Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
494

Στο Φάληρο οι Τρεις Χάριτες, με το βλέμμα στραμμένο στον Ορχομενό VIDEO

< 8 λεπτά
21.03.17 • 21:45
#Tags:

Σε ένα υψίστου κάλλους πάρκο στο Παλαιό Φάληρο, βρήκαν θέση κάτω από τον Αττικό ουρανό, οι… ανεπιθύμητες Ορχομένιες Τρεις Χάριτες, απολαμβάνοντας την φιλοξενία και την απόδοση τιμών που τους πρέπει.

Δείτε στο video το χώρο, τα άλλα μεγάλα μεγάλα μνημεία που υπάρχουν στην τοποθεσία, τα αποκαλυπτήρια, τις ομιλίες και τις εντυπώσεις από τα εγκαίνια του πάρκου 

Για εμάς στον asopichos.gr αλλά και για όλους του Ορχομένιους το άγαλμα αυτό θεωρείται «ορφανό», εκτός τόπου και προσωρινό στο Παλαιό Φάληρο έως ότου, επιστρέψει στον φυσικό του χώρο που δεν είναι άλλος από κάποιο σημείο του Ορχομενού

(δείτε προηγούμενο ρεπορτάζ με όλο το ιστορικό)

%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b1

%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b5%cf%82

Ανάμεσα στους περίπου 3.000 πολίτες βρέθηκαν και αρκετοί Ορχομένιοι στην τελετή των εγκαινίων, την περασμένη Κυριακή, 29/3, του νέου Πάρκου Αγίου Γεωργίου - Τροκαντερό τα οποία τέλεσαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, παρουσία του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του είπε:
«Τι σχέση έχουν οι τρεις Χάριτες με το Φάληρο; Η Αγλαΐα, η Ευφροσύνη και η Θάλεια εκπροσωπούσαν την ομορφιά, τη γοητεία, τη φύση και τη γονιμότητα. Όλα αυτά τα στοιχεία τα έχει το Φάληρο»…

%cf%80%ce%b1%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%ac%cf%81%ce%b1%cf%82

Παρών, φυσικά, και ο Ορχομένιος επιχειρηματίας Παναγιώτης Κουβάρας δωρητής του αγάλματος των τριών Χαρίτων που τοποθετήθηκαν στο πάρκο του Π Φαληρού αλλά και του αγάλματος του Φρίξου και της Ελλης που έχει ήδη τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία του Ορχομενού στον οποίο έγινε ειδική μνεία από τους ομιλητές.

Διαβάστε σχετικά

Οι... ανεπιθύμητες στον Ορχομενό «Τρεις Χάριτες» στο Παλαιό Φάληρο. ΦΩΤΟ

Στο Φάληρο οι Τρεις Χάριτες, με το βλέμμα στραμμένο στον Ορχομενό VIDEO

Τα αγάλματα που... έμειναν άγαλμα 

 Ο Φρίξος και η Έλλη παίρνουν τη θέση τους

Δωρεά αγαλμάτων

Οι Τρεις Χάριτες

Ο δημιουργός των αγαλμάτων 

Ποιες ήταν οι τρεις Χάριτες 

Οι Χάριτες λατρεύτηκαν σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον γνωστό αρχαίο κόσμο, αλλά, σύμφωνα με την παράδοση, η λατρεία τους ξεκίνησε από τον Ορχομενό. Στην Ακιδαλία πηγή του Ορχομενού (γνωστή σήμερα ως «πηγή των Χαρίτων», «κάρκαρης» για τους ντόπιους), την αφιερωμένη στην Αφροδίτη, γεννήθηκαν οι τρεις παρθένες αδερφές, κόρες του Δία και της Ωκεανίδας Ευρυνόμης, σύμφωνα με την εκδοχή του Ησίοδου που είναι και η επικρατέστερη.

Η Αγλαΐα (η λαμπερή, η ωραία αγλαός), η Ευφροσύνη (η χαρούμενη, η ευχαριστημένη, ευφροσύνη εύφρων ευ + φρην, φρενός) και η Θάλεια (ανθίζουσα τα φυτά).

Προσωποποιούσαν τη χάρη και την ευθυμία αρχικά στη φύση και αργότερα στη ζωή των ανθρώπων. Ολα τα όμορφα και καλά που συμβαίνουν στους ανθρώπους προέρχονται από τις Χάριτες - πηγή κάθε χαράς και κάθε τέρψης όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στους θεούς. Χαιρετώντας τις Χάριτες ο Θηβαίος ποιητής Πίνδαρος γράφει:

«Μαζί σας όταν βρίσκεται κανείς, το καθετί είναι τερπνό και γλυκό και χάρη σε σας ο άνδρας γίνεται σοφός, ωραίος, εύδοξος».

Στον Ορχομενό λατρευόταν με τη μορφή λίθων που έπεσαν από το ουρανό. Σύμφωνα με το μύθο, μια μέρα οι Ορχομένιοι είδαν ξαφνικά να πέφτουν από τον ουρανό μεγάλες πέτρες ολόλευκες. Φώναξαν τους σοφούς για να μάθουν. Αυτοί τους είπαν ότι είναι οι ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΙΤΕΣ. Ηταν τρεις πανέμορφες κοπέλες που την ημέρα μεταμορφωνόντουσαν σε πέτρες και τη νύχτα έβγαιναν και χόρευαν.

Οι τρεις Χάριτες ήταν το πρότυπο, το όνειρο όλων των κοριτσιών του Ορχομενού. Ήθελαν να αποκτήσουν τη χάρη τους, τη μόρφωσή τους και τις αρετές τους. Αυτό ήταν δύσκολο και μόνο η Χλώρη η κόρη του άρχοντα Αμφίονα, μπορούσε να συγκριθεί μαζί τους. Βοηθούσαν τις τύχες των κοριτσιών, γι' αυτό και ο ναός τους ήταν γεμάτος από χρυσά αφιερώματα.

Από τους Ορχομένιους που παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων και ο π. Δήμαρχος Ορχομενού Κώστας Γκιζίμης, ο οποίος έκανε ευρεία αναφορά (δείτε το βίντεο) στο ιστορικό αλλά και στη σημασία της τοποθέτησης του αγάλματος στο πάρκο της Αττικής και όχι στον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από τον Ορχομενό.

%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%ba%ce%b9%ce%b6%ce%af%ce%bc%ce%b7%cf%82

Παρόντες επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας «Ο Μινύας» Νίκος Καρής και ο Γεν. Γραμματέας Γιάννης Ζαννιάς, ο δάσκαλος και επίτιμος σχολικός σύμβουλος Γιάννης Θειακούλης,  Λουκάς Κουβάρας, Κώστας Τσάπρας, Σπύρος Ζαννιάς και άλλοι.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

%ce%bf%cf%81%cf%87%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b5%cf%82

Το πάρκο έχει έκταση 22 στρεμμάτων και βρίσκεται πέριξ του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Π. Φαλήρου και περιλαμβάνει τα ανοιχτά γήπεδα του περιβάλλοντος χώρου, στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Με την συγκεκριμένη δράση δημιουργείται ένας σημαντικός ζωτικός χώρος αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής , ξεκούρασης και χαλάρωσης που μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από τους Δημότες και τους κατοίκους του Π Φαληρού αλλά και επισκέπτες από άλλα σημεία της χώρας.

%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%82

Στοιχεία του έργου  
Το έργο της ανάπλασης των 22 στρεμμάτων (22.000 τετρ. μέτρα), αποτελεί σημαντική παρέμβαση που αναβαθμίζει πλήρως την περιοχή καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
1. Φύτευση 2.420 υψηλών θάμνων
2. Φύτευση 3.000 θάμνων εδαφοκάλυψης
3. Κάλυψη 13.000 τ.μ. με χλοοτάπητα
4. Φύτευση 345 μεγάλων δέντρων (κυπαρίσια,κουκουναριές, χαρουπιές)
5. Τοποθέτηση 30 αυτόνομων φωτοβολαϊκών φωτιστικών
6. Τοποθέτηση και κάλυψη 215 τ.μ. με πέργκολες
7. Τοποθέτηση 32 αυτόνομων καθιστικών
8. Τοποθέτηση ενιαίων καθιστικών (θεατράκι) συνολικού μήκους 77 μ.
9. Δημιουργία χωμάτινων σταθεροποιημένων δαπέδων περιπάτου 2200 τ.μ.
10. Μεταλλική περίφραξη μήκους 460 μέτρων
11. Πλήρες σύστημα αυτοματοποιημένης άρδευσης μήκους 12.300 μ. με 450 υπόγειους εκτοξευτήρες

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle