Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
104

Ένταση, καταγγελίες και αποχωρήσεις στην έκτακτη Γ Σ της ΚΕΔΕ

< 4 λεπτά
09.07.15 • 17:24
#Tags:

Ένταση, καταγγελίες και αποχωρήσεις στην έκτακτη Γ Σ της ΚΕΔΕ

Καταγγέλλοντας την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αποχώρησε η παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημάρχων όλης της χώρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα ήταν μεταξύ άλλων και η αποστροφή του κ ΚΕΔΕ ενταση συνεδριασηΠατούλη «Δεν μπορεί ως θεσμός του Κράτους, ο εγγύτερος μάλιστα προς τους πολίτες θεσμός, να ανέχεται την επικράτηση της ιδεολογίας του μηδενισμού.
Δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέριμνη την επικράτηση του λαϊκισμού.
Δεν μπορούμε με την ανοχή μας να επιτρέπουμε σε δυναμικές μειοψηφίες να οδηγούν την Πατρίδα μας σε καταστροφικές επιλογές».

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη στην ομιλία του που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δημάρχων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας και επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» κατηγόρησε τον Γ Πατούλη για «Τεχνικούς διαχωρισμούς» στην Αυτοδιοίκηση αλλά και για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης, την εβδομάδα που προηγήθηκε. «Όπως ζητήσατε την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσαμε να το ζητήσουμε και εμείς για εσάς» είπε ο κ Μπίρμπας και τον κατήγγειλε με δριμύτητα για την στάση που πήρε η ηγεσία της ΚΕΔΕ υπέρ του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα.

Επίσης ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για «ιδιοποίηση όλων των διαδικασιών» και εμμέσως του επέδωσε σκοπιμότητες και επιδιώξεις για το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στις διεργασίες της ΝΔ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην ηγεσία της ΚΕΔΕ, κατηγορώντας την ότι δεν προέβη σε καμία αυτοκριτική για την στάση της στο Δημοψήφισμα και το μόνο που κατάφερε να κάνει, όπως είπε, ήταν «να διχάσει».

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Απόστολος Κοιμήσης, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για ζωτικές λειτουργίες και υπηρεσίες τους (καύσιμα, τροφοδοσία παιδικών σταθμών κ.α ).

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, είπε ότι τόσο για την Αυτοδιοίκηση όσο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, το τοπίο τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δυσκολότερο απ΄ αυτό των 4-5 τελευταίων ετών. Υπογράμμισε το ρόλο που διαδραμάτισαν οι δήμοι στα χρόνια του Μνημονίου, διαφυλάττοντας και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει τώρα να διεκδικήσει τη θεσμική απελευθέρωση και την οικονομική αυτοδυναμία της ( πχ με είσπραξη απ΄ αυτήν του ΕΝΦΙΑ).

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε ο δήμαρχος Καισαριανής, κ. Σταμέλος, ο οποίος κατήγγειλε ότι «είναι φανερός ο ρόλος της ΚΕΔΕ. Όπως και στο παρελθόν, επιδιώκει να συμβάλλει στην επιβολή του νέου Μνημονίου».

Αντικείμενο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ήταν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δήμων της χώρας και η εκπόνηση ενός σχεδίου πολιτικών και παρεμβάσεων για τη λειτουργία των δήμων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επίσης η αποτύπωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στην καθημερινή τους λειτουργία, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία εβδομάδα από την αναστολή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα εντός του ευρώ, οι δήμοι τα επόμενα χρόνια θα κληθούν, να λειτουργήσουν «στο νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί κατ' εφαρμογή των όρων της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Γνωρίζω καλά ότι οι νέοι αυτοί όροι θα είναι σκληροί, πιθανόν να κληθεί και πάλι η Αυτοδιοίκηση να σηκώσει μεγάλο βάρος για την επίτευξη των νέων δημοσιονομικών στόχων κι αυτό να σημάνει περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης».

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle