Asopichos Logo
18-04-2024
Asopichos Logo
555

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 70 χρόνια ΑΕΟ. Άγγελος Πλατωνίδης ο… φάουλ-γκολ της ΑΕΟ

< 12 λεπτά
08.02.15 • 08:52
#Tags:

Αγαπήθηκε από όλους, υπήρξε το ίνδαλμα της ομάδας και άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στη πόλη της μεγάλης ΑΕ Ορχομενού, αμφισβητήθηκε επίσης αλλά στη συνέχεια όλοι «έσβησαν» την… κακιά στιγμή και τον θυμούνται πλέον με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Ο Αγγελος Πλατωνίδης σήμερα

Αγγελος Πλατωνίδης

Αν και δεν είναι Ορχομένιος, υπήρξε ο αναμφισβήτητος σταρ της μεγάλης ομάδας της ΑΕ
Ορχομενού όταν μεσουρανούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο στη δεκαετία του 1960. Πρώτος σκόρερ στη Β εθνική έχει πάντα μια καλή κουβέντα για την πόλη που τον αγάπησε αλλά και τους συμπαίχτες του, μετρημένος, χαμηλών τόνων, πρόσχαρος, αειθαλής, αυτός είναι ο Αγγελος Πλατωνίδης. 

Τον θυμούνται με νοσταλγία στον Ορχομενό ακόμη και αυτοί που δεν τον έχουν δει στο γήπεδο.

«Τα φάουλ ήταν γι αυτόν πέναλτι, μεγάλος ποδοσφαιριστής και πολύ καλός χαρακτήρας» είναι τα λόγια που ακούς όταν αναφέρεσαι στον Άγγελο Πλατωνίδη, ακόμη κι από αυτούς που δεν τον είδαν ποτέ να φοράει τη φανέλα με το Νο 9 ακι να σκοράρει με τα χρώματα της ΑΕΟ!

Δεν θα μπορούσε να γίνει αφιέρωμα στην ΑΕΟ και να μην συμπεριλάβεις αυτή τη μεγάλη μορφή που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στο Ορχομενίτικο ποδόσφαιρο.

Ο Άγγελος Πλατωνίδης μεγάλωσε στις αλάνες της Σαφράμπολης (συνοικία της Ν Ιωνίας Αθηνών) όπου και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα εκεί στις αλάνες της ποδοσφαιρομάνας Ν. Ιωνίας η οποία εκείνη την εποχή είχε τρεις ομάδες στη Β Εθνική! Καλογρέζα, Ελευθερούπολη και Ίκαρος Σαφράμπολης.

Σήμερα στο τρίτο μας αφιέρωμα (Τζερεμές, Αλιφέρης) για τα 70χρόνα της ΑΕΟ έχουμε την χαρά και την τιμή να μιλήσουμε με τον Άγγελο Πλατωνίδη. Θα μας πει άγνωστες πτυχές της ζωής του, θα μας αποκαλύψει πως… «χτύπαγε» τα φάουλ, πότε και γιατί σταμάτησε το ποδόσφαιρο, την μεταγραφή του στον ΠΑΟ, τι λέει για τους Ορχομενίτες και που βρίσκετε σήμερα.

Με το εθνόσημο στο στήθος

Με το εθνόσημο στο στήθος στην Εθνική Νέων

Κύριε Πλατωνίδη από πού κατάγεστε;
Από την Αθήνα, γεννήθηκα στην Σαφράμπολη της Νέας Ιωνίας.

Πως βρεθήκατε στον Ορχομενό;
Όπως σας είπα γεννήθηκα στη Σαφράμπολη και έκανα τα πρώτα μου ποδοσφαιρικά βήματα στον Ικαρο. Είχα κληθεί στην Εθνική Νέων όπου και ήμουνα συμπαίκτης με μεγάλους ποδοσφαιριστές της εποχής, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Κωνσταντίνου, Καραφέσκος, Συνετόπουλος κ.α.
Στη συνέχεια πήγα στην ΑΕΚ αλλά εκείνη την εποχή είχε πολλές βεντέτες η ομάδα και εγώ ως άνθρωπος ντροπαλός, χαμηλών τόνων, δεν μπορούσα να προσαρμοστώ, δεν μου άρεσε το περιβάλλον.
Έτσι αναγκάστηκα να τα παρατήσω. Σταμάτησα για ενάμιση χρόνο και πήγα για σπουδές στη σχολή Δοξιάδη. Εκεί γνώρισα κάποιους Ορχομένιους που ήταν στη σχολή και μέσω αυτών γνώρισα τον Γιώργο Τσάμη και τον Στέλιο τον Παναγόπουλο. Ο Στέλιος ο Παγανόπουλος ήταν αυτός που ουσιαστικά με έφερε στον Ορχομενό.

Σε ποια ηλικία ήρθατε και πόσα χρόνια φορέσατε τη φανέλα της ΑΕΟ;
Όταν ήρθα ήμουν 20 ετών (έχει γεννηθεί 4/2/1945 σήμερα 70 ετών) και έπαιξα τέσσερα χρόνια, 20 έως 24 ετών.

 

Αναδειχθήκατε πρώτος σκόρερ με πόσα γκολ;
Ναι με τη βοήθεια των συμπαικτών μου το 1969 ήμουν πρώτος σκόρερ με 27 γκολ στη Β εθνική.

Ένας μεγάλος γκολτζής συνήθως έχει και καλούς συμπαίκτες. Ξεχωρίζετε κάποιους;
Είχαμε πολύ καλό σύνολο. Θα ξεχώριζα όμως τους Λουκά Ντάνο, Λουκά Πανάγο, Γιώργο Τσάμη, Λουκά Τριανταφύλλου, Βασίλη Τζερεμέ και Αγγελο Γαλάνη.

Η μεηγάλη ΑΕΟ αΕίχατε μιά ιδιαίτερη ευστοχία στα φάουλ…
Ναι ναι… 3 στα 5 έμπαιναν γκολ αφού οι φίλαθλοι έλεγαν καλύτερα φάουλ με τον Πλατωνίδη παρά πέναλτι, δεν έκανα κάτι ιδιαίτερα (γελάει), τα χτυπούσα με «γεμάτο κουτουπιέ» και η μπάλα έπαιρνε μια περίεργη τροχιά πέρναγε πάνω από το τείχος και μετά κατέβαινε προς τα δίχτυα.

Ενα από τα καλύτερα γκολ της καριέρας του. Στον Ορχομενό με τον Ολυμπιακό Κοζάνης

Ενα από τα καλύτερα γκολ της καριέρας του. Στον Ορχομενό με τον Ολυμπιακό Κοζάνης

Θυμάστε γκολ;
Στην Θεσσαλονίκη με τον Μ. Αλέξανδρο, έκανε μια εντυπωσιακή κούρσα ο «μπούτσκας», να το γράψεις έτσι όπως το λέω (σ.σ. Παν Καραβασίλης) και είχαμε έναν ωραίο συνδυασμό, έβαλα ένα επίσης όμορφο γκολ. Κερδίσαμε αυτό το ματς 3-1.
Από τα ωραιότερα με φάουλ είναι αυτό στον Ορχομενό με τον Ολυμπιακό Κοζάνης 4-1 (φωτογραφία), η μπάλα στο «Γ» και ο τερματοφύλακας απλά κοιτάζει την κατάληξη.
Επίσης ένα επεισοδιακό γκολ που έβαλα με τον Ολυμπιακό Βόλου, στο 88’ χτύπησα φάουλ και ισοφαρίσαμε 1-1. Καταλαβαίνεις, να κάνει πρωταθλητισμό ο Ολυμπιακός και να τον ισοφαρίζω. Ήθελε 2 λεπτά να λήξει και όλοι οι Βολιώτες βγήκαν μπροστά. Κέρδισαν ένα κόρνερ και όλοι πέσανε πάνω στον Βασίλη (Τζερεμέ), τον έβαλαν στα δίχτυα μαζί με τη μπάλα, χάσαμε 2-1!

Παίξατε τέσσερα χρόνια, θυμάστε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές;
Στον Ορχομενό έζησα πάρα πολλές καλές στιγμές ενώ μόνο μια κακή.

Τι εντύπωση σας άφησαν οι φίλαθλοι και οι απλοί Ορχομένιοι;
Η μεγάλη ΑΕΟΜου φέρθηκαν άψογα, ήταν κύριοι δεν έχω κανένα παράπονο. Μου άνοιγαν τα σπίτια τους, ήθελαν να με φιλοξενήσουν, να με περιποιηθούν.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα περιστατικό. Χτύπησα άσχημα σε ένα παιχνίδι με την Λαμία και μου έσπασαν τέσσερα δόντια. Οι φίλαθλοι μάζεψαν χρήματα για να τα φτιάξω. Συγκέντρωσαν 15.000 δραχμές αμέσως ποσό μεγάλο για εκείνη την εποχή.

Η κακή στιγμή;
Με πλήγωσε πολύ, αξεπέραστη στιγμή. Μετά από τόσα χρόνια σας λέω ότι ποτέ μου δεν δωροδοκήθηκα. Όλοι με ξέρουν ως συνεπή και χαμηλών τόνων, δεν αποβλήθηκα ποτέ ούτε παρατήρηση. Δεν με πλησίαζαν για τέτοια πράγματα και από την άλλη βέβαια δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο ιδιαίτερα στον Ορχομενό που σας είπα πώς μου φέρθηκαν.

Μεγάλο αφιέρωμα για τον γκολτζή Πλατωνίδη

Μεγάλο αφιέρωμα για τον γκολτζή Πλατωνίδη

Τι συνέβη;
Σε ένα ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου, εκείνη τη χρονιά είχε ομαδάρα και ανέβηκε στην Α εθνική, δεν είχα καλή απόδοση. Οι φίλαθλοι, θεώρησαν ότι είχα δωροδοκηθεί και φώναζαν «πουλημένε»…
Πηγαίνοντας προς τα αποδυτήρια ακούω τον Τζίνη του Βόλου να λέει σε έναν παράγοντα του Ορχομενού: «Δεν ντρέπεστε έναν παιχταρά έχετε και τον βρίζετε; Ντροπή»…

Εκτός γηπέδου, τι σας έκανε εντύπωση στον Ορχομενό;
Η ειλικρινής φιλία, η φιλοξενία. Δεν ξεχνώ ποτέ τους γονείς του Βασίλη Τζερεμέ. Επίσης εκείνη την υπέροχη μητέρα του Γιώργου Τσάμη αλλά και ιδιαίτερα την πεθερά του, μητέρα της γυναίκας του Βούλας, την κυρία Ντίνα. Με φιλοξενούσαν κάθε Κυριακή… λέει συγκινημένος και κομπιάζει βουρκωμένος
…ας γυρίσουμε στο ποδόσφαιρο, ποιος ήταν για εσάς ο καλύτερος προπονητής;
Ο καλύτερος που γνώρισα στον Ορχομενό ήταν ο Κουρουκλάτος.

Θυμάστε κάποιους από τους διοικούντες εκείνης της εποχής;
Ναι βέβαια, θυμάμαι τον Πρόεδρο Κυδωνάκη, τον δάσκαλο (Δούμας), τον Πανο τον Υπερήφανο

Ήσαστε κορυφαίος στο πρωτάθλημα της Β εθνικής προτάσεις για μεταγραφή είχατε;
Ναι ήμουνα πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό αλλά…

Πρωτοσέλιδο για την μεταγραφή του Πλατωνίδη στον Παναθηναϊκό

Πρωτοσέλιδο για την μεταγραφή του Πλατωνίδη στον Παναθηναϊκό

Χάλασε;
Ναι. Προπονητής τότε στον ΠαναΘηναϊκό ήταν ο Λάκης Πετρόπουλος ο οποίος με δοκίμαζε και με ήθελε. Στον Παναθηναϊκό ήταν στη διοίκηση ο Μαρόπουλος ο οποίος ήταν και εκλέκτορας στην εθνική Νέων. Με είχε από τότε δει και με ήθελε στον ΠΑΟ, εγώ όμως όταν μετά τον λίγο χρόνο που είχα σταματήσει δέχτηκα να έρθω στον Ορχομενό. Αυτό δεν μου το συγχώρησε και δεν με πήραν στον Παναθηναϊκό παρότι με ήθελε ο Πετρόπουλος.

Δημιουργήσατε φιλίες στον Ορχομενό, κράτησαν, έχετε επαφές με κάποιους;
Ναι είχα με τον Γιώργο τον Τσάμη που ερχόταν στο σπίτι μου στη Λευκάδα όπως και ο Αγγελος ο Γαλάνης.

Πότε φύγατε από τον Ορχομενό, συνεχίσατε σε άλλη ομάδα;
Ναι από τον Ορχομενό έφυγα το 1969, πήγα στην Καβάλα και έπαιξα μέχρι το 1971.

 

Σταματήσατε αρκετά νέος γιατί;
Η Καβάλα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις δεν πήγαινε καλά οικονομικά. Θυμάμαι ότι σε έναν αγώνα με τον Πανσερραϊκό μας υποσχέθηκαν πριμ 5.000 δραχμές. Κερδίσαμε και μας έδωσαν μόνο 500 δραχμές έναντι. Εγώ εκείνη την εποχή ετοιμαζόμουν να παντρευτώ και όπως καταλαβαίνετε υπήρχαν και αυξημένες υποχρεώσεις, έτσι δεν γινόταν να συνεχίσω και αναγκάστηκα να σταματήσω, για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Στο σπίτι του στη Λευκάδα

Στο σπίτι του σήμερα στη Λευκάδα

Πόσων ετών ήσασταν;
Νέος, 26 ετών.

Στη συνέχεια τι κάνατε;
Εγκαταστάθηκα στην Αθήνα και δούλεψα ως εμποροϋπάλληλος.

Σαφράμπολη, Ορχομενός, Καβάλα, Αθήνα. Στη Λευκάδα πως βρεθήκατε;
Η σύζυγός μου (σ.σ. κα Σταμάτα) κατάγεται από την Λευκάδα (Νικιάνα) και αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ. Έχω ένα κατάστημα με τουριστικά είδη.

Ασχοληθήκατε με την προπονητική;
Όχι ποτέ.

Τι μήνυμα στέλνετε τώρα στην ΑΕΟ και στους Ορχομένιους;
Για την ΑΕΟ εύχομαι ολόψυχα να φτάσει εκεί που ήμασταν και να την καμαρώσουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την αγάπη που μου έδειξαν και ότι έκαναν για εμένα. Προσπάθησα να ανταποδώσω την αγάπη τους με τις εμφανίσεις μου και την προσφορά μου στην ομάδα, πιστεύω να τα κατάφερα… για μένα ήταν η καλύτερη ομάδα και οι καλύτεροι φίλαθλοι.

Μπάμπης Ζαννιάς

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle