Απόψεις

Ο Προαστιακός ήρθε. Θα μείνει;

Μετά από χρόνια υποσχέσεων, η έλευση του Προαστιακού έγινε πραγματικότητα. Ηδη γίνονται (πειραματικά) τα δρομολόγια από 20 Φεβρουαρίου, προς Βοιωτία, με συχνότητα Δευτέρα έως Παρασκευή από Αθήνα 04:24 και επιστροφή με ώρα άφιξης άφιξη στην Αθήνα 08:32.

Τα πράγματα όμως δεν φαίνονται ρόδινα για την επιβίωση του εν λόγω δρομολογίου.

Οι πόλεις προορισμού δεν εξυπηρετούνται από δρομολόγια %cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%bb%ce%b9%ce%b2%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%acσύνδεσης με λεωφορεία από και προς τους σταθμούς. Επίσης ήδη τέθηκε αίτημα δημιουργίας και άλλου σταθμού. 

Αιτήματα απολύτως δικαιολογημένα. Όμως αν η χρήση δεν καθιστά βιώσιμα τέτοια προγράμματα, απλά δεν θα πραγματοποιηθούν ή ακόμη πιθανώς τα δρομολόγια θα καταργηθούν .

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε αυτή τη φάση και με την εμπειρία των δρομολογίων ενός μηνός (20/2-20/3) έστειλε τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα.

«Αν το πρόγραμμα δεν είναι κερδοφόρο για τον ΟΣΕ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί».

Θυμίζουμε ότι πριν την έναρξη των δρομολογίων ο Υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης είχε χαρακτηρίσει το νέο δρομολόγιο «απολύτως βιώσιμο»

Οι εργαζόμενοι θέλουν τον Προαστιακό αλλά θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη υποστήριξη. Οι δήμοι θα πρέπει να επενδύσουν στο πρόγραμμα και να υλοποιήσουν δρομολόγια από και προς τους σταθμούς αλλά προβληματίζονται:

«Θα είναι βιώσιμα αυτά τα προγράμματα; Αν όχι, πώς να τα υλοποιήσουμε σε καιρό κρίσης; Μπορούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν κι άλλο εισιτήριο;… »

Εγείρονται βέβαια ερωτηματικά… Έγιναν από ΠΡΙΝ οικονομικοτεχνικές μελέτες; Αν ναι, τι αντιστοιχεί σε κάθε Δήμο; Ενημερώθηκαν οι Δήμοι γι αυτό; Το δέχτηκαν;

Πολύ αμφιβάλλουμε αν έγιναν ΕΤΣΙ όλα αυτά… Για άλλη μια φορά ζητάμε κάτι το οποίο δεν έχουμε προγραμματίσει και δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε.
Για άλλη μια φορά θριάμβευσε το «ας έρθει και βλέπουμε».

Αναμφίβολα και πρέπει να στηρίξουμε αυτά τα δρομολόγια.

Η πρόσφατη σύσκεψη ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΔΗΜΑΡΧΩΝ έδειξε, πάλι, ότι πετάμε το μπαλάκι για την επίλυση στην κεντρική εξουσία;

Ας συνεργαστούν οι όμοροι Δήμοι για την λύση του προβλήματος και ας σταματήσει πια το «εμείς το ζητήσαμε, μας το φέρατε, λύστε μας τώρα και το πρόβλημα… έρχονται κι εκλογές»…

Have your say