Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
645

|

Οι... ανεπιθύμητες στον Ορχομενό «Τρεις Χάριτες» στο Παλαιό Φάληρο. ΦΩΤΟ

< 5 λεπτά
20.02.17 • 20:18
#Tags:

Τελικά έγινε κι αυτό που απευχόμαστε. Ένα από τα σημαντικά ιστορικά σημεία αναφοράς του Ορχομενού «Οι τρεις Χάριτες» που αποτυπώθηκαν σε άγαλμα δωρεάς του Ορχομένιου επιχειρηματία Παναγιώτη Κουβάρα και μαζί με ένα ακόμη άγαλμα (Χρυσόμαλλο Δέρας, Φρίξος και Ελλη) που υπήρχε η προϋπόθεση να στηθούν και να κοσμούν πλατείες του Ορχομενού,  δυστυχώς δεν θα υλοποιηθεί κατά το ήμισυ…

Τα δύο αγάλματα, αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας του Ορχομενού, χωρίστηκαν και πλέον θα είναι σε διαφορετικά και ουσιαστικά «ξένα» μέρη από εκεί όπου είναι το πρέπον και φυσιολογικό να συνυπάρχουν. Που αλλού παρά στον Ορχομενό;

Στον asopichops.gr  είχαμε εντοπίσει από την πρώτη στιγμή και μας ήταν γνωστή η πρόθεση του δωρητή αλλά και η τοποθέτηση του αγάλματος στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Σεβόμενοι όμως την θέληση του δωρητή κ Κουβάρα επιβάλλαμε εμπάργκο δημοσίευσης μέχρι την επίσημη ανακοίνωση για τα εγκαίνια.

Λανθασμένοι και απαράδεκτοι χειρισμοί χρεώνονται στον Δήμο Ορχομενού από την πλευρά του δωρητή ο οποίος τονίζει ότι αναγκάστηκε με τις συμπεριφορές της Δημοτικής αρχής να δωρίσει το δεύτερο άγαλμα, των Τριών Χαρίτων, στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου ο οποίος σε χρόνο ρεκόρ, αποδέχτηκε τη δωρεά, το τοποθέτησε σε εμφανέστατο σημείο στην μεγαλύτερη διαμόρφωση χώρου με μέτωπο τη θάλασσα και προχωρά άμεσα στα εγκαίνια του έργου και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

Σε ένα καταπράσινο χώρο αναψυχής, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες κόσμου, στην Μαρίνα Φλοίσβου, δίπλα στο θωρηκτό-θρύλος Αβέρωφ και στο Ολυμπιακό στάδιο Ταε Κβο Ντο έχει στηθεί και ατενίζει τον Αττικό ουρανό το άγαλμα των Τριών Χαρίτων.

Για εμάς στον asopichos.gr  το άγαλμα αυτό θεωρείται «ορφανό», εκτός τόπου και προσωρινό στο Παλαιό Φάληρο έως ότου, έστω και αντίγραφό του επιστρέψει στον φυσικό του χώρο που δεν είναι άλλος από κάποιο σημείο του Ορχομενού.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος των Τριών Χαρίτων στο πάρκο του Π. Φαλήρου θα γίνουν την Κυριακή 19-3-2017 και ώρα 12:30.

Διαβάστε σχετικά

Οι... ανεπιθύμητες στον Ορχομενό «Τρεις Χάριτες» στο Παλαιό Φάληρο. ΦΩΤΟ

Στο Φάληρο οι Τρεις Χάριτες, με το βλέμμα στραμμένο στον Ορχομενό VIDEO

Τα αγάλματα που... έμειναν άγαλμα 

 Ο Φρίξος και η Έλλη παίρνουν τη θέση τους

Δωρεά αγαλμάτων

Οι Τρεις Χάριτες

Ο δημιουργός των αγαλμάτων 

%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b5%cf%82-2

Ποιες ήταν οι τρεις Χάριτες 

Οι Χάριτες λατρεύτηκαν σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον γνωστό αρχαίο κόσμο, αλλά, σύμφωνα με την παράδοση, η λατρεία τους ξεκίνησε από τον Ορχομενό. Στην Ακιδαλία πηγή του Ορχομενού (γνωστή σήμερα ως «πηγή των Χαρίτων»), την αφιερωμένη στην Αφροδίτη, γεννήθηκαν οι τρεις παρθένες αδερφές, κόρες του Δία και της Ωκεανίδας Ευρυνόμης, σύμφωνα με την εκδοχή του Ησίοδου που είναι και η επικρατέστερη. Η Αγλαΐα (η λαμπερή, η ωραία αγλαός), η Ευφροσύνη (η χαρούμενη, η ευχαριστημένη, ευφροσύνη εύφρων ευ + φρην, φρενός) και η Θάλεια (ανθίζουσα τα φυτά).
Προσωποποιούσαν τη χάρη και την ευθυμία αρχικά στη φύση και αργότερα στη ζωή των ανθρώπων. Ολα τα όμορφα και καλά που συμβαίνουν στους ανθρώπους προέρχονται από τις Χάριτες - πηγή κάθε χαράς και κάθε τέρψης όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στους θεούς. Χαιρετώντας τις Χάριτες ο Θηβαίος ποιητής Πίνδαρος γράφει: «Μαζί σας όταν βρίσκεται κανείς, το καθετί είναι τερπνό και γλυκό και χάρη σε σας ο άνδρας γίνεται σοφός, ωραίος, εύδοξος».
Στον Ορχομενό λατρευόταν με τη μορφή λίθων που έπεσαν από το ουρανό. Σύμφωνα με το μύθο, μια μέρα οι Ορχομένιοι είδαν ξαφνικά να πέφτουν από τον ουρανό μεγάλες πέτρες ολόλευκες. Φώναξαν τους σοφούς για να μάθουν. Αυτοί τους είπαν ότι είναι οι ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΙΤΕΣ. Ηταν τρεις πανέμορφες κοπέλες που την ημέρα μεταμορφωνόντουσαν σε πέτρες και τη νύχτα έβγαιναν και χόρευαν.
Οι τρεις Χάριτες ήταν το πρότυπο, το όνειρο όλων των κοριτσιών του Ορχομενού. Ηθελαν να αποκτήσουν τη χάρη τους, τη μόρφωσή τους και τις αρετές τους. Αυτό ήταν δύσκολο και μόνο η Χλώρη η κόρη του άρχοντα Αμφίονα, μπορούσε να συγκριθεί μαζί τους. Βοηθούσαν τις τύχες των κοριτσιών, γι' αυτό και ο ναός τους ήταν γεμάτος από χρυσά αφιερώματα. 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle