Asopichos Logo
18-04-2024
Asopichos Logo
139

Αναβάθμιση στην ποιότητα βαμβακιού

< 4 λεπτά
05.02.16 • 06:59
#Tags:

Στόχοι και στρατηγική για παραγωγή επώνυμης πιστοποιημένης ποιοτικής βαμβακοϊνας.

Η πρόσφατα συγκροτηθείσα «Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι» συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η Ομάδα συγκροτείται από εκπροσώπους α) της αρμόδιας Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας του Υπουργείου, β) του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, γ) του ΟΠΕΚΕΠΕ, δ) της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, ε) της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος και στ) των Κλωστοϋφαντουργών .

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης, ανέλυσε τους λόγους βαμβακιγια τους οποίους εισηγήθηκε την συγκρότηση της «Ομάδας Εργασίας για το βαμβάκι» και επικεντρώθηκε στο πρόβλημα και στην επείγουσα ανάγκη επίλυσης του. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην υποχρέωσή μας να έχουμε σαφείς και γνωστούς στόχους για την βαμβακοκαλλιέργεια, στην εκπόνηση απλής και αποτελεσματικής στρατηγικής για την υλοποίηση των στόχων και να υπάρχει καθαρή και εκδηλωμένη βούληση τόσο από το Υπουργείο, όσο και από τα ενδιαφερόμενα μέρη ( αγρότες, ομάδες παραγωγών, εκκοκιστές, τελικοί χρήστες, εμπόριο) για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου για την ανάκαμψη της βαμβακοκαλλιέργειας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε, τόσο την χρονική κρισιμότητα για την διατήρηση της βαμβακοκαλλιέργειας, όσο και τη σημασία του προϊόντος για τους παραγωγούς που έχουν την γνώση, την εμπειρία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, για τις επιχειρήσεις καθετοποιημένης
επεξεργασίας του βαμβακιού και βέβαια για την οικονομία της χώρα μας.
βαμβακι 1«Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα και σταθερά για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την παραγωγή επώνυμης πιστοποιημένης ποιοτικής βαμβακόινας.
Δεν είμαστε υπερήφανοι για την σημερινή πώληση-εξαγωγή του προϊόντος χύμα σε τρίτες χώρες και σε ευτελείς τιμές που αδικούν τον βαμβακοπαραγωγό. Είμαστε βέβαιοι ότι με τον στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό, με τις κατάλληλες συνέργειες, με την αξιοποίηση των σωστών εργαλείων (Ομάδες Παραγωγών, Clusters καθετοποιημένης διαχείρισης, προτεραιότητα στην ποιότητα της επώνυμης βαμβακο-ίνας, στην τυποποίηση της, και στην χρηματοδότηση από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) το προϊόν θα διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στις διεθνείς αγορές, συνεπώς θα συμβάλλει ουσιαστικά στην στήριξη του νοικοκυριού του βš‘¡”™¤£‘αμβακοκαλλιεργητή, της τοπικής οικονομίας της εθνικής οικονομίας.
Να εργαστούμε με στόχο να αλλάξει το status του παραγόμενου προϊόντος άρα να αλλάξουμε τις αγορές με τις οποίες συνεργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια , να στηρίξουμε την ποιοτική παραγωγή ελληνικών βαμβακερών υφασμάτων, να επανασυνδεθούμε με τις αγορές που αναζητούν την γνωστή ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, με σύγχρονους όρους. Έχουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε την γή, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός. Αλλαγή της πολιτικής χρειάζεται με βήμα- βήμα μελετημένη στρατηγική. Κι αυτός είναι ο λόγος συγκρότησης της παρούσας Ομάδας Εργασίας για το Βαμβάκι. Έχουμε υποχρέωση να είμαστε αποφασιστικοί, αποτελεσματικοί, ταχείς και στοχευμένοι.».
Τη συνάντηση απασχόλησε η καλύτερη δυνατή οργάνωση της Διακλαδικής (Διεπαγγελματικής) Βάμβακος και τη βέλτιστη εκπροσώπηση των βαμβακοπαραγωγών σε αυτή, εν όψει του νέου νόμου για τις συνεταιριστικές οργανώσεις.
Η νέα Διεπαγγελματική Βάμβακος προκρίνεται ώστε να αξιοποιήσει κονδύλια της Ευρωπαϊκής βαμβακι 3Ένωσης για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και να λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας συγκεράζοντας τις απόψεις των κυριοτέρων μελών στην αλυσίδα του βάμβακος.
Επίσης τέθηκαν υπόψη της Ομάδας Εργασίας προτάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών για να συμπεριληφθούν στη νέα νομοθετική ρύθμιση.
Στην πρώτη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής δηλώνοντας προσωπικό κώλυμα.
Οι συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας για το Βαμβάκι αποφασίστηκε ότι θα είναι πυκνές ώστε να εκπονηθεί αξιοποιήσιμη στρατηγική για την βαμβακοκαλλιέργεια άμεσα.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle