Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
159

|

Ο Ύμνος στον Ασώπιχο από τον Γεράσιμο Ανδρεάτο

< 2 λεπτά
31.03.19 • 19:46
#Tags:

Την Τρίτη 2 Απριλίου θα εγκαινιαστεί το κλειστό γήπεδο του Ορχομενού το οποίο επισκευάστηκε μετά από αρκετά χρόνια και του δόθηκε το όνομα του Ορχομένιου Ολυμπιονίκη Ασώπιχου.

O Ασώπιχος νίκησε στην 73η Αρχαία Ολυμπιάδα, το 488 π.Χ. στην Ολυμπία στο αγώνισμα του σταδίου Παίδων ή στον «δρόμον» που σημαίνει στο τρέξιμο απλής διαδρομής ενός σταδίου (στην Ολυμπία 192, 28 μέτρα).

Ο Ασώπιχος παραδόθηκε στην αιωνιότητα από τον Πίνδαρο και είναι αποδεδειγμένα με γραπτή μαρτυρία ίσως ο μοναδικός Ορχομένιος από αρχαιότητα που μνημονεύει η ιστορία και όχι η μυθολογία.

Υμνήθηκε από τον Πίνδαρο για την Ολυμπιακή του νίκη κατέχοντας ξεχωριστή θέση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από τα επινίκια άσματα που ψάλλονταν προς τιμήν των νικητών.

Ο κατεξοχήν ποιητής των Ολυμπιακών Ύμνων είναι ο Πίνδαρος, μαθητής του διάσημου στην αρχαιότητα ποιητή και μουσικού Λάσου του Ερμιονέα. Στο αντιπροσωπευτικό του έργο «Επίνικοι» καταγράφονται σαράντα τέσσερις ύμνοι, στους οποίους εγκωμιάστηκαν κατά κανόνα οι νικητές των μεγάλων πανελληνίων αγώνων, ολυμπιονίκες, πυθιονίκες, ισθμιονίκες και νεμεονίκες.

Οι πιο συγκροτημένοι και περιεκτικοί στίχοι που παρουσιάζουν την εικόνα μιας επινίκιας πομπής, ανήκουν στον 14ο Ολυμπιακό Ύμνο, στον οποίο εξυμνείται ο αθλητής Ασώπιχος .

Από τους στίχους φαίνεται πως ο ύμνος εκφωνήθηκε κατά τη στιγμή που η γιορταστική πομπή εισερχόταν στον ναό των Χαρίτων στον Ορχομενό:

Ο ΙΔ Ολυμπιόνικος του Πίνδαρου μελοποιήθηκε από τον Πέτρο Ταμπούρη με υμνωδό τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και χορωδία.

Απολαύστε το βίντεο.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle