Επίκαιρα

Οι Πηγές που αγαπάμε, οι Πηγές που μας πληγώνουν. ΦΩΤΟ

Το να ζεις σε ένα τόπο με μακραίωνη ιστορία είναι τύχη, το να περπατάς πάνω στα ιερά χώματα των προγόνων είναι ιερή τύχη, το να απολαμβάνεις τις ομορφιές που σου προσφέρονται, να συμμετέχεις και να θέλεις να προσφέρεις είναι υποχρέωση και επιλογή.

Στους περιπάτους που οργανώνονται και συμμετέχουν αρκετοί πολίτες τόσο κάτοικοι Ορχομενού αλλά και άλλων περιοχών, γίνεται γνωριμία με τους τόπους επίσκεψης και ανταλλαγή απόψεων. Εντοπίζονται προβλήματα που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα αλλά και μπόλικο φωτογραφικό υλικό και βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα. Σε αυτή τη δραστηριότητα δεν είναι όλα ρόδινα….

Στον τελευταίο περίπατο στις πηγές Ορχομενού η εντύπωση που έμεινε εκτός των άλλων είναι και η εγκατάλειψη αυτού του φυσικού τόπου καθώς και διάφορες κακοτεχνίες που έχουν γίνει στο έργο του… πεζόδρομου.

Το ποτάμι μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων στο οποίο οργιάζει η βλάστηση θα πρέπει να καθαριστεί, ο περιβάλλων χώρος του ποταμιού (ακαλλιέργητα κτήματα) πνιγμένα στα χόρτα που κρύβουν το τοπίο και στρεβλώνουν την αισθητική, σκουπίδια που συσσωρεύονται στα λιμνάζοντα νερά σε διάφορα φράγματα και άλλα.

Υπήρχαν χώροι που με πρωτοβουλία συλλόγων είχαν καθαριστεί και δυστυχώς έκτοτε δεν ασχολήθηκε πάλι κανείς, παρά τις δημόσιες εξαγγελίες της Δημοτικής αρχής.

Όλα αυτά είχαν επισημανθεί, ότι θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει τακτική φροντίδα  γιατί η φύση είναι ζωντανή, γιατί υπάρχουν ασυνείδητοι που θα καταστρέψουν αλλά είναι υποχρέωσή μας έναντι αυτού του ιερού τόπου να αντικαθιστούμε ότι καταστρέφεται…

Όπως στο σπίτι μας, πλένουμε τα πιάτα μας για να φάμε δεν τα αφήνουμε άπλυτα γιατί θα τα ξαναχρησιμοποιήσουμε… ή αλλάζουμε τη λάμπα όταν καεί και δεν την αφήνουμε καμένη γιατί θα… ξανακαεί.

Οι πηγές που όλοι αγαπάμε, μας πληγώνουν και πρέπει να τις φροντίζουμε διαχρονικά…

Στον 7ο περίπατο οι συμμετέχοντες υποσχέθηκαν οτι θα αναλάβουν πρωτοβουλία σε συντονισμό και με άλλους συλλόγους της πόλης και να καθαρίσουν τις πηγές.

Απομένει η συννενόηση και ο ορισμός της ημερομηνίας.

Για να θυμόμαστε το ενδιαφέρον μας για τις πηγές δείτε τα ρεπορτάζ του asopichos.gr σχετικά με τις πηγές εδώ και εδώ και εδώ  και εδώ  και εδώ και εδώ

Οι εικόνες αδιάψευστοι μάρτυρες…

Αμάκα στην Ακιδαλία πηγή ή «Κάρκαρη». Τα νερά είναι στάσιμα…

Που είναι τα… κρυστάλινα νερά;

Εδώ που κάποτε κάναμε βουτιές

Κάποιοι καθάρισαν και έκαναν Πρωτομαγιά εδώ… ευτυχώς

Που πήγε το… νησί;

 Μοναχικό παγκάκι γηρεύει παρέα… ποιος όμως να καθήσει στο λιοπύρι; Πιο κάτω κάποιο άλλο είναι στη μέση του πεζόδρομου!

 

 

 

 

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.