Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
127

Παπαθωμά: Να διεκδικήσουμε μαζί με τα ΑμεΑ

< 4 λεπτά
01.12.15 • 18:12
#Tags:

Παπαθωμά: Να διεκδικήσουμε μαζί με τα ΑμεΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Με την ευκαιρία αυτή η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν για την ισοτιμία αντιμετώπισης των Ατόμων με Αναπηρία, τι έχει κάνει και τι πρέπει να κάνει μια πολιτισμένη κοινωνία, την παροχή ίσων ευκαιριών και καταλήγει οτι πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι είμαστε όλοι ίσοι. Η ανακοίνωση της ΠΕ Βοιωτίας για την ημέρα των ΑμεΑ.    

Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι γιορτή για τα άτομα με αναπηρία. Είναι μια ευκαιρία υπενθύμισης, απολογισμού και περίσκεψης για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε ώστε να αντιμετωπίζονται ισότιμα και όχι με οίκτο.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να υπενθυμίσει στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς αλλά και ΑΜΕΑστους απλούς πολίτες το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην πλήρη συμμετοχή στα κοινά καθώς και στην ισότητα. Οι συνθήκες διαβίωσής τους θα πρέπει να είναι ίσες με εκείνες των υπόλοιπων πολιτών και να τους δίνεται η δυνατότητα για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.

Άλλωστε ο δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας, προσδιορίζεται και πραγματώνεται μέσα από τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της, όπως τα άτομα με αναπηρία. Τα άτομα αυτά έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους άλλους και ο βαθμός που διασφαλίζεται αυτή η θεμελιώδης αρχή δείχνει και το πολιτιστικό επίπεδο που βρίσκεται κάθε χώρα.

Κάθε πολιτισμένη κοινωνία οφείλει να οραματίζεται και να προσδοκά την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγεία και στην πρόνοια, την παροχή της αναγκαίας για κάθε είδος αναπηρίας υποστήριξη, για μια ισότιμη και πλήρη συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
• Τι γίνεται όμως στη σκληρή πραγματικότητα;
• Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία;
• Ποια είναι καθημερινότητά του;
• Ποια μορφή βοήθειας παρέχεται στην οικογένειά του;
• Υπάρχει σωστή ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου;
• Τι γίνεται με την εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση, την περίθαλψη, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του;
• Tί κάνουμε εμείς που δεν έχουμε κάποια μορφή αναπηρίας;
Δυστυχώς, στη σημερινή, δυσμενή εποχή, στο όνομα της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα, πολύ πιθανό, να βρουν έδαφος μη προνομιακές πολιτικές, συνέπεια των οποίων θα είναι η υποβάθμιση κάθε έννοια παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, που θα εξασφάλιζαν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους με αναπηρία.

Ως Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας συμβάλλαμε στην ίδρυση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λιβαδειάς στη Χαιρώνεια, μαζί με τον Α΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, συνεισφέροντας με τις συντονισμένες ενέργειες στην παροχή εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.
Ας αρχίσουμε από σήμερα τουλάχιστον να σεβόμαστε τα δικαιώματα των ατόμων αυτών στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Ας μας γίνει επιτέλους συνείδηση ότι οι άνθρωποι αυτοί, είναι σαν εμάς, αλλά με κάποιες ιδιαιτερότητες, ίσως τότε σαν κοινωνία αναβαθμιστούμε και να θυμόμαστε ότι Άτομα με Αναπηρία υπάρχουν όλο το χρόνο και όχι μια ημέρα.
«Ας έρθουμε για λίγο στη θέση τους και ας διεκδικήσουμε μαζί τους»

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle