Τοπικά

Θάφτηκε, για να ξεχαστεί (;) υπέροχο ψηφιδωτό!

Θάφτηκε, για να ξεχαστεί (;) υπέροχο ψηφιδωτό!

Κάτω από τα πόδια μας ή καλύτερα κάτω από τις ρόδες των αυτοκινήτων μας βρίσκεται ένα υπέροχο ψηφιδωτό που Ψηφιδωτό 4βρέθηκε στον Ορχομενό στη περιοχή του Αη Γιάννη!

Το ψηφιδωτό ήρθε στο φως το περασμένο καλοκαίρι, όταν γίνονταν εργασίες για την τοποθέτηση του αγωγού αποχετεύσεως σε βάθος περίπου 3 μέτρων ενώ στο ίδιο σημείο εντοπίστηκαν και αρχαία τείχη.

Οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν ανέφεραν ότι προφανώς πρόκειται για ψηφιδωτό που συνήθως κοσμούσε σπίτι που ανήκε σε εξέχουσα προσωπικότητα και σε δωμάτιο που λεγόταν ανδρώνας, όπως θα λέγαμε σήμερα σαλόνι.

Στο κέντρο του ψηφιδωτού απεικονίζονται Ψηφιδωτόδιάφορα πουλιά με μεγάλη λεπτομέρεια και υπέροχα χρώματα.

Στις αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα ο Ασώπιχος δεν μπορεί να φανούν λεπτομέρειες γιατί το ψηφιδωτό σκεπάστηκε κατ αρχήν προσωρινά και αφού έμεινε για αρκετό καιρό έτσι, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, το σκέπασαν με άμμο και χώμα ενώ ασφαλτόστρωσαν τον δρόμο.
Βέβαια είναι μια τυπική περίπτωση προσωρινής κατάχωσης έως ότου δουν αν και πως θα το αποκολλήσουν για να το μελετήσουν. Αλλά ήδη έχουν περάσει τόσοι μήνες… 

Εμείς απλά ρωτάμε, τι θα γίνει με αυτό το εύρημα; Όταν μιλάμε για αξιοποίηση των αρχαιοτήτων μας δεν θα πρέπει να ενδιαφερθούμε; Πιστεύουμε οι αρμόδιοι φορείς να έχουν μια απάντηση.

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.