Asopichos Logo
23-04-2024
Asopichos Logo
472

|

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Οι ΡΟΜά στη Στερεά Ελλάδα. Π.Ε. Βοιωτίας, Πυρί Θήβας (5ο μέρος)

< 5 λεπτά
16.06.17 • 14:49
#Tags:

Στο σημερινό 5ο μέρος του αφιερώματός μας θα ασχοληθούμε με έναν καταυλισμό Ρομά ο οποίος έχει σηματοδοτήσει την... παρουσίας τους με την παραβατικότητα.

Πρόκειται για τον οικισμό στο Πυρί της Θήβας ο οποίος απασχολεί την κοινή γνώμη πάμπολλες περιπτώσεις επιθέσεων αλλά και με την εφευρετικότητά τους προκειμένου να κλέψουν τους διερχόμενους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι άφηναν μωρά στη μέση του δρόμου προκειμένου να σταματήσουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και ακινητοποιημένα πλέον να ληστέψουν οδηγούς και επιβαίνοντες. Πρόσφατο θύμα ο Βουλευτής Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος.

Οι συνθήκες και σε αυτό τον καταυλισμό παραμένουν άθλιες. Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία για τον μεγάλο αυτόν καταυλισμό στο Πυρί της Θήβας όπου αναφέρονται αναφέρονται ο αριθμός των κατοίκων και η κατάταξή τους κατά φύλλο και ηλικία, η μόρφωση, οι συνθήκες διαβίωσης, τα κύρια προβλήματα, οι παροχές, η απασχόληση και άλλα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την 2014-2020.

Θυμίζουμε ότι στη Βοιωτία οι Ρομά κατοικούν στα όρια των ακόλουθων Δήμων: Αλιάρτου – Θεσπιέων (αναφορά στο 4ο αφιέρωμα),  Θηβαίων, Λεβαδέων και Ορχομενού

Θήβα - Οικισμός Πυρί Θήβας

Δήμος: Θηβαίων
Δημοτικό Διαμέρισμα: Θήβας
Όνομα Οικισμού: Πυρί
Τυπολογία Οικισμού: Μικτός καταυλισμός σε μόνιμη θέση
Πλήθος από κελύφη: 96
Σπίτια (αριθμός): 6
Καλύβια – Τσαντήρια – Παραπήγματα (αριθμός): 90 (τα 40 είναι λυόμενα)
Αριθμός οικογενειών: 91
Άνδρες (άνω των 15 ετών): 211
Γυναίκες (άνω των 15 ετών): 203
Παιδιά (ως 15 ετών): 147
Από τα παιδιά πηγαίνουν:
Νηπιαγωγείο: 7
Δημοτικό: 25
Γυμνάσιο: 0
Αριθμός μη μόνιμων ή εποχιακών Ρομά που διαμένουν στον οικισμό: 36
Η επιλογή του χώρου του οικισμού έγινε: Από το Δήμο
Αποχέτευση στα κελύφη: Βόθροι στα 6 σπίτια, στα υπόλοιπα δεν υπάρχει αποχέτευση
Διαμορφωμένοι δρόμοι στον οικισμό: Όχι
Υδροδότηση στα κελύφη: Μόνο στα 6 σπίτια
Κοινόχρηστη βρύση στον οικισμό: Όχι
Δημόσιος φωτισμός: Ναι
Ηλεκτροδότηση στα κελύφη: Μόνο στα 6 σπίτια
Είδος υποδομών εκπαίδευσης που εξυπηρετούν τον οικισμό: Νηπιαγωγείο, δημοτικό
Απόσταση (εκτίμηση): 200 μ ως 1 χλμ
Υποδομές υγείας και απόσταση: Γ. Ν. Θήβας – 5 χλμ
Υποδομές Κοινωνικής υποστήριξης & αλληλεγγύης που εξυπηρετούν τον οικισμό: Γραφείο Στήριξης Ρομά Δήμου και Πρόνοια
Περιφερειακός Σχεδιασμός για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την
Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
TEC Ε πιχειρηματικές Λύσεις Α.Ε. | 122
Τι είδους ελεύθεροι χώροι και χώροι κοινών συναθροίσεων εξυπηρετούν τον οικισμό: Πλατεία, Αθλητικοί χώροι
Κύρια μορφή απασχόλησης: Μικροπωλητές
Δευτερεύουσα: ρακοσυλλέκτες
Κυριότερα προβλήματα για τους κατοίκους του οικισμού: Αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, ύδρευση, διάνοιξη δρόμων, φρεάτια όμβριων

Ρομά 16

Πηγή: Δήμος Θηβαίων, Διαμεσολαβητής και ΡΟΜΑ οικισμού

Ακολουθούν αναφορές από διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης με χρονολογική σειρά, για σημαντικά προβλήματα στον οικισμό Ρομά στο Πυρί της Θήβας.

- Ρομά χτύπησαν τον αντιδήμαρχο Θήβας. Οι Ρομά έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων και των περαστικών που ζητούν επιτέλους να βρεθεί λύση. Πρόσφατα μάλιστα δεν δίστασαν να επιτεθούν και να ξυλοκοπήσουν αντιδήμαρχο της Θήβας που επισκέφθηκε τον καταυλισμό με συνεργεία του δήμου για την καταγραφή των προβλημάτων. (Πηγή: Πρώτο Θέμα 23.5.2013 http://www.protothema.gr/greece/article/280799/)

-Έγινε έφοδος κλιμακίου της πολεοδομίας με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ στον καταυλισμό ΡΟΜΑ στο Πυρί Θήβας. Το κλιμάκιο της πολεοδομίας εξέδωσε στους ιδιοκτήτες των οικημάτων στον καταυλισμό έγγραφα με πρόστιμο γιο τον λόγο των αυθαιρέτων παραπηγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή. Το ύψος του ποσού ξεκινάει από 700 ευρώ και φτάνει τα 20.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει και δεύτερη κοινοποίηση των προστίμων σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όσους δεν καταβάλλουν τα χρηματικά πρόστιμα. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει κατεδάφιση των αυθαιρέτων παραπηγμάτων. Το πρόβλημα παραμένει και οι κάτοικοι της Θήβας διαμαρτύρονται για τα κρούσματα κλοπών που αντιμετωπίζουν σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής Πυρί. Επίσης αναφέρουν ότι υπάρχουν εστίες μόλυνσης στην περιοχή. (Πηγή: 29.5.13 lamiastar)

-Συμπλοκή κατοίκων με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ το πρωί στην συνοικία Πυρί στη Θήβα. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για μία ακόμη φορά για την ανεξέλεγκτη όπως χαρακτηρίζουν εγκληματικότητα των ΡΟΜΑ που διαμένουν στην περιοχή. Θέλησαν να εισβάλουν στον συνοικισμό των ΡΟΜΑ και οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν. (Πηγή: Εγκληματικότητα 21.7.2013 http://www.eglimatikotita.gr/2013/07/video_21.html)

-Στα όρια της πόλης της Θήβας φθάνει πλέον ο οικισμός των ΡΟΜΑ, ο οποίος εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και ανησυχητικά. Ο δήμαρχος, Σπύρος Νικολάου, μιλά για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του οικισμού και ζητά μέτρα από την πολιτεία. Συμφωνεί απόλυτα με τον σχεδιασμό του Υπουργού εσωτερικών, Νίκου Βρούτση, για μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ της χώρας σε τόπους καλύτερης διαβίωσης και δηλώνει πως, αν χρειαστεί ο δήμος ν' αγοράσει οικόπεδο για την μεταφορά τους σ' αυτό, πιθανώς και να το κάνει. (Πηγή: 7.5.2015 http://thivagr.blogspot.gr/2015/05/video_7.html)

«Σκούπα» από την ΕΛ.ΑΣ στον καταυλισμό Ρομά Πυρίου Θήβας www.asopichos.gr 22/2/2017

Πέταγαν ακόμη και νήπια στα διερχόμενα αυτοκίνητα για να τα ακινητοποιήσουν και να κλέψουν!!! www.asopichos.gr 21/5/2015 

Φωτογραφίες αρχείου και διαδίκτυο

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle