Τοπικά

Τιμή και συγκίνηση

Τιμή και συγκίνηση 

Στη μόνιμη στήλη του στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ (σήμερα 5/4 σελ 41) ο βραβευμένος ιστορικός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Πέτρος Λινάρδος, ασχολείται με το δεύτερο βιβλίο του συμπατριώτη μας Μπάμπη Ζαννιά βημα αα«42.195μ σε 30 χρόνια» στο οποίο αναφέρεται με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια επισημαίνοντας το ρόλο του στην Ερευνητική Δημοσιογραφία.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB ο κ Ζαννιάς έγραψε «Μεγάλη τιμή σήμερα μου επιφύλασσε στο ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ (σελ 41) ο Πέτρος Λινάρδος. Ενα ιδιαίτερα τιμητικό άρθρο για το δεύτερο βιβλίο μου, «42.195μ σε 30 χρόνια».
Ο Πέτρος Λινάρδος είναι Δημοσιογράφος, Συγγραφέας τουλάχιστον μιας ντουζίνας βιβλίων, ιδρυτής και επί τιμή Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, της ΕΣΗΕΑ, με πλήθος βραβεύσεων για το συγγραφικό του έργο από ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Διδάσκει σε σεμινάρια της Ελλάδας και του Εξωτερικού και αποκαλείται πρύτανης της Δημοσιογραφίας.

βημα ββ

Τι άλλο από τιμή και συγκίνηση να νιώθεις»….

Αποκλειστική αναδρομή αποκαλεί το βιβλίο ο κ Λινάρδος και επισημαίνει:
«…έτσι το βιβλίο του Μπάμπη Ζαννιά παρουσιάζει σε ανάπτυγμα τριακοσίων και πλέον σελίδων, βασικά με την μορφή της ερευνητικής δημοσιογραφίας και τεκμηρίωσης μια πολύπτυχη εξελικτική πορεία».

Σ άλλο σημείο ο κ Λινάρδος τονίζει την σπονδυλωτή καταγραφή και τον σχολιασμό ότι «…έχει πολλά να επιδείξει πέραν του φυσικού άξονα… τεκμήρια τα οποία προσδίδουν στην όλη συγγραφή ιδιαίτερη βαρύτητα».

«Ακριβώς η αξιολόγηση μια επίπονης καταγραφής ακόμη και στοιχείων που κάποιους ενοχλούν είναι ευλόγως ενδιαφέρουσα καθώς πλείστα όσα καταγραφόμενα και επαρκώς σχολιαζόμενα συνδέονται με τον κοινωνικό περίγυρο και γενικά εκφράζουν κάθε εποχή»

Και καταλήγει «ένα ακόμη σημαντικό συστατικό του έργου είναι ότι καταγράφονται συνεντεύξεις με ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε διάφορους χώρους ευθύνης ώστε παράλληλα με την αθλητική ανάδειξη να δημιουργείται ένα ψηφιδωτό που υποστηρίζει και φωτίζει – πολλές φορές με κριτική χροιά – το κράμα της ιστορικής καταγραφής, της έρευνας και του κατατοπιστικού ρεπορτάζ ενός τόσου μεγάλου δρόμου».
Εκτός από την έντυπη έκδοση το άρθρο δημοσιεύτηκε και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=692213

Ποιος είναι ο Πέτρος Λινάρδος

Ο Πέτρος Λινάρδος γεννήθηκε το 1926 στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού Σταδίου, όπου είχε βρει καταφύγιο η οικογένειά του μετά την καταστροφή της Σμύρνης.
ΛναρδοςΕκδήλωσε την έφεσή του στο γράψιμο από τα μαθητικά του χρόνια, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης στη «Μαθητική Πέννα», την εφημερίδα των μαθητών της Ευαγγελικής Σχολήςστη Νέα Σμύρνη. Συνέχισε στα περιοδικά «Ξεκίνημα της Νιότης», «Ελλάδα» και «Ελληνική Δημιουργία» γράφοντας δοκίμια και νεανικά διηγήματα.
Το 1950 αρχίζει να ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία στις αθλητικές εφημερίδες «Αθλητική Ηχώ» και «Αθλητισμός» καθώς και στα έντυπα του συγκροτήματος Λαμπράκη: «Το Βήμα», «Τα Νέα», «Ο Ταχυδρόμος», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Ομάδα», «Εποχές», «Βήμα της Κυριακής».

Εκτός από τον αθλητισμό, ασχολήθηκε δημοσιογραφικά με πολλά θέματα, όπως: φιλοτελισμός, ναυτιλία, κοινωνική πρόνοια, υγεία, κριτική κινηματογράφου.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), του οποίου έχει διατελέσει πρόεδρος επί 16 έτη.
Παράλληλα ασχολήθηκε με την ιστορία του αθλητισμού και έχει συγγράψει πολλά βιβλία αθλητικής ιστορίας. Έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει διδάξει σε σεμινάρια της ΕΣΗΕΑ, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του ΠΣΑΤ, της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κλπ. Το βιβλίο του για τον Δημήτριο Βικέλα τιμήθηκε με το «Ολυμπιακό Τρόπαιο 96» από τη Δ.Ο.Ε.Επίσης, έχει τιμηθεί από τον ΣΕΓΑΣ, την Εστία Ν. Σμύρνης, την Ένωση Σμυρναίων, τον ΠΣΑΤ και πολλούς φορείς.

Ο γιος του Νίκος Λινάρδος υπήρξε διεθνής καλαθοσφαιριστής, που αγωνίστηκε κυρίως στον Πανιώνιο και ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ το 1987.

ΒΙΒΛΙΑ
Ο Πέτρος Λινάρδος έχει συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία:
«Ιστορία του Πανελληνίου Γ.Σ. (1891-1991)», 1991.
«Ιστορία του Εθνικού Γ.Σ. (1893-1993)», 1993.
«Δημήτριος Βικέλας, από το όραμα στην πράξη», 1996-επανέκδοση 2003 και στα αγγλικά.
«Η Σμύρνη του Πανιωνίου», 1998.
«Τα Τήνια», έκδοση του Δήμου Τήνου (2002), επανέκδοση 2003
«Τα Ολυμπιακά Αθλήματα και οι μεγάλες μορφές των Αγώνων» (Έκδοση «Αθήνα 2004»)
«Ο άλλος Βικέλας», έκδοση του Δήμου Ερμούπολης (2008)
«Η Ολυμπιακή περιπέτεια της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης Ελσίνκι», Έκδοση «Αβάκιο» (2009)

ΔΟΚΙΜΙΑ:
«Ο Βικέλας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες» (2004-Περιοδικό «Μελέτη», εκδόσεις Συλλόγου Ωφελίμων Βιβλίων)
«Ο Σαιξπηριστής Βικέλας» (Εκδόσεις εφημερίδας «Κοινή Γνώμη Ερμούπολης 2007)
Οι Πρωτοποριακές περί την Άθληση εκδόσεις, στη σειρά ¨Κόκκινα Βιβλία» του Συλλόγου Ωφελίμων Βιβλίων και η Λαϊκή Παράδοση πηγή έμπνευσης της φιλαθλητικής φιλοσοφίας του Δημητρίου Βικέλα, Έκδοση ΣΔΩΒ (2008)
Ο Εκκλησιαστικός Βικέλας, έκδοση Ι. Μητρόπολης Βεροίας και Καμπανίας

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
«Ολυμπιακό Τρόπαιο 96», ΔΟΕ.
«Παράσημο της Νίκης», ΣΕΓΑΣ.
«Αριστείο», ΣΕΓΑΣ.
«Το χρυσό σήμα» -Ειδικό έπαθλο ΠΣΑΤ.
«Χρυσό Μετάλλιο», Εστία Νέας Σμύρνης.
«Έπαινος», Ένωση Σμυρναίων.
Έπαθλο «Ολυμπία» της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.