Asopichos Logo
19-04-2024
Asopichos Logo
129

Αθλητική Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου

< 4 λεπτά
15.12.15 • 20:34
#Tags:

Αθλητική Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου

Υπεγράφη σήμερα (15-12-15) στη Λευκωσία από τον Yφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και την Πρόεδρο του ΚΟΑ Δρ Κλέα Χατζηστεφάνου – Παπαέλληνα το Πρωτόκολλο Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου ο Υφυπουργός κ. Σταύρος Κοντονής δήλωσε:
«Η συνεργασία ξεκίνησε τα χρόνια που Κύπριοι αθλητές αγωνίζονταν στις εθνικές ομάδες της χώρας μας και με ιδιαίτερη νοσταλγία και εκτίμηση φέρνω Ελλ Κυπρ Αθλητικη συνεργασιαστο νου μου ονόματα όπως ο Σταύρος Τζιωρτζής, ο Κυριάκος Ονησιφόρου, η Μαρία Λάμπρου, αθλητές οι οποίοι έγιναν πρότυπα για μας που είμαστε τότε μικροί μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της Ελλάδας. Και αυτό το οφείλουμε στον αθλητισμό της Κύπρου διότι οι αθλητές αυτοί, οι Κύπριοι αθλητές, που κοσμούσαν τις ομάδες της Ελλάδας, ήταν κατά κύριο λόγο οι φορείς διακρίσεων του ελληνικού αθλητισμού παγκοσμίως. Και αυτό σημαίνει πάρα πολλά. Σημαίνει πάρα πολλά κυρίως για σας, επομένως ένα πρωτόκολλο συνεργασίας στηρίζεται πάνω από όλα και κυρίως στο γεγονός ότι σφυρηλατήσαμε στις δεκαετίες που πέρασαν μια ουσιαστική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Δεν εξαντλείται λοιπόν σε τυπικές υπογραφές η σημερινή διαδικασία, αλλά έρχεται από πολύ μακριά και πιστεύουμε ότι πάει και πολύ μακριά στο μέλλον. Η παρούσα συνεργασία, δεν είναι συνεργασία ενός έτους, είναι η πρώτη φορά που υπογράφουμε μια διετή συνεργασία, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι τα ζητήματα που αναφέρονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας και διαλαμβάνονται στη σύμβαση είναι προβλήματα που θέλουν και χρόνο ικανό για να αντιμετωπιστούν και να βρούμε από κοινού λύσεις. Αυτά τα προβλήματα, δεν είναι προβλήματα καθαρά εθνικά. Είναι προβλήματα κρατικά, είναι προβλήματα ευρωπαϊκά. Δηλαδή τα ζητήματα της βίας, της διαφθοράς ιδίως στον επαγγελματικό αθλητισμό και της φαρμακοδιέγερσης είναι ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη διεθνή κοινότητα και πρέπει να απασχολήσουν με ένα τρόπο σοβαρό και επισταμένο και τα όργανα της ΕΕ.
Και είναι ευτυχές το γεγονός ότι σε ορισμένα ζητήματα προηγείται η Ελλάδα σε επεξεργασία θέσεων, σε άλλα προηγείται η Κύπρος. Ακριβώς αυτό το πλαίσιο συνεργασίας πάνω στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον αθλητισμό, μπορεί να δώσει στις αθλητικές οικογένειες της Ελλάδας και της Κύπρου μια ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, για να διεκδικήσουμε λύσεις αλλά και να θέσουμε την προβληματική μας στους διεθνείς οργανισμούς με ένα τρόπο όχι Ελλ Κυπρ Αθλητικη συνεργασια 1αποσπασματικό, αλλά με ένα τρόπο ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο».

Η πρόεδρος του ΚΟΑ Δρ. Κλέα Χατζηστεφάνου-Παπαέλληνα από την πλευρά της τόνισε: «Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου αποτελεί σταθμό και προάγγελο μιας πιο πλούσιας αθλητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και επισφραγίζει τις άριστες και αδελφικές σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας. Αισθάνομαι την ανάγκη, στο πρόσωπο του κ. Σταύρου Κοντονή, να ευχαριστήσω το ελληνικό κράτος για τη σταθερή και αμέριστη συμπαράσταση στην Κύπρο και να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε πλήρως το πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας, το οποίο είναι σημαντικό για τις δύο χώρες».
Το Πρωτόκολλο Αθλητικής Συνεργασίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αθλητικές ανταλλαγές για προπονητικές κατασκηνώσεις, συμμετοχή σε θεσμοθετημένους και διεθνείς αγώνες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα σε αθλήματα, όπως στίβος, σκοποβολή, πετοσφαίριση, άρση βαρών, ποδηλασία, πάλη, τοξοβολία, πυγμαχία, αντιπτέριση και χιονοδρομία.
Επίσης συμφωνήθηκε η συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως την εκπαίδευση, την επιστημονική έρευνα, την προαγωγή της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό με έμφαση την κατάκτηση θέσεων σε κέντρα λήψεων αποφάσεων, την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους, την προώθηση του «Ευ Αγωνίζεσθαι», τον αθλητισμό για τα άτομα με αναπηρίες, τον αγώνα κατά της φαρμακοδιέγερσης, την ισόρροπη υποστήριξη του πρωταθλητισμού και της άθλησης για όλους.
Επιπρόσθετα, η προώθηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα του αγωνιστικού αθλητισμού αλλά και η κοινή αντιμετώπιση, ενώπιον διεθνών θεσμικών οργάνων και οργανισμών (Ευρωπαϊκή Ένωση, EPAS, Συμβούλιο της Ευρώπης, WADA, ΔΟΕ, UNESCO) σε ότι αφορά διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Κύπρο, ο Υφυπουργός επισκέφτηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και την Πράσινη Γραμμή ενώ είχε σειρά επαφών με την Αθλητική Ηγεσία, τον Υπουργό Παιδείας και Αθλητισμού Δρ. Κώστα Καδή και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.
Επίσης ο Υφυπουργός επισκέφτηκε το στάδιο Γ.Σ.Π. της Λευκωσίας, όπου και παρακολούθησε σε πλήρη εφαρμογή την ταυτοποίηση των φιλάθλων, μέσω του συστήματος κάρτας φιλάθλου και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle