Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
141

Έργο του Στρίμπεργκ πρώτη φορά στην Ελλάδα. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

< 5 λεπτά
15.02.16 • 09:25
#Tags:

Ένα άπαιχτο, στην Ελλάδα, άγνωστο έργο του Στρίντμπεργκ θα παρουσιάσει φέτος ο Νίκος Καμτσής στο θέατρο «ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ».
Οι «Σύντροφοι;» είναι ίσως το μοναδικό έργο του Σουηδού που ο ίδιος δηλώνει σαν κωμωδία. Μια κωμωδία που διατηρεί την ποιητικότητα του Στρίντμπεργκ και προσεγγίζει και πάλι το αγαπημένο του θέμα της σύγκρουσης μεταξύ των δύο φύλων, αρσενικού με το θηλυκό, πάντα χωρίς οριστικό νικητή και χωρίς οριστική και αμετάκλητη έκβαση.

Ο asopichos.gr εξασφάλισε μια διπλή πρόσκληση για την θεατρική παράσταση στο Θέατρο «Τόπος Αλλού» που βρίσκεται στην οδό Κεφαλληνίας 17 στην Κυψέλη για το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.

art and lifeΗ πρόσκληση είναι προσφορά του artandlife κορυφαίου και απόλυτου site εκδηλώσεων στην χώρα μας, στο οποίο θα βρείτε όλες τις εκδηλώσεις για όλα τα θεάματα-εκδηλώσεις στην Ελλάδα.

Όσοι επιθυμούν να δουν το έργο του Στρίμπεργκ θα πρέπει να στείλουν email στο asopichos@asopichos.gr μέχρι την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στο οποίο θα αναφέρει ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο συνεννόησης. Μετά από κλήρωση θα βγει ο τυχερός.

Οι «Σύντροφοι;», γραμμένο το 1886, είναι το δεύτερο έργο μιας τριλογίας που άνοιξε με τον «Πατέρα» και έκλεισε με τη «Μις Τζούλια».

Ο Άξελ και η Μπέρτα είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι ζωγράφων. Εκείνος πιο φτασμένος γίνεται ο μέντορας της Μπέρτα, που τώρα δοκιμάζει τις δυνάμεις και το ταλέντο της στο κόσμο των εικαστικών. Όλα αυτά γίνονται στην κατ΄ εξοχή καλλιτεχνική πρωτεύουσα του κόσμου, στο Παρίσι. Η ζωή τους κινείται ανάμεσα στην καθημερινότητα και στην υπέρβαση της δημιουργίας και της έμπνευσης, μέχρι που αναγγέλλεται ο διαγωνισμός της ανώτερης ακαδημίας τεχνών και γραμμάτων για τη ζωγραφική όπου καλούνται εκεί να επιβεβαιωθούν οι φιλοδοξίες των δημιουργών. Το ίδιο και της Μπέρτα.
Γιατί ο Άξελ έχει λάβει μέρος τα προηγούμενα χρόνια και έχει κερδίσει το μέγα βραβείο, καθιερώνοντας έτσι την αξία του στα καλλιτεχνικά πράγματα του Παρισιού. Η Μπέρτα όμως όχι. Όχι ακόμα. Επηρεάζει μετά από πίεση τον Άξελ να καταθέσουν και οι δύο έργα στον διαγωνισμό. Και για να το πάει και ένα βήμα παραπέρα Συντροφοι; Στριμπεργκπροτείνει να βάλουν την υπογραφή τους ο ένας κάτω από τον πίνακα που φιλοτέχνησε ο άλλος. Ο προτεστάντης Άξελ αρνείται αλλά η γυναίκα του βγάζει στη φορά όλα τα όπλα που διαθέτει. Θεμιτά και αθέμιτα.

Ελιγμοί, ερωτική πρόκληση, τρυφερότητα, λαγνεία, τσαχπινιά και σκέρτσα, απάτες και δόλος, όλα είναι παρόντα για να δαγκώσει ο Άξελ-Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, που του προσφέρει η Μπέρτα-Εύα. Στον λυσσαλέο αγώνα της Μπέρτας και του Άξελ όλα δοκιμάζονται. Όχι μόνο η ικανότητα και η δύναμη, αλλά και η ηθική του αγώνα. Και είναι ένας αγώνας αέναος, που έρχεται από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας και θα συνεχίζεται στο διηνεκές.

Γι΄ αυτό και μας αφορά. Γύρω από το ζεύγος ένας χορός προσώπων (όλοι Σκανδιναβοί, κανένας Παριζιάνος) κινείται και υποδαυλίζει το μένος, τη λύσσα και τον φανατισμό των μονομάχων. Ένας γκροτέσκος και κωμικός χορός φαντασμάτων ανδρών και γυναικών υποστηρίζει το ένα η το άλλο στρατόπεδο, φανατίζεται με τη σύγκρουση και χορεύει κανιβαλικά γύρω από την φωτιά που έχει ανάψει, ρίχνοντας όσο περισσότερο λάδι μπορεί για να δει τα αποτελέσματα. Θρέφεται από την καταστροφή και ηδονίζεται με τον αλληλοσπαραγμό των φύλλων με μια ηδονή πυρομανούς. Ο Νατουραλιστής Στρίντμπεργκ σημειώνει σε κάθε έργο πως η διαλεκτική μεταξύ των δύο φύλων θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ανάγκη για απόδειξη περί ανωτερότητας. Η μάχη δεν τοποθετείται μόνο σε άλλου τύπου κοινωνικό-ταξικά χαρακτηριστικά αλλά στην ίδια τη μάχη μεταξύ διαφορετικών όντων.

Συντελεστές:
Μετάφραση (από τα αγγλικά), δραματουργική επιμέλεια κειμένου, σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό-Κοστούμια: Μίκα Παναγού
Μουσική (lied): Χρήστος Ξενάκης
Φωτισμοί: Νίκος Καμτσής-Νικολάι Καμισεβ- (Κρ. Θέατρο Σόφιας)
Eπιμέλεια ύλης προγράμματος: Δέσποινα Πολίτου
Βοηθοί Σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Νεφέλγ Στείρου, Γεωργία Καρατζά

Η διανομή βασίστηκε σε ένα βασικό πυρήνα ηθοποιών που τα τελευταία χρόνια δουλεύουν μαζί στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ και είναι, εκτός από την Ειρήνη Μπαλτά, Αγησίλαος Αλεξίου, Νίκος Καραστέργιος, Μυρσίνη Μορέλλι, Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Ασημένια Παπαδοπούλου, Μαρκέλλα Στάμου, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle