Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
162

«Η πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας»

< 4 λεπτά
04.01.19 • 18:31
#Tags:

«Η πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» Ε.Γλυκάτζη-Αλβελέρ Εκδόσεις Ψυχογιός 2018 σελ. 202  (13η ανατύπωση- 20η χιλιάδα)

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Η μελέτη της πολιτικής ιδεολογίας του Βυζαντίου, δηλαδή της χριστιανικής Αυτοκρατορίας της Ρωμαϊκής Ανατολής, κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα προβλήματα που κυριαρχούν σήμερα στις βυζαντινές σπουδές.

Η Ελένη Γλυκάτζη –Αλβελέρ , σε αυτό το βιβλίο , προσπαθεί  να εξετάσει μερικές πλευρές των βασικών ιδεολογικών προσανατολισμών, που κυριάρχησαν στις διάφορες περιόδους της χιλιόχρονης ιστορίας του Βυζαντίου , και να μελετήσει την επίδρασή τους στην νοοτροπία και την κοινή γνώμη. Τα προβλήματα με τα οποία ασχολείται είναι : οι σχέσεις των πολιτών με το κράτος και την εξουσία , ο ρόλος τους και οι αντιδράσεις τους μπροστά στα προβλήματα τα λεγόμενα εθνικού ενδιαφέροντος ή δημόσια. Αναφέρεται στο μηχανισμό της διαμόρφωσης της νοοτροπίας , στις μεταστροφές της κοινής γνώμης , στις αντιστάσεις τέλος των πνευματικών δομών μπροστά στις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες.

Η μελέτη των πολιτικών ιδεολογιών στο Βυζάντιο χρησιμοποιεί πηγές και κατηγορίες διαφορετικής φύσεως. Έτσι , οι αγιογραφικές πηγές-Βίοι Αγίων, Διηγήσεις Θαυμάτων, Προσευχές κ.λ.π.- είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη μελέτη των λαϊκών δοξασιών και των αντιδράσεων των επαρχιακών πληθυσμών. Αντιθέτως , οι επίσημες πηγές , κυρίως οι νόμοι και οι αυτοκρατορικές Νεαρές , είναι απαραίτητες για την εξέταση  των κυβερνητικών ιδεολογικών προσανατολισμών , ενώ η επιστημονική φιλολογία-Λόγοι ,Γράμματα κ.λ.π.-προσφέρει πολύτιμες μαρτυρίες για τις θέσεις της βυζαντινής «ελίτ» και ιδιαίτερα των διανοούμενων της Κωνσταντινούπολης , που έχουν συχνά πολλές αποχρώσεις .Από την άλλη μεριά, η αυτοκρατορική εικονογραφία , όπως και η νομισματική και σε μικρότερο βαθμό η σιγιλογραφία , αποκαλύπτουν τα μυστικά της επίσημης προπαγάνδας, που είχε ιδιαίτερα καλλιεργηθεί στο Βυζάντιο.

Το Βυζάντιο είναι ταυτόχρονα μια πόλη και μια αυτοκρατορία. Η περίεργη τύχη της άλλοτε ταπεινής πόλης του Βοσπόρου Βυζαντιο 1δημιούργησε γρήγορα το θρύλο. Το Βυζάντιο-Κωνσταντινούπολη, προορισμένο να γίνει η έδρα της πρώτης χριστιανικής αυτοκρατορίας , θεωρήθηκε εξαρχής έργο θείας έμπνευσης. Εμφανίζεται ο Θεός στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο για να του υποδείξει τη θέση της πόλης, στις ακτές του Βοσπόρου. Η ίδρυση της  Κωνσταντινούπολης , της πόλης που διάλεξε ο Θεός , θεωρήθηκε εξαρχής ότι συμβόλιζε και την ίδρυση της χριστιανικής αυτοκρατορίας. Έτσι η νέα αυτοκρατορία έκανε αμέσως βάση της την Κωνσταντινούπολη  ως Νέα Ρώμη, και πνευματικό βάθρο το χριστιανισμό ως θρησκεία των πληθυσμών του ρωμαϊκού κόσμου , που υπάγονταν πια στη νέα αυτοκρατορική πόλη. Έτσι έχουμε τις δυο μεγαλύτερες δυνάμεις της πολιτικής ιδεολογίας της Αυτοκρατορίας, που αποκαλείται Βυζαντινή ,ενώ  είναι  στην πραγματικότητα η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της χριστιανικής Ανατολής με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη…

Το βιβλίο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ Η πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έχει αποσπάσει ομόφωνα τον έπαινο της διεθνούς κριτικής. 

Η ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ γεννήθηκε το 1926. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα του κράτους και της κοινωνίας του Βυζαντίου. Μια σειρά εργασίες της πάΑρβελερ 1νω στο Βυζάντιο την έκαναν γνωστή. Έλαβε μέρος σε διάφορα παγκόσμια συνέδρια Ιστορίας και προσκλήθηκε για διαλέξεις στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Το 1967 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και το 1976 εκλέχτηκε πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με μια τέτοια θέση στα 700 χρόνια παράδοσης του Πανεπιστημίου). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Παρισίων και του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Ζορζ Πομπιντού-Μπομπούρ. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είναι επίτιμη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, ενώ πρόσφατα αναγορεύθηκε επίτιμη διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θεωρείται μια από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές και πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας που τιμούν πραγματικά την πατρίδα μας στο εξωτερικό.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle