Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
133

«Τρόικα-Ο δρόμος προς την καταστροφή»

< 9 λεπτά
23.09.15 • 19:38
#Tags:

«Τρόικα-Ο δρόμος προς την καταστροφή» Μ.Ιγναντίου Εκδόσεις Λιβάνης 2015 σελ. 543

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

-Η «σωτηρία» της Ελλάδας με την παραπομπή της στο σκληρό μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ και την πτώχευση του ελληνικού λαού, έγινε για να σωθεί πρωτίστως η Ευρώπη, οι τράπεζές της και δευτερευόντως η Ελλάδα.

Το καταπληκτικό αυτό βιβλίου του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγναντίου καταλήγει :

«Η Ελλάδα και ο λαός της είναι τα μεγάλα θύματα τριών πρωθυπουργών: του Κώστα Σημίτη, του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου. Ο τελευταίος είναι ο πιο μοιραίος των μοιραίων… Οδήγησε την Ελλάδα στο θάνατο. Δεν έχει την ευθύνη της οικονομικής κρίσης , όπως οι προκάτοχοί του. Αλλά όταν την παρέλαβε , τη διαχειρίστηκε εντελώς λάθος και όταν στο τέλος αποφάσισε να λάβει τα μέτρα , ήταν αργά. Η Ελλάδα ήταν στην εντατική και ο Παπανδρέου ούτε το φάρμακο είχε , αλλά και όταν νόμισε ότι το βρήκε (στο μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ) δεν υλοποίησε ούτε το πρόγραμμα, ούτε τις υποσχέσεις του…»

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 ,λίγο μετά το μεσημέρι. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει στο ακριτικό νησί του Καστελόριζου , όπου ανακοινώνει τη μεγάλη απόφαση για ένταξη στο σκληρό νόμισμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Μέσα σε 5 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα και σε ένα κείμενο 608 λέξεων , ο πρωθυπουργός «έδεσε» τη χώρα στο άρμα των δανειστών, όπου Τροικα Ιγνατιουπαραμένει μέχρι σήμερα. Την 9η Ιουλίου 2015 η Ελλάδα ήταν και παραμένει ουσιαστικά μια πτωχευμένη χώρα, με μειωμένη διεθνή αξιοπιστία, συρρικνωμένο περιφερειακό ρόλο, με το λαό να διαβιεί σε συνθήκες εξαθλίωσης και κατάπτωσης.

Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου :
-Οι πολιτικοί κατέστρεψαν την Ελλάδα.
-Οι Έλληνες πολιτικοί έβλεπαν την θύελλα να έρχεται και νόμιζαν πως είναι αεράκι.
-Η μεγάλη φούσκα της ελληνικής οικονομίας δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε επί των κυβερνήσεων Σημίτη , με αποτέλεσμα να ξεφύγει κάθε έλεγχος σε ότι αφορά την υπερχρέωση των νοικοκυριών, την τροφοδότηση των ελλειμμάτων του Δημοσίου και τη διατήρηση του χρέους πάνω από 100 % του ΑΕΠ. Στη συνέχεια απλά την αποτελείωσαν οι επόμενοι πρωθυπουργοί , ο κ.Καραμανλής και ο κ.Παπανδρέου. .
-Δεν γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση του κ.Παπανδρέου πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα.
-Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη , από οικονομική άποψη , με μια κατάσταση αντίστοιχη του βομβαρδισμού του Περλ Χάρμπορ.
-Οι Έλληνες δεν είχαν δικές τους προτάσεις , η ελληνική πλευρά ήταν τελείως απροετοίμαστη και αδυνατούσε να παρουσιάσει ένα καλά διαρθρωμένο πρόγραμμα με στόχους και μέτρα που θα εξασφάλιζαν την χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους δανειστές.
-Ο Παπανδρέου πρώτος προσέγγισε τον Στρος Καν και τον παρακαλούσε για να έλθει το ΔΝΤ, υπάρχουν έγγραφα, που δείχνουν την ενοχή του… Η αλλαγή στάσης του κ.Παπανδρέου έναντι του ΔΝΤ ήταν η μεγαλύτερη πολιτική «κωλοτούμπα» στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας…. Ο Παπανδρέου ζήτησε από τον Στρον Καν να τον πληροφορήσει για τη διαδικασία με την οποία μια χώρα απευθύνεται για βοήθεια στο Ταμείο. Ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός που επέμενε να ενοχλεί τον ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ και να του απευθύνει ερωτήσεις που χαρακτηρίστηκαν «παιδαριώδεις». Διότι θεωρείται «ύβρις» να απευθύνεται στον ίδιο τον επικεφαλής του Ταμείου το ερώτημα σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήματος ένταξης σε πρόγραμμα του ΔΝΤ…
-Ο κ.Τόμσεν του είπε, πρέπει να μας δώσετε τις δικές σας προτάσεις. Μείναμε με το στόμα ανοιχτό όταν ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε στους επικεφαλείς της Τρόϊκα ότι δεν είχε να προτείνει τίποτα απολύτως. Ο υπουργός δεν είχε τίποτα να μας δώσει. Η λογική ήταν «σηκώνω τα χέρια ψηλά και πείτε μου εσείς τι πρέπει να κάνω». Σε όλες τις χώρες που έχει πάει το ΔΝΤ για να ετοιμάσουμε προγράμματα με τις κατά τόπους Αρχές , είτε ήταν το Κονγκό είτε η Αφρική είτε στην Λατινική Αμερική , υπήρχε πάνω στο τραπέζι μια πρόταση της εθνικής πλευράς, των Αρχών. Είναι πρώτη φορά που βλέπουμε, και το βλέπουμε στην Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα , να μην υπάρχει τίποτα, να μην υπάρχει κάτι που προτείνουν οι ίδιοι….
-Ο Παπανδρέου έτρεμε τα συνδικάτα.
-Ο Παπανδρέου απέρριψε την αναδιάρθρωση του χρέους, που του είπε ο Στρον Καν, να ζητήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, που τότε θα ήταν λυτρωτική για την Ελλάδα , καθώς η χώρα θα δανειζόταν το ένα τρίτο του ποσού που εξαναγκάστηκε να λάβει.
-Η κ.Λαγκάρντ και ο κ.Τόμσεν πρότειναν στον Στουρνάρα να διεκδικήσει «κούρεμα» του χρέους και αυτοί θα τον υποστήριζαν και θα τον ενίσχυαν όταν θα έθετε το θέμα. Αντί αυτού, ο υπουργός Οικονομικών του κ.Σαμαρά τους «κάρφωσε» στους Γερμανούς.
-Η Γερμανία σχεδιάζει να κρατήσει την Ελλάδα σε «δουλοπαροικία» για τα επόμενα τριάντα με σαράντα χρόνια.
-Ένας από τους λόγους που οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες αρνούνταν κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι γιατί ήξεραν ότι αυτό θα ήταν επώδυνο για τις γερμανικές τράπεζες, αλλά και γιατί ήξεραν ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν τελικά τον λογαριασμό.
-Ο Γ.Παπανδρέου ήταν ο πλέον αμερικανόφιλος Έλληνας πολιτικός, ο οποίος άσκησε δουλοπρεπέστατη πολιτική υπέρ της Ουάσινγκτον. Έδωσε γην και ύδωρ στις Η.Π.Α. Είναι μια πτυχή της πολιτικής καριέρας του κ.Παπανδρέου που πρέπει να ερευνηθεί, διότι σε αρκετές περιπτώσεις εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι τα ελληνικά. Χαρακτηριστικά αναφέρω τις περιπτώσεις της Κύπρου (σχέδιο Ανάν), της Σερβίας, της Γεωργίας ,της Ρωσίας και των σχέσεων με την Τουρκία. Σε όλα αυτά τα θέματα οι θέσεις του κ.Παπανδρέου συμβάδιζαν πλήρως με τις αμερικανικές. Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ τον εγκατέλειψαν το 2010 και τον απαξίωσαν εντελώς τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες, όταν συνειδητοποίησαν ότι οι ενέργειές του θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα κρίση της αμερικανικής οικονομίας.
-Η έκθεση των Γερμανικών και Γαλλικών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ήταν περίπου 76 δισ. Ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2009.Αν το κούρεμα των ομολόγων γινόταν άμεσα οι τότε οι ξένες τράπεζες θα ζημιώνονταν με 30 δισ.ευρώ από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Με την καθυστέρηση του κουρέματος, που έγινε τον Μάρτιο του 2012 , οι ξένες τράπεζες κατάφεραν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα στα 38 δισ. ευρώ και τις ζημιές τους μετά το κούρεμα των ομολόγων σε 20 δις.
-Η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ψέματα για τα επιτόκια δανεισμού των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ , για να μην πληροφορηθεί ο λαός ότι οι φίλοι και εταίροι Ευρωπαίοι επέβαλλαν μεγαλύτερα επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ.
-Η «σωτηρία» της Ελλάδας με την παραπομπή της στο σκληρό μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ και την πτώχευση του ελληνικού λαού, έγινε για να σωθεί πρωτίστως η Ευρώπη, οι τράπεζές της και δευτερευόντως η Ελλάδα.
-Την 9η Μαίου 2010 ,οπότε το Δ.Σ. του ΔΝΤ εγκρίνει το Ελληνικό Πρόγραμμα και λαμβάνει απόφαση για εκταμίευση της πρώτης δόσης 5,5 δις. Ευρώ ,που –μαζί με τα 14,5 δισ. των Ευρωπαίων-χαρακτηρίστηκε ως «δόση σωτηρίας» της Ελλάδας .Δεν ήταν… Αντιθέτως, ήταν η μεγαλύτερη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας, που σήμερα σφίγγει περισσότερο παρά ποτέ.. Η χώρα πληρώνει τα λάθη , την ανικανότητα και τα σκάνδαλα των πολιτικών της , τη δημιουργία ενός πελατειακού κράτους ,που κατέστρεψε τις ελπίδες των πολιτών.
-Αυτά που πρεσβεύει σήμερα ο κ. Τσίπρας έπρεπε να είχαν γίνει από το 2010 και τότε θα είχαν αποτέλεσμα.
-Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο , ομολόγησε στις 2 Ιουνίου 2015 ,η έκθεση του ΔΝΤ. Άργησε 5 ολόκληρα χρόνια.
Ο θάνατος της χώρας δεν επήλθε ...Αλλά το να φυτοζωείς απέχει πολύ από τα να ζεις .Το τελικό αποτέλεσμα ούτε ζωή το λες… Εάν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει , η κατάρρευση της χώρας είναι κοντά…
Το ελληνικό δράμα στην ευρωζώνη πλησιάζει στην κορύφωσή του , χωρίς κανένας να γνωρίζει πώς θα επέλθει η κάθαρση και το τέλος… Οι δανειστές να ζητούν σαν άλλοι σεξπιρικοί Σάιλοκ καθημερινά και μία ακόμα λίβρα από τις σάρκες μας….

Για να γράψει αυτό το βιβλίο ο γνωστός ανταποκριτής στο ΔΝΤ και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μιχάλης Ιγναντίου μίλησε με 139 ανθρώπου , οι οποίοι αναμείχθηκαν , με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην κρίση. Διάβασε Μιχαλης Ιγνατιουέγγραφα του ΔΝΤ , της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα και της Κομισιόν , όπως και πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα(e-mails) , που καλύπτονται από το νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Τα περισσότερα τηλεγραφήματα παραμένουν και σήμερα απόρρητα.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι ο ανταποκριτής του Mega και του Έθνους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Συνεργάζεται επίσης με τον Φιλελεύθερο της Λευκωσίας και το Mega Κύπρου. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Το Σεμινάριο της Ρώμης (Εκδόσεις Ποντίκι), καθώς και των βιβλίων των Εκδόσεων Λιβάνη Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιντζερ, με τον Κώστα Βενιζέλο, Σχέδιο Ανάν – Το Μυστικό Παζάρι, με τους Κώστα Βενιζέλο και Νίκο Μελέτη, Ίμια: Τα Απόρρητα Τηλεγραφήματα των Αμερικανών, με τον Αθανάσιο Έλλις, και CIA: Ο Απόρρητος Φάκελος του Ανδρέα, με τον καθηγητή Μάριο Ευρυβιάδη. Επίσης βοήθησε, κυρίως στο θέμα της έρευνας, στη συγγραφή του βιβλίου Ποιος Επιτέλους Κυβερνά Αυτή τη Χώρα; του Κώστα Παπαϊωάννου. Είναι μέλος ερευνητικής ομάδας η οποία ασχολείται συστηματικά με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA. Ήταν μέλος της ομάδας ερευνητών που αποκάλυψε χιλιάδες σελίδες εγγράφων από το απόρρητο αρχείο του Χένρι Κίσιντζερ. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο και καθηγήτρια Δημοσιογραφίας Dody Tsiantar. Έχουν ένα γιο, τον Ανδρέα.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle