Πολιτισμός

«Ψηφιακό οχυρό»

«Ψηφιακό οχυρό» Ν.Μπράουν Εκδόσεις Ψυχογιός 2017 σελ. 471

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Πλατεία Ισπανίας στη Σεβίλη.
Λένε ότι μπροστά στον θάνατο όλα ξεκαθαρίζουν, και ο Ενσέι Τακάντο ήξερε τώρα ότι αυτό ήταν αλήθεια. Καθώς έπεφτε κάτω στην πλατεία της Ισπανίας ,σφίγγοντας το στήθος του από τον πόνο, συνειδητοποίησε πόσο φριχτό ήταν το λάθος του. Εμφανίστηκαν κάποιοι , στάθηκαν από πάνω του προσπαθώντας να βοηθήσουν. Αλλά ο Τακάντο δεν ήθελε βοήθεια-ήταν πολύ αργά πια. Τρέμοντας , σήκωσε το αριστερό του χέρι και άπλωσε τα δάχτυλα .Κοιτάξτε το χέρι μου! Τα πρόσωπα γύρω του δεν καταλάβαιναν .Στο δάχτυλο του είχε ένα σκαλισμένο χρυσό δαχτυλίδι. Τα δάχτυλά του ήταν μόνο τρία. Τι τους έδειχνε ;  Μήπως τους έλεγε το μυστικό της ακύρωσης  , που έπρεπε να φτάσει στην NSA ;

Ο Ενσέι Τακάντο είχε χαράξει το κλειδί του Ψηφιακού Οχυρού πάνω στο δαχτυλίδι του. Το Ψηφιακό Οχυρό ήταν το υπέρτατο όπλο αντικατασκοπίας.  Ένας ανυποψίαστος Καναδός τουρίστας, παίρνοντας το δαχτυλίδι, που του έδινε ο Τακάντο ,κρατούσε το κλειδί του ισχυρότερου αλγόριθμου κρυπτογραφίας στην ιστορία της ανθρωπότητας…

Ο Ιάπωνας Ενσέι Τακάντο ήταν πολύ καλός προγραμματιστής και ειρηνιστής ,ήταν μια ανάπηρη ιδιοφυία, που ήθελε να αποκαλύψει στον κόσμο μια αλήθεια:  Ότι τα πάντα παρακολουθούνται από την NSA … Ο Μεγάλος Αδελφός τα ξέρει όλα… Ο Τακάντο πίστευε στο δικαίωμα του ατόμου να έχει ιδιωτική ζωή.

Το Τμήμα Κρυπτογραφίας της NSA  είχε έναν υπερ-υπολογιστή τον TRANSLTR  , που είχε τρία εκατομμύρια τσιπ πυριτίου .Ο TRANSLTR ήταν ο άκρως απόρρητος υπολογιστής αποκρυπτογράφησης της Αμερικής. Ο TRANSLTR της NSA  ήταν μια τεράστια επιτυχία της υπηρεσίας. Ήταν ο ακριβότερος υπολογιστής στον κόσμο.

Ήταν η πρώτη καθολική μηχανή αποκρυπτογράφησης στον κόσμο!!!

Ο ανίκητος υπολογιστής TRANSLTR της NSA (Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας) των ΗΠΑ, που μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα πάντα, αδυνατεί τώρα να σπάσει έναν μυστηριώδη κωδικό.

Η NSA είχε ιδρυθεί από τον Πρόεδρο Τρούμαν το 1952 και επί πενήντα σχεδόν χρόνια ήταν η πιο μυστική υπηρεσία πληροφοριών στον κόσμο. Ήταν η πιο μυστική από όλες τις μυστικές υπηρεσίες. Σκοπός της ήταν να προστατεύει τις επικοινωνίες της αμερικανικής κυβέρνησης και να υποκλέπτει τις επικοινωνίες των ξένων δυνάμεων. Το FBI , η CIA  και οι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στηρίζονταν όλοι στις πληροφορίες της για να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ο Ντέιβιντ Μπέκερ καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν , λαμπρός ειδικός ξένων γλωσσών και η αρραβωνιαστικιά του  Σούζαν Φλέτσερ, η ιδιοφυής και όμορφη αποκρυπτογράφος της υπηρεσίας της NSA , ειδική στις διακρατικές διαδικτυακές αναζητήσεις,  καλούνται να αναλάβουν να λύσουν αυτή τη δύσκολη υπόθεση.

Η Σούζαν Φλέτσερ και οι επικεφαλείς της NSA ψάχνανε να βρούνε έναν αριθμό .Ο μυστηριώδης κωδικός ακύρωσης του ιού ,που μπήκε στον υπερ-υπολογιστή ,ήταν αριθμός . Αυτός που τον ήξερε όμως ήταν ήδη νεκρός…

Ο Ενσέϊ Τακάντο είχε κατασκευάσει έναν απαραβίαστο αλγόριθμο που λεγόταν  Ψηφιακό Οχυρό. Το Ψηφιακό Οχυρό ήταν το πρώτο πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε συνάρτηση μεταβαλλόμενου καθαρού κειμένου. Αυτό το σκουλήκι είχε στόχο τα φίλτρα που κρατούσαν τη βάση δεδομένων της  NSA απόρρητη. Χωρίς τα φίλτρα , όλες οι πληροφορίες της βάσης δεδομένων θα ήταν προσβάσιμες σε οποιανδήποτε συνδεόταν μαζί της. Το σκουλήκι μπορεί να ανοίξει τη βάση δεδομένων της NSA, σε όλο τον κόσμο . Η βάση δεδομένων της NSA ήταν η ραχοκοκαλιά χιλιάδων απόρρητων επιχειρήσεων. Κάθε μέρα στρατιωτικοί διοικητές κοίταζαν δορυφορικές φωτογραφίες εχθρικών κινήσεων σε πραγματικό χρόνο, μηχανικοί της Lockheed κατέβαζαν σχέδια νέων όπλων, πράκτορες διάβαζαν ενημερώσεις για τις αποστολές τους κ.α. . Το σκουλήκι του Τακάντο δεν είχε στόχο τα δεδομένα της NSA , αλλά τα φίλτρα ασφαλείας της βάσης δεδομένων. Χάκερ , ξένες κυβερνήσεις και καρχαρίες του EFF θα παραβίαζαν τα μέτρα ασφαλείας και θα έμπαιναν στη βάση δεδομένων .Το EFF  ασκούσε συνεχείς πιέσεις ενάντια στις οργουλιανές ικανότητες παρακολούθησης των κυβερνητικών υπηρεσιών.
Σκέτη καταστροφή. Τι πρέπει να γίνει τώρα  ;

Oι υπεύθυνοι ασφαλείας  των Συστημάτων της NSA  ,αποφασίζουν   να δώσουν ότι ζητάει ο Τακάντο ,για να σώσουν την βάση δεδομένων. Ο Τακάντο θα τους δώσει τον κωδικό ακύρωσης του σκουληκιού και έτσι θα σωθεί η βάση δεδομένων της NSA .Επρόκειτο για ένα ψηφιακό εκβιασμό. Η εκδίκηση του Τακάντο ήταν να καταστρέψει τον TRANSLTR.  Αν θέλει ο Τακάντο να μάθει ο κόσμος για τον TRANSLTR  ,ας καλέσουν το CNN  να ξεβρακωθούνε, σαν υπηρεσία Ασφαλείας των Η.Π.Α. .

Όμως ο Τακάντο  έχει πέσει  θύμα δολοφονίας…
Τι σχέση έχουν με όλα αυτά τα στοιχεία των βομβών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ;Τι σχέση έχει το ουράνιο και το Πλουτώνιο ; Τι σχέση έχουν οι πρώτοι αριθμοί που είναι οι θεμελιώδεις λίθοι όλων των αλγορίθμων κρυπτογράφησης ; Τι σχέση έχει το τέλειο τετράγωνο με τα 64 γράμματα ;Τι σχέση έχει το τετράγωνο του Καίσαρα ; Ποιος φρουρεί τους φρουρούς; Ποιος φρουρεί την NSA που φρουρεί τον κόσμο ; Τι σημαίνει το μήνυμα «Μόνο η αλήθεια θα σας σώσει » ; Τι ήταν οι μεταβαλλόμενες συμβολοσειρές; Ποια ήταν η Αρχή Μπεργκόφσκι;

Σύγχρονο και γεμάτο μυστικά περί κατασκοπίας, το βιβλίο «ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΧΥΡΟ» μεταφέρει τον αναγνώστη στα έγκατα της πιο ισχυρής υπηρεσίας πληροφοριών του κόσμου, της NSA των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Καταιγιστική . συναρπαστική και αληθοφανή ιστορία. Θα καθηλώσει όλους τους αναγνώστες.
Διαβάστε το.

Ο ΝΤΑΝ ΜΠΡΑΟΥΝ, ένας από τους πλέον πολυδιαβασμένους συγγραφείς παγκοσμίως, γεννήθηκε το 1964 στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ. Εκτός από τον περίφημο ΚΩΔΙΚΑ DA VINCI, έχει γράψει άλλα τρία μυθιστορήματα, ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ, ΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ και INFERNO, στα οποία κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκντον. Επίσης έχει γράψει τα θρίλερ ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ και Origin. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 52 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα. Σήμερα, ο Νταν Μπράουν ζει στη Νέα Αγγλία με τη σύζυγό του.

Have your say