Asopichos Logo
19-03-2024
Asopichos Logo
102

Αλέξης Τσίπρας: Θα διαπραγματευτούμε σκληρά για τους Αγρότες

< 7 λεπτά
06.08.15 • 09:31
#Tags:

Αλέξης Τσίπρας: Θα διαπραγματευτούμε σκληρά για τους Αγρότες

Την θέλησή του να προστατεύσει το εισόδημα των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συμβολική επίσκεψή του στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης όπου εξήγγειλε το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Παρά τα αγκάθια που δεν είναι επιλογή μας, τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, δεν θα σταματήσουμε να Αλεξης Τσίπραςδιαπραγμετευόμαστε και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Στόχος είναι να διεκδικήσουμε για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, φορολόγηση του εισοδήματός τους με 13% και όχι 26%, και προκαταβολή φόρου στο 50% και όχι στο 100%, όπως θα ισχύσει για τους υπόλοιπους.

Τέλος εξήγγειλε το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2014-2020, ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ κοινοτικής συμμετοχής που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική μπορεί να φτάσει σε επενδύσεις άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Πρόγραμμα αυτό λοιπόν, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις εργασίας είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και τις εξαγγελίες του για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  

Πρέπει να πω ξεκινώντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αν και βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση μίας συμφωνίας με του Θεσμούς, που έγιναν 4 από 3.

Ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε ότι αυτή η συμφωνία έχει «αγκάθια». Πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας. Είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε και που αν δεν εργαστούμε σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αντίρροπων μέτρων σε αυτές τις πολιτικές, αντίρροπων μέτρων προστασίας των κοινωνικών κατηγοριών που βάλλονται από αυτές, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα.

Δε θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, προκειμένου να πετύχουμε ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, το οποίο να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί τους πραγματικούς και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο.

αγροτεςΑυτός είναι, αν θέλετε, και ο ουσιαστικός λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Ώστε να συντονίσουμε μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τους άμεσους σχεδιασμούς και τις δράσεις μας, ώστε να περιορίσουμε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας, στους αγρότες.

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί για την Κυβέρνησή μας έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και για τη δημιουργία ενός καινούργιου, βιώσιμου, αναπτυξιακού μοντέλου.

Έχουμε στόχο να προωθήσουμε τη διάκριση των αγροτών  σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ασκούν αγροτική δραστηριότητα και σε αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα αλλά η κύρια απασχόλησή τους είναι διαφορετική.

Και πιστεύω ότι είναι δίκαιη αυτή η διάκριση. Διότι είναι διαφορετικό κάποιος να έχει τα κύρια εισοδήματά του από άλλο επάγγελμα και παρεμπιπτόντως να ασχολείται με τη γεωργία – και καλό είναι αυτό, χρήσιμο – και διαφορετικό οι πολίτες, οι αγρότες, ένα ευαίσθητο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού που είναι κατά κύριο επάγγελμα και έχουν αποκλειστική απασχόληση και ζούνε από τη γη τους.

Και γι' αυτούς, τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να διεκδικήσουμε φορολόγηση του εισοδήματός τους με 13% και όχι 26%. Και προκαταβολή φόρου στο 50% και όχι στο 100%, όπως θα ισχύσει για τους υπόλοιπους.

Ενώ ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες θα διεκδικήσουμε να ισχύσει η μείωση για 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Και πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία δίκαιη διεκδίκηση για να δώσουμε τη δυνατότητα

Πρώτον, με τη θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης, συνεταιρισμούς, τα λεγόμενα ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., τις κοιτίδες επαγγελματικής δραστηριότητας.

Ήδη έχουμε ετοιμάσει σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο σκοπεύουμε να τεθεί, να δοθεί σε διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών. Στόχος εδώ είναι να προωθήσουμε νέες οριζόντιες μορφές οργάνωσης παραγωγής, μορφές κοινωνικής οικονομίας που θα προτεραιοποιούν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

ΑγροτεςΔεύτερη παρέμβαση είναι αυτή που αφορά την άμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο με τη συμβολή των δημόσιων λειτουργών, την αναδιοργάνωση και την απογραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών.

Τρίτη παρέμβαση είναι αυτή που αφορά την αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά με ρυθμίσεις σε νέα αντικειμενική βάση, ορθολογικοποίηση τιμών παραγωγού, έγκαιρες πληρωμές και έγκαιρους ελέγχους τιμών καταναλωτή. Είναι παρεμβάσεις που  ήδη έχουμε ξεκινήσει και ετοιμάζουμε σε διαβούλευση και με τον ΟΟΣΑ.

Βεβαίως οι θεσμοί επέλεξαν λάθος εργαλειοθήκη να μας ζητήσουν να εφαρμόσουμε.

Θα ήθελα τώρα να σας παρουσιάσω σε αυτό το σημείο, συνοπτικά βέβαια, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει επεξεργαστεί η ηγεσία του υπουργείου. Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2014-2020. Ένα πρόγραμμα που έχουμε ήδη υποβάλλει προς διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ κοινοτικής συμμετοχής που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή υπολογίζουμε να κινητοποιήσει συνολικά πόρους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Πρόγραμμα αυτό λοιπόν, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να αποτελέσει το «όχημα» πρώτον για τη μετάβαση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε ένα ισχυρό και βιώσιμο αγροτοδιατροφικό μοντέλο, που θα αποτελέσει έναν από τους καταλύτες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της ελληνικής υπαίθρου.

Βαγγέλης Αποστόλου

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Υ.Π.ΑΝ. υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό τόνισε μεταξύ άλλων:

«Από πρόστιμα και καταλογισμούς που ξεπερνούν τα 3 δις, από καθυστερήσεις στο προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που απ’ ό,τι φαίνεται παρά τις προσπάθειες που κάνουμε υπάρχει κίΒαγγελης Αποστολουνδυνος να απωλέσουμε κοντά στο 1 δις ευρώ. Και βεβαίως να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε και τη φορολογική αφαίμαξη που άρχισε από το 2014 να εμφανίζεται στο χώρο.

Ξέρουμε όλοι, ξέρουν  οι αγρότες ότι αυτά που έρχονται με τη νέα συμφωνία είναι επώδυνα…

Και το λέω αυτό γιατί αρκεί να αντιληφθείτε, κ. Πρωθυπουργέ, ότι σε αυτή τη κατανομή των ενισχύσεων του αγροτικού χώρου, γιατί όλη αυτή την ώρα κουβεντιάζουμε για τις ενισχύσεις, θα σας πω μόνο ένα νούμερο: 531.000 αγρότες παίρνουν 530.000 ευρώ, που σημαίνει περίπου 1.000 ευρώ ο καθένας. Και μιλάμε για 385 αγρότες, επιχειρήσεις, οι οποίες παίρνουν 600.000 ευρώ μέσο όρο η κάθε μία από τις  ενισχύσεις. Άρα λοιπόν το ζήτημα της προσέγγισης των ενισχύσεων με μία οριζόντια φορολογική αντιμετώπιση είναι ένα θέμα που δεν περνάει ούτε μέσα από την απλή λογική».

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle