Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
510

Αμοργός: γνωρίστε την αλλιώς…

< 10 λεπτά
22.09.16 • 16:17
#Tags:

Ομορφιά άγρια, ανεπιτήδευτη, απλόχερη… Για να σου αποκαλυφθεί, απαιτεί κατάθεση ψυχής. Κι αυτό της πρέπει.

Η φήμη της ταξίδεψε σ’ όλο τον κόσμο με την ταινία «Απέραντο γαλάζιο» και απέκτησε φανατικούς θαυμαστές που έρχονται κοντά της ξανά και ξανά… Ελάτε, λοιπόν, να ανακαλύψουμε την άγνωστη ομορφιά της, περπατώντας στα παλιά μονοπάτια της, ανάμεσα στις ξερολιθιές και τα αρωματικά βότανα, ανάβοντας ένα κερί στα σημαντικά μοναστήρια της και απολαμβάνοντας παραδοσιακές γεύσεις στα γραφικά χωριά της ή δίπλα στα κύματα…

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

Κάπου ανάμεσα στη Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες και την Αστυπάλαια, «αρμενίζει» στο Αιγαίο η Αμοργός, με τα βαθυγάλαζα νερά της, τα γραφικά χωριά της και την εντυπωσιακή Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, γαντζωμένη πάνω σε κάθετο βράχο να αγναντεύει το Αιγαίο…

Τα δύο απάνεμα λιμάνια της, τα Κατάπολα και η Αιγιάλη, δέχονται καθημερινά στην υδάτινη «αγκαλιά» τους τα πλοία και τα ψαροκάικα. Εδώ 37συγκεντρώνονται πολλά ταβερνάκια, καφέ και μπαράκια. Ωστόσο, τα ραντεβού για τις βραδινές μας περιπλανήσεις κλείνονται, επίσης, στα σοκάκια της Χώρας, αλλά και στα Θολάρια, τη Λαγκάδα και τον Ποταμό.

Στο νησί σώζονται ακόμη τα ερείπια της αρχαίας Μινώας (πάνω από τα Κατάπολα), ο Πύργος της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη, το μικροσκοπικό Κάστρο της Χώρας πάνω σε βράχο με το εκκλησάκι του Άι Γιώργη και ο βενετσιάνικος Πύργος του Γαβρά.

Απέραντη γαλήνη θα νιώσουμε στη Μονή του Άι Γιώργη του Βαλσαμίτη (παλαιότερα υπήρχε εδώ υδρομαντείο). Η μοναχή Ειρήνη που λειτουργεί σήμερα τη μονή και είναι αγιογράφος, θα μας μιλήσει για την ιστορία και τους μύθους του μοναστηριού και θα μας προσφέρει τη ζεστή φιλοξενία της.

Η Αιγιάλη και τα ορεινά χωριά της…
Ο Όρμος, το λιμάνι της Αιγιάλης, είναι στολισμένος με πανέμορφες παραλίες. Στις πλαγιές των γύρω λόφων είναι σκαρφαλωμένα τρία παραδοσιακά χωριά, η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός. Ο ανεμόμυλος, πάνω στο λιμενοβραχίονα, απολαμβάνει δυνατό ηλιοβασίλεμα! Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν το φαράγγι του Αρακλού, η Καστροκκλησιά της Αγίας Τριάδας, η εκκλησία της Επανοχωριανής και το παλιό χωριό Στρούμπος. Από παλιό πέτρινο μονοπάτι θα φθάσουμε στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, σε μια περιοχή άγριας ομορφιάς.
Από τον Όρμο εύκολα θα προσεγγίσουμε τις παραλίες της Αιγιάλης, της Ψιλής Άμμου, της Λεβρωσού, του Χόχλακα και της Μικρής Βλυχάδας, όπως και του Αγίου Παύλου, από όπου θα περάσουμε στο νησάκι της Νικουριάς.

Προορισμός για πεζοπόρους…
Η Αμοργός είναι αγαπημένος προορισμός για όσους λατρεύουν την πεζοπορία, καθώς στο νησί υπάρχουν πολλά μονοπάτια (περισσότερο από 85 χλμ.) για να τα περπατήσει κανείς, απολαμβάνοντας τις μυρωδιές από τα αρωματικά βότανα, αλλά και να χαρεί τη θέα στο απέραντο γαλάζιο… Οι διαδρομές των θεματικών μονοπατιών συνδυάζονται με επίσκεψη σε παραδοσιακούς οικισμούς, σημαντικά μοναστήρια, μνημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, παλιούς νερόμυλους ή απόμερα ξωκλήσια. Οι λάτρεις της φύσης θα ανακαλύψουν τη σπάνια χλωρίδα του νησιού…
Πάνω από τον κόλπο της Αιγιάλης βρίσκεται φωλιασμένη η Λαγκάδα, ένα γραφικό χωριό με κατάλευκα καλντερίμια, καφενεδάκια και ταβέρνες με γεύσεις παραδοσιακές. Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά μέσα από το 67χωριό θα μας φέρει έπειτα από είκοσι λεπτά περπάτημα ως την κατάλευκη εκκλησία της Επανοχωριανής, για να ανάψουμε ένα κερί και να ξεκουραστούμε για λίγο. Η επιστροφή μας στο χωριό γίνεται με διαφορετική πεζοπορία από το μονοπάτι «Δρυ», πάνω από το Φαράγγι του Αρακλού, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση από πουρνάρια, ελιές και αμπέλια.
Μια ακόμη μαγευτική πεζοπορία ξεκινά από το χωριό Ποταμός και ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι ανάμεσα στις ξερολιθιές, οδηγεί στο εγκαταλελειμμένο πέτρινο οικισμό του Ασφοντυλίτη.
Έχει εκδοθεί ειδικός περιηγητικός οδηγός, πολύ χρήσιμος για τους περιπατητές. Υπάρχουν, επίσης, άνθρωποι στο νησί που οργανώνουν εξορμήσεις στη φύση.

Στη Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας…
Λίγο πριν φθάσουμε στο ονομαστό μοναστήρι, θα δούμε από ψηλά το εκκλησάκι της Αγίας Άννας με τη μικρή, αλλά διάσημη παραλία, χάρη στην ταινία «Απέραντο Γαλάζιο», που έκανε γνωστή την Αμοργό σε όλο τον κόσμο. 1Το αυτοκίνητο σταματά στην είσοδο του μονοπατιού που οδηγεί στη μονή. Θα χρειαστούμε αρκετό περπάτημα για να φθάσουμε ως εκεί. Φωλιασμένη πάνω σε κάθετα βράχια, 300 μ. από τη θάλασσα, η Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας ιδρύθηκε το 1081 - 1118 από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Α’ Κομνηνό. Στο κατάλευκο μοναστήρι, που λειτουργεί με τρεις μοναχούς σήμερα, θα μάθουμε από τον ηγούμενο την ιστορία της, θα προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και θα δούμε το μουσείο με σημαντικά κειμήλια. Η Μονή γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου. Στους επισκέπτες προσφέρεται παραδοσιακό φαγητό (πατατάτο και ξιδάτο).

Γεύση από Αμοργό…
Στο ταξίδι μας σε τούτο το ευλογημένο νησί θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πεντανόστιμες παραδοσιακές γεύσεις, φτιαγμένες με αγνά 68ντόπια προϊόντα και το μεράκι των ανθρώπων του. Μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές που θα απολαύσουμε στα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα είναι το πατατάτο (με ντόπιο κατσικάκι κοκκινιστό με χοντροκομμένες πατάτες), το ξιδάτο (πατσάς βραστός ψιλοκομμένος), τα γιαπράκια (λαχανοντολμάδες), οι καλόγηροι (μελιτζάνες με κρέας και τυρί), κατσικάκι λεμονάτο στην κατσαρόλα, φάβα με δυόσμο ή κρεμμύδι, μελιτζάνες φούρνου με φέτα και ντομάτα, φαβατοκεφτέδες και φυσικά ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Θα δοκιμάσουμε, επίσης, το ντόπιο μαλακό κατσικίσιο τυρί.
Από γλυκά παραδοσιακά, θα επιλέξουμε ανάμεσα σε ξεροτήγανα (δίπλες με μέλι), λουκουμάδες, παστέλι που σερβίρεται σε λεμονόφυλλα και οπωσδήποτε θα πιούμε μια ψημένη ρακή Αμοργού (που έχει βράσει με ζάχαρη, μέλι, κανέλα και γαρίφαλο).

ΥΠΕΡΙΑ 2016
Τον Οκτώβριο στην Αμοργό ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, που θα φέρει κοντά της δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες τουρισμού και παραγωγούς ταινιών μικρού μήκους: Το Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό ΥΠΕΡΙΑ 2016.

Το ενδιαφέρον αυτό συνέδριο, που θα γίνει από τις 12 έως τις 17 Οκτωβρίου, διοργανώνεται για 14η χρονιά από τον Εξωραϊστικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θολαρίων Αμοργού και το Aegialis Hotel & Spa.
Στόχος του είναι η προβολή και ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της Αμοργού, καθώς και η ανταλλαγή ιδεών για την τουριστική ανάπτυξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η διοργάνωση του συνεδρίου επικεντρώνεται σε 3 άξονες: Α. Καθημερινούς περιπάτους σε αρχαία μονοπάτια και επισκέψεις σε οικισμούς και μοναστήρια του νησιού, ως ταξίδι Τύπου. Β. Το απόγευμα συνεδριάσεις που θα αφορούν θέματα βιώσιμου τουρισμού. Γ. Προβολή ταινιών στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους.
Όλοι οι συμμετέχοντες στο ΥΠΕΡΙΑ 2016 θα έχουν την ευκαιρία να 44ανακαλύψουν τη γοητεία της Αμοργού μέσα από τα μονοπάτια της, να μαζέψουν αρωματικά βότανα, να επισκεφθούν το αποστακτήριο αιθέριων ελαίων του Βαγγέλη Βασσάλου, να απολαύσουν παραδοσιακές γεύσεις του νησιού, να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και να γνωρίσουν τη δουλειά διαφόρων καλλιτεχνών μέσα από τις εκθέσεις τους.
Πληροφορίες: www.yperia.gr
τηλ.: (+30) 22850 73393
e-mail: info@yperia.gr

Τι θα αγοράσετε:
• Αρωματικά βότανα, αιθέρια έλαια, οικολογικά σαπούνια, ανθόνερο κ.ά. από τα «Ιάματα» (Βαγγέλης Βασσάλος): 6934 385258, vanva@otenet.gr
• Παραδοσιακά μαντίλια Αμοργού, από την Ποθητή Μεντρινού, στη Λαγκάδα, τηλ.: 6938 835465, 22850-73468.
• Κεραμικά με φινέτσα, από την Άννα Συνοδινού, στην Αιγιάλη, τηλ.: 22850-73486, 6937 813771, www.annaceramist.com

Δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού:
• Lonais Jaillais: τηλ.: 6985 852580.
• Σταύρος Λουλουργάς: τηλ.: 22850-73393.
• Σεμέλη Δρυμωνίτη: τηλ.: 22850-73393, semelid@gmail.com
• Ξενοδοχείο «Aegialis Hotel & Spa»: τηλ.: 22850-73393, www.aegialistours.com – www.amorgos-aegialis.com
• Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίων Αμοργού: τηλ.: 22850-73393.
• Amorgos Diving Center (Δημήτρης Συναδινός), για κατάδυση και αναρρίχηση: τηλ.: 6932 249538.
• www.pathsofgreece.gr (Σωτήριος Δήμος).

Πού θα μείνετε:

«Aegialis Hotel & Spa», στην Αιγιάλη Αμοργού
Για τη διαμονή σας στην Αμοργό, επιλέξτε το «Aegialis Hotel & Spa», για να βιώσετε την «τέχνη της Αμοργιανής φιλοξενίας». Χτισμένο ανάμεσα σε δύο από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, απολαμβάνει μοναδική θέα! Τα πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και οι σουίτες του είναι ό,τι καλύτερο για χαλάρωση. Στην πισίνα θα χαρείτε το μπάνιο με θέα τον Όρμο της Αιγιάλης.
Στο «Lalon Idor Thalasso Spa & Beauty Center» θα χαρείτε στιγμές χαλάρωσης, ευεξίας και αναζωογόνησης μέσα από τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού, ενώ στο εστιατόριο «Ambrosia Gallery Restaurant» θα απολαύσετε πλούσιο παραδοσιακό πρωινό και το βράδυ μοναδικές γεύσεις, με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, με βιολί και λαούτο.
Στο ξενοδοχείο «Aegialis Hotel & Spa» διοργανώνονται μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής του νησιού, με την επιμέλεια της κ. Ειρήνης Γιαννακοπούλου, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου. Οργανώνονται ακόμη πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια της Αμοργού, με θεματικό ενδιαφέρον.
«Aegialis Hotel & Spa»: τηλ.: 22850-73393,

Site: amorgos-aegialis.com
www.aegialistours.com

 4 5 10 46 71

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle