Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
197

Παγκόσμια Ημέρα Ελονοσίας: Τι είναι η ελονοσία, συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

< 4 λεπτά
25.04.19 • 06:26
#Tags:

Η 25 Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Ελονοσίας. Σκοπός των επιμέρους δράσεων που γίνονται σήμερα από τον ΠΟΥ και τις επιμέρους υγειονομικές αρχές σε όλο τον πλανήτη είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασθένεια, τους κινδύνους της και τα τελικά βήματα που χφειάζεται να ληφθούν, ώστε να την εξαλείψουμε οριστικά.
Η περιοχή της Βοιωτίας, ιδιαίτερα ο Δήμος Ορχομενού, λόγω της λίμνης της Υλίκης και των βάλτων που υπήρχαν, η ελονοσία πρόσβαλε μεγάλο μέρος του πληθυσμού με πάρα πολλά κρούσματα και θανάτους. Στην περιοχή επίσης έγιναν διάφορες μελέτες και πειραματισμοί και τοπ φαινόμενο έχει εξαλειφθεί. 

Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο, που μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις με ρίγη και πυρετό. Υπολογίζεται ότι η ελονοσία “ευθύνεται” για τον θάνατο πάνω από 600.000 ανθρώπων κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Τα κρούσματα ελονοσίας μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη ορισμένες ενέργειες για την πλήρη εξάλειψη της νόσου. Φέτος, ο ΠΟΥ έχει ως βασικό του θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελονοσίας 2018 το “Έτοιμοι να νικήσουμε την ελονοσία”.

Ενώ είναι συχνή σε εύκρατα κλίματα, η ελονοσία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και σε τροπικές και υποτροπικές χώρες. Εδώ και χρόνια υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από διεθνείς οργανισμούς υγείας για την μείωση της συχνότητα εμφάνισης της ελονοσίας με τη διανομή κουνουπιέρων σε ευαίσθητες περιοχές, για την προστασία των ανθρώπων από τα τσιμπήματα των κουνουπιών καθώς κοιμούνται. Ταυτόχρονα, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται συστηματικά για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την πρόληψη της ελονοσίας.

Αν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι συχνή, πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα από πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι σας, για την ασφάλεια της υγείας σας. Πολλά παράσιτα της ελονοσίας παρουσιάζουν, πλέον, ανοσία στα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου.

Κύκλος μετάδοσης από τα κουνούπια

  • Μη μολυσμένα κουνούπια. Ένα κουνούπι μολύνεται όταν τραφεί με το αίμα ατόμου που έχει ελονοσία.
  • Μετάδοση του παρασίτου. Εάν είστε το επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει ένα κουνούπι, τότε μπορεί να μεταδώσει τα παράσιτα της ελονοσίας σε σας.
  • Στο ήπαρ. Τα παράσιτα στην συνέχεια ταξιδεύουν στο συκώτι, όπου (κάποιοι τύποι) μπορεί να παραμένουν ακόμα και για ένα έτος.
  • Στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν τα παράσιτα “ωριμάσουν”, αφήνουν το συκώτι και μολύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τότε είναι που οι άνθρωποι συνήθως αναπτύσσουν τα συμπτώματα της ελονοσίας.
  • Στο επόμενο άτομο. Εάν ένα μη μολυσμένο κουνούπι σας τσιμπήσει σε αυτό το σημείο του κύκλου, τότε θα μολυνθεί με τα παράσιτα της ελονοσίας σας και θα τα μεταδώσει στο επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει.

Άλλοι τρόποι μετάδοσης

Επειδή τα παράσιτα της ελονοσίας επηρεάζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν την ασθένεια μέσω της έκθεσης σε ήδη σε μολυσμένο αίμα, όπως:

  • Από την μητέρα στο έμβρυο
  • Μέσω μεταγγίσεων αίματος
  • Όταν χρησιμοποιούνται κοινές βελόνες για την ένεση φαρμάκων

Ελονοσία: Συμπτώματα

Μια λοίμωξη ελονοσίας γενικά χαρακτηρίζεται από συνεχείς κρίσεις με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Μέτριο έως σοβαρό ρίγος
  • Υψηλός πυρετός
  • Αυξημένη εφίδρωση

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Εμετό
  • Διάρροια

Παγκόσμια Ημέρα Ελονοσίας: Το inforgraphic του Iatropedia για την ελονοσία

Στο infographic που ακολουθεί, μπορείτε να ενημερωθείτε "με μια ματιά" για όλα όσα επιβάλλεται να γνωρίζετε για την ελονοσία, τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας και τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται.

ελονοσία

Πηγή .iatropedia.gr, Μιχάλης Θερμόπουλος

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle