2 Servings)
  • ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45 mins

Υλικά

  • > Για την Παραδοσιακή Ζύμη με Προζύμι
  • 1000 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή λευκό σταρένιο

  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • > Για την Παραδοσιακή Ζύμη με Μαγιά
  • 16 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
  • Όλα υα υπόλοιπα υλικά παραμένουν ίδια
  • Επιπλέον θα Χρειαστείτε
  • 2 κόκκινα αυγά

Οδηγίες

  1. H ζύμη με προζύμι

    Την Μεγάλη Πέμπτη «πιάνουμε» το προζύμι ως εξής:
    Σε ένα μπωλ βάζουμε 1 φλυτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτουμε ¾ φλυτζανιού νερό χλιαρό και τον χυμό λεμονιού.
    Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί και να γίνει ένας ρευστός χυλός.
    Κλείνουμε το μπωλ με μεμβράνη, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου.

  2. Το Μεγάλο Σάββατο το προζύμι πλέον έχει γίνει και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.
    Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, τα ξύσματα, κοπανισμένα μαστίχα και μαχλέπι, τους σπόρους του γλυκάνισου, το αλάτι και το χλιαρό νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε την ζάχαρη.
  3. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλέυρι ή λίγο νερό, πάντα χλιαρό.
    Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια, αφού κρατήσουμε πρώτα περίπου 100 gr. ζύμη για να στολίσουμε τα καρβελάκια μας.
  4. Πλάθουμε 2 καρβελάκια στρογγυλά και τα τοποθετούμε μέσα σε ταψάκια, που έχουμε αλείψει με την βούτυρο.
    Τοποθετούμε το κόκκινο αυγό στο κέντρο και με το ζυμάρι που κρατήσαμε πλάθουμε κορδόνια και στολίζουμε κάνοντας έναν σταυρό και ότι άλλα σχέδια θέλουμε.
  5. Αφήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένα σε ζεστό σημείο τα ταψάκια μας.
    Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο, τον οποίο χτυπαμε ελαφρά με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό και πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς Κελσίου για περίπου 40-45 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.
  7. Η ζύμη με μαγιά

    Άν εφαρμόσουμε την ζύμη με την νωπή μαγιά η διαδικασία είναι η εξής:
    Διαλύουμε την μαγιά με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό σε ένα μπωλ και προσθέτουμε ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και περίπου 1 φλυτζάνι αλεύρι.

  8. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί και να γίνει ένας ρευστός χυλός. Κλείνουμε το μπωλ με μεμβράνη, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το κρατάμε σε ζεστό μέρος να «γίνει» περίπου 1 ώρα, μπορούμε να προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 40°C, να κλείσουμε την θερμοκρασία και να το φυλάξουμε εκεί.
    Αφού περάσει η 1 ώρα ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τις παραπάνω οδηγίες.

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.