Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
325

"Στα χνάρια της Δημοκρατίας", από τις Ορχομένιες Σπυροπούλου και Μωραΐτη

< 4 λεπτά
09.12.17 • 11:51
#Tags:

Από παιδιά "στα χνάρια της Δημοκρατίας" μας βάζει η συγγραφέας Ευφροσύνη Σπυροπούλου και η εικονογράφος Βίκυ Μωραϊτη με το βιβλίο τους που μόλις κυκλοφόρησε, με τρόπο ευφάνταστο και εύληπτο από τα παιδιά.

Με ένα δύσκολο εγχείρημα καταπιάστηκε η Ορχομένια συγγραφέας και κατάφερε να δώσει όσα ήθελε να πει στους μικρούς μαθητές μέσα από μια κούκλα που απεικονίζει μοναδικά η Βίκυ Μωραΐτη που ζει επίσης στον Ορχομενό.

Με πρωταγωνιστή, το πιο αγαπητό αντικείμενο των παιδιών, μια κούκλα, συγγραφέας και εικονογράφος διδάσκουν στα παιδιά ότι η Δημοκρατία αποδέχεται το διαφορετικό, έχει πολύχρωμο δρόμο, πολύχρωμη σκέψη, πολλές φωνές, που ακούγονται με θάρρος, χωρίς φόβο, γενναίες πράξεις, αλήθειες και

Στα χναρια της Δημοκρατίας 1

στηρίζεται στη γνώμη των πολλών.

Το βιβλίο της Ευφροσύνης Σπυροπούλου μιλάει στα παιδιά για τη Δημοκρατία και τις αρετές της. Ελευθερία, ισότητα, δικαίωμα, αποδοχή, εκπαίδευση, ενσυναίσθηση,

αυτοεκτίμηση, αλληλεγγύη, αξίες που ένα παιδί δικαιούται να κρατάει στο μυαλό και τη καρδιά του και να τα μεταφέρει μεγαλώνοντας στην κοινωνία.

Τόλμησε η συγγραφέας να "μιλήσει" στα παιδιά για Δημοκρατία, την ώρα που πολλοί φοβούνται ακόμη και να πουν την λέξη, να μιλήσει με απλό και κατανοητό τρόπο να διδάξει και να γαλουχήσει με τις αξίες που απορρέουν από τη Δημοκρατία, ετοιμάζοντας και εφοδιάζοντας τους αυριανούς πολίτες με  το θάρρος της γνώμης και τη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Η συγγραφέας που γεννήθηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα Βοιωτίας και εργάζεται στο Νηπιαγωγείο του Ορχομενού, λέει για το βιβλίο της:
"Το βιβλίο αυτό γράφτηκε όταν μια κούκλα μπήκε στην τάξη μου προκειμένου να συνομιλήσει με τους μαθητές για τους κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις, της σχολικής ζωής.
Αυτή η κούκλα πήρε πολύ σοβαρά τον ρόλο της και θέλησε να μιλήσει για την γενιά της και να ξεδιπλώσει το μεγαλείο της ιστορίας της.
Φροσω ΣπυροπούλουΚάθε εικόνα του βιβλίου είναι αφόρμηση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων  που αφορούν την ανάπτυξη της ατομικής  και πολιτιστικής ταυτότητας των μαθητών με στόχο την καλλιέργεια της ιδιότητας του αυριανού πολίτη.
Τα γράμματα  των ονομάτων των παιδιών, δημιούργησαν το όνομά της Δημοκρατίας, και κείνη έμεινε στην τάξη, για να φωτίζει την κάθε μέρα  στο σχολειό.
Οι μικροί υπερασπιστές – φρουροί της, την φιλοξένησαν  στο σπίτι τους και κείνη ξετρύπωνε τις μικρές αδικίες , και μιλώντας για αυτές ανακούφιζε τα μικρά παράπονα. Κάποιους τους τρόμαξε, κάποιοι θύμωσαν μαζί της, άλλοι της ζήτησαν συγνώμη και κείνη χαμογελώντας πάντα παίζει το παιχνίδι των ιδεών ασταμάτητα.
Δεν φεύγει από το σχολειό μας, τρύπωσε για πάντα μέσα στα βιβλία μας, έμαθε να τα αγαπά, παίζει με τα όνειρά μας.
Το παιχνίδι της Δημοκρατίας δεν τελειώνει εδώ. Απλά μοιράζεται-κοινοποιείται-εμπλουτίζεται-δημιουργεί –αναπτύσσει ιδέες ,που όλες είναι αποδεκτές. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ."Βικυ Μωραίτη

Η εικονογράφος
Η Βίκυ Μωραΐτη γεννήθηκε το 1986 στην Πάτρα. Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο  ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την αγιογραφία και τη ζωγραφική.

Τα τελευταία χρόνια ζει με το σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά στον Ορχομενό Βοιωτίας όπου και ανακάλυψε την κλίση της για την κεραμική και την εικονογράφηση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις andy's publisers, έχει 28 σελ., έγχρωμη εικονογράφηση, διαστάσεις 22Χ22 εκ., μαλακό εξώφυλλο και κοστίζει 12€

στα χναρια της Δημοκρατιας

στα χναρια της Δημοκρατιας 2

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle