Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
139

«Η πολιτική σε πρώτο πρόσωπο»

< 3 λεπτά
05.12.15 • 21:55
#Tags:

«Η πολιτική σε πρώτο πρόσωπο» Π.Αυγερινός Εκδόσεις Εστία 2015 σελ. 234

«Εξορίστηκε» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Μάη 1984 , στο οποίο εκλέχτηκε στην πρώτη θέση της Κεντρικής Επιτροπής με 87%

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Φέτος ο Παρασκευάς Αυγερινός συμπληρώνει τα 87 του χρόνια.

Ο Παρασκευάς Αυγερινός υπήρξε «ενεργά παρών στη δημιουργία» τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ως συν-δημιουργός με πάντοτε ανοιχτούς ορίζοντες και καινοτόμες προοδευτικές ιδέες.

Ο Παρασκευάς Αυγερινός υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού πολιτικού χώρου και ιδιαίτερα του κεντροαριστερού φάσματος. Συνεισέφερε αποφασιστικά σε καίριους τομείς πολιτικής, όπως π.χ. στον χώρο της υγείας , με τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας .

Ο χώρος όμως όπου έβαλε την ξεχωριστή του σφραγίδα είναι αυτός της Ευρώπης.

Ο Παρασκευάς Αυγερινός εκλέχτηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο 1984.
Όπως γράφει ο ίδιος, «εξορίστηκε» σε αυτό μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Μάη 1984 , στο Παρ Αυγερινοςοποίο εκλέχτηκε στην πρώτη θέση της Κεντρικής Επιτροπής με 87%. Παρέμεινε στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως εκλεγμένο μέλος του μέχρι το 1999.

Στο βιβλίο «Η πολιτική σε πρώτο πρόσωπο» ο Π.Αυγερινός αποτιμά σημαντικά πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την μεταπολίτευση αλλά και τον ίδιο. Γυρίζει τον χρόνο πίσω και επιχειρεί να ερμηνεύσει καίριες πολιτικές, που αποτέλεσαν ορόσημο στη σύγχρονη Ιστορία.
Αναλύει επίσης σύγχρονα θέματα όπως τα εκλογικά συστήματα που επικράτησαν στη χώρα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Π.Αυγερινός , ο αστός γιατρός και πολιτικός με τις καταβολές της υπαίθρου περιγράφει την πολιτική του εμπειρία στο ΠΑΣΟΚ και τη σχέση του με τον Ανδρέα, με γνώμονα την κοινή λογική και τη δημοκρατία.

Ο συγγραφέας ουδέποτε έπαψε να στηρίζει τόσο το κίνημα όσο και τον αρχηγό του .

Γραμμένο με απλότητα και λακωνικότητα , το βιβλίο περιλαμβάνει σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την πορεία του συγγραφέα., της Ελλάδας και της Ευρώπης σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικής.
Το ύφος του συγγραφέα χαρακτηρίζεται από ευθύτητα και ειλικρίνεια σε έναν προσωπικό απολογισμό ζωής, μια συνολική εκτίμηση πεπραγμένων.

Ο Παρασκευάς Αυγερινός γεννήθηκε στην Αλωνίτσα Αρκαδίας το 1927.Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών .Εργάστηκε ως ιατρός χειρούργος στην Αθήνα μέχρι το 1981.Διετ΄λελεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974 , Υπουργός Υγείας μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Βουλευτής Επικρατείας στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle