Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
396

57 χρόνια Καρναβάλι Ορχομενού. Οι στολές 2016 και το 1ο MaskaRun

< 7 λεπτά
23.02.16 • 19:00
#Tags:

Είναι στο DNA των κατοίκων το Καρναβάλι Ορχομενού! Δεν μπορεί αλλιώς να το εξηγήσει κάποιος όταν βλέπει ότι αλλεπάλληλες φορές πεθαίνει και οι Ορχομένιοι με διάφορους τρόπους καταφέρνουν να το ανασταίνουν.Παλια καρναβαλι

Άλλωστε από καταγωγής και τις Διονυσιακές γιορτές που γίνονταν στον Ορχομενό οι κάτοικοι είχαν το προσωνύμιο του «σκωπτικού». Αυτή είναι και η πεμπτουσία του Καρναβαλιού της πόλης.

Κυρίως το Καρναβάλι είναι σάτιρα, είναι χλευασμός, σαρκασμός, ειρωνεία, έχει την τάση να καυτηριάσει, να ειρωνευτεί και να κεντρίσει κυρίαρχα ζητήματα της ζωής ενώ ταυτόχρονα μέσα απ’ όλα αυτά να στείλει μηνύματα στη κοινωνία. Έτσι είναι λοιπόν και οι Ορχομένιοι, σκωπτικοί…

Ιστορία

Έφτασε να συναγωνίζεται το Πατρινό καρναβάλι και να προσελκύει τόσο κόσμο που δεν έβρισκε που να σταθεί για να παρακολουθήσει την παρέλαση.
img254Καρναβάλι Ορχομενού! Παλιές δόξες που γνώρισε ο Ορχομενός και τις θυμούνται οι παλιότεροι ενώ η νοσταλγία των νεότερων τους ώθησε να μιμηθούν πατεράδες και παππούδες καρναβαλιστές και να αναβιώσουν το Ορχομενίτικο Καρναβάλι.

Το 1959 ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Ορχομενού συλλαμβάνει και υλοποιεί την ιδέα δημιουργίας καρναβαλιού στον Ορχομενό. Το καρναβάλι ξεκινά και μετουσιώνεται σε όχημα γνωριμίας και προβολής του ιστορικού τόπου των Μινυών με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να αυξάνεται τόσο η φήμη όσο και η ροή επισκεπτών από όλα τα μέρη της χώρας.

Το 1967 με την επιβολή της χούντας σταματά να γίνεται καρναβάλι στον Ορχομενό και όπως όλες οι δραστηριότητες της εποχής μαραζώνει κι αυτό. Οι πρωτεργάτες αναπολούν με νοσταλγία τις ημέρες γιορτής του τόπου και μεταφέρουν στις Καρναβαλι 2015 μασκαραδεςεπόμενες γενιές τον σπόρο για την δημιουργία καρναβαλιού μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Μετά την μεταπολίτευση γίνονται προσπάθειες από συλλόγους και τον εκάστοτε Δήμαρχο, με την μορφή εκδηλώσεων εν είδη καρναβαλιού αλλά και με κάποιες προσπάθειες παρέλασης αρμάτων, φτάνουμε στο 1991. Τότε ιδρύεται σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου» και ο στόχος του είναι ξεκάθαρος, η αναβίωση του Ορχομενίτικου Καρναβαλιού.

Την επόμενη χρονιά, 1992 ξεκινά δειλά-δειλά η πρώτη ουσιαστική παρέλαση και αναβίωση από το 1959 που θα κρατήσει για δέκα περίπου χρόνια, μέχρι το 2001, και θα εκτοξεύσει και πάλι το καρναβάλι του Ορχομενού ως την κυρίαρχη εκδήλωση της περιόδου στη Βοιωτία και όχι μόνο.

Όμως και πάλι σταματά η δραστηριότητα και δεν γίνεται καρναβάλι από την επόμενη χρονιά, 2001 μέχρι το 2009.Καρναβαλι 2015

Την χρονιά αυτή (2009) μια παρέα νοσταλγών και… τολμηρών θα επιχειρήσουν και πάλι την αναβίωση. Ιδρύουν τον «Πολιτιστικό και Παραδοσιακό Σύλλογο Ορχομενού» στις προτεραιότητες του οποίου, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, είναι να ξαναφέρει το καρναβάλι στον Ορχομενό.

Πράγματι καταφέρνουν το 2010 να κατασκευάσουν και να παρουσιάσουν άρματα στην παρέλαση και το Καρναβάλι του Ορχομενού για μια ακόμη φορά να αναβιώσει ενώ ο κόσμος το αγκαλιάζει, συμμετέχει και πλημμυρίζει τους δρόμους της πόλης.

Τα έξι τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις έχουν ανοδική πορεία και σιγά-σιγά περνά και πάλι στην συνείδηση ότι το καρναβάλι Ορχομενού είναι κορυφαίο και κυρίαρχο στο νομό και στη περιφέρεια τουλάχιστον.

1ο MaskaRun

Φέτος στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων προστέθηκε μια πρωτότυπη εκδήλωση. Αγώνας δρόμου-περίπατος 2.100μ με την επωνυμία MaskaRun έμπνευση του δημοσιογράφου συντοπίτη μας Μπάμπη Ζαννιά.

Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν μάσκες, μπλουζάκια, μετάλλια και στους πρώτους κύπελλα. Μπορούν να πάρουν μέρος από παιδιά της Δ τάξης Δημοτικού και πάνω ενώ οι συμμετέχοντες αν θέλουν μπορούν να είναι και μασκαρεμένοι ή μακιγιαρισμένοι.

Θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή για να εξασφαλίσετε τα αναμνηστικά.

Δείτε λεπτομέρειες για τον αγώνα εδώ. Η διαδρομή και οι συμμετοχές εδώ

1ο ΜασκαΡαν μπλούζα1ο ΜασκαΡαν

Οι στολές του 2016

Οι ομάδες-μασκαράδες που πλαισιώνουν τα άρματα κατά την μεγάλη παρέλαση είναι αυτές που δίνουν ξεχωριστό χρώμα και στιγματίζουν την κάθε χρονιά.

Καρναβαλι 2016 στολές

Για την φετινή χρονιά ο Π.Π.Σ.Ο. προτείνει τις παρακάτω στολές:

1) Σωματοφύλακας για το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου

2)Discogirl-boy για το άρμα της Βασίλισσας

3)Αστεριξ-Οβελιξ για το άρμα "Λερναία Ύδρα" και

4)Παγωτά για το άρμα του "Σκορπιού"

Στο χώρο κατασκευής αρμάτων (Αποθήκες Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρομαγούλας, Χώρος ΚΕΠ Ορχομενού) λειτουργεί καθημερινά έκθεση από τις 17:30 - 20:30. 
Οι παραγγελίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι 29 Φεβρουαρίου. 

Τηλ. Επικοινωνίας: Κουκογιάννη Φόνη 6972439967, Κατσαγκάνη Κατερίνα 6973612798

Οι Κουκούγεροι

Ξεχωριστή νότα δίνουν με τα πρωτότυπα θέματα που επιλέγουν και τις ξεχωριστές στολές και μακιγιάζ διάφορες ομάδες που παίρνουν μέρος στο Καρναβάλι.   

Μια από τις ομάδες που ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια είναι "οι Κοκούγεροι" οι οποίοι αναμένεται να ξεχωρίσουν και φέτος με το άρμα τους, τις στολές και το μακιγιάζ.

Κουκουγεροι 2016Κουκούγεροι 2016 αρμα

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle