Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
84

Απόκριες στο Δήμο Θηβαίων. Ολο το πρόγραμμα

< 3 λεπτά
06.03.19 • 17:47
#Tags:

O Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας διοργανώνουν την Κυριακή της Τυρινής  (10/3) και την Καθαρά Δευτέρα (11/3)  τα  παραδοσιακά αποκριάτικα ελληνικά έθιμα, που γίνονται στη Θήβα, στα Βάγια, στις Πλαταιές, στην Ξηρονομή, στην Ελλοπία και στη Δομβραίνα, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Θήβα: Ο ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ – Αναβίωση παραδοσιακού  εθίμου

Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 10/3, Καθαρά Δευτέρα 11/3 και των Αγίων Θεοδώρων 16/3

Συνδιοργάνωση με Παραδοσιακό Σύλλογο Βλάχικου Γάμου Θήβας

Κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυρινής (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) και την Καθαρά Δευτέρα, στην αμπελοστεφάνωτη επτάπυλη Θήβα, πόλη πανάρχαιη και σεβαστή στην ιστορία και την παράδοση, πατρίδα του αμπελιού και του κρασιού, γενέτειρα του Βάκχου, σμίγουν τα προαιώνια στοιχεία της Διονυσιακής λατρείας με τη σύγχρονη χριστιανική πίστη, σ’ ένα πολυσήμαντο, λαϊκό έθιμο, τον «ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΑΜΟ», που γίνεται σε τέσσερις γιορτινές μέρες:  Τσικνοπέμπτη,  Κυριακή της Τυρινής,  Καθαρά Δευτέρα και των Αγίων Θεοδώρων (επιστρόφια της νύφης). Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Βλάχικου Γάμου Θήβας εδώ

Βάγια: ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 10/3, ώρα 12:00, Κεντρική Πλατεία Βαγίων

Καθαρά Δευτέρα 11/3, ώρα 11:00, θέση “Μύλος”- Βάγια

Συνδιοργάνωση με Δ.Κ. Βαγίων.

Συμμετέχουν: Γυναικείοι Σύλλογοι Βαγίων “1982” και “η Σφίγγα”.

Στα Βάγια Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής, ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο γλέντι με κρασί και εδέσματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από ζωντανή ορχήστρα στην Κεντρική Πλατεία Βαγίων.   Την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ώρα 11:00 στη θέση “Μύλος” πέταγμα του χαρταετού.

Πλαταιές: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ

Καθαρά Δευτέρα 11/3, ώρα 11:00, Κεντρική Πλατεία Πλαταιών

Συνδιοργάνωση με Τ.Κ. Πλαταιών.

Συμμετέχουν:  Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών “Ωερόη” και  Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων  Δημοτικού και  Νηπιαγωγείου Πλαταιών.

Στις Πλαταιές Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή της παραδοσιακής Φασολάδας» με ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, χορούς και  γαϊτανάκι.  

Ξηρονομή: ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 10/3, ώρα 12:00, Κεντρική Πλατεία Ξηρονομής

Συνδιοργάνωση με: Τ.Κ. Ξηρονομής

Συμμετέχουν: Σύλλογος των Ξηρονομέων

Στην Ξηρονομή Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής πραγματοποιείται αποκριάτικο γλέντι για τους απανταχού Ξηρονομείς και τους επισκέπτες με άφθονο κρασί,  εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, γαϊτανάκι, εκπλήξεις για τα παιδιά και χοροί από τα Χορευτικά Τμήμα του Συλλόγου των Ξηρονομέων (Παιδικό & Γυναικείο).

ΔΟΜΒΡΑΙΝΑ: “ΝΤΙΒΑΝΙ”- Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου

Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 10/3, ώρα 12:00, Κεντρική Πλατεία Δομβραίνας

Συνδιοργάνωση με Τ.Κ. Δομβραίνας

Συμμετέχει: Σύλλογος Γυναικών Δομβραίνας

Στην Δομβαρίνα Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής ώρα 12:00 στην Κεντρική Πλατεία Δομβραίνας θα αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο “Ντιβάνι”, με πίπιζα και νταούλι, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, εδέσματα και  κρασί. 

Ελλοπία: ΑΡΒΑΝΗΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ- Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου

Καθαρά Δευτέρα 11/3, ώρα 11:00, Κεντρική Πλατεία Ελλοπίας

Συνδιοργάνωση με Τ.Κ. Ελλοπίας

Συμμετέχει ο Σύλλογος Απανταχού Φιλοπροόδων Ελλοπίας

Στην Ελλοπία Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα ώρα 11:00 στην Κεντρική Πλατεία θα αναβιώσει το έθιμο του Αρβανίτικου Γάμου. Γλέντι με κούλουμα με άφθονο κρασί, νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle