Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
910

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 70 χρόνια ΑΕΟ. Ο Ορχομένιος Ηλίας Ρωσσίδης

< 8 λεπτά
04.03.15 • 19:04
#Tags:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 70 χρόνια ΑΕΟ. Ο Ορχομένιος Ηλίας Ρωσσίδης 

«Νιώθω Ορχομένιος και θα μπορούσα να είχα ζήσει όλη μου τη ζωή εκεί! Να είστε βέβαιος δεν παραποιώ τίποτα….» αυτή ήταν η απάντηση του θρυλικού Ηλία Ρωσσίδη στις ευχαριστίες μου για την συνέντευξη που μου παραχώρησε!

Πολύπλοκα συναισθήματα με πλημμύριζαν όταν πήγα εκείνο το πρωινό στο σπίτι του θρύλου, του αρχηγού των αρχηγών Ηλία Ρωσίδη.

Ρωσίδης πορτραιτοΜας υποδέχτηκε με χαμόγελο και καλοσύνη στην είσοδο του σπιτιού του στο Μοσχάτο. Μαζί του η πάντα χαμογελαστή σύζυγός του Αντωνία.

Με την είσοδο στο σπίτι, δέος, πως αλλιώς να αισθανθείς; βλέποντας αμέτρητες φωτογραφίες στους τοίχους από την μεγαλειώδη πορεία του.

Στη μία το πασίγνωστο πορτραίτο του, στην άλλη στους ώμους φιλάθλων αποθεώνεται, πιο κει η ομάδα σε πλήρη σύνθεση, στην άλλη ιπτάμενος. Οι τοίχοι της σκάλας από το ισόγειο μέχρι τον 1ο όροφο ντυμένοι με ερυθρόλευκες θρυλικές στιγμές. Ο κυρ Ηλίας μου περιγράφει την κάθε μία με λεπτομέρειες σαν να μην πέρασαν τόσα χρόνια.

Το εσωτερικό του σπιτιού… μουσείο! Βιτρίνες με φωτογραφίες, κύπελλα, μετάλλια από το ποδόσφαιρο και το στίβο και άλλα κειμήλια που θυμίζουν τη πορεία δόξας του…

Αεικίνητο βλέμμα, πνευματική διαύγεια, μνήμη ξυράφι, θυμάται πρόσωπα και καταστάσεις και περιγράφει με τον δικό του τρόπο, με τον τρόπο ενός 88χρονου…

Με ρωσίδηΚάθισα στον καναπέ και ήρθε δίπλα μου. Η συνεργάτης του asopichos.gr Σοφία Φραγκούδη-Βογιατζή ενώ ετοίμαζε την κάμερα και είχε εστιάσει σε άλλο πλάνο, θέλησε να μας «στήσει» αλλού.

«Όχι εδώ είμαστε καλά» της είπε και ήρθε δίπλα μου να δει παλιές φωτογραφίες που είχα μαζί μου από τον Ορχομενό. Μεταξύ αυτών και οι ομάδες του Ορχομενού προ και μετά Ένωσης όπου και συμπαίκτης του ο πατέρας μου. Θυμήθηκε περιστατικά μαζί του και μου περιέγραφε την εποχή εκείνη… τον διέκοψα για να πιάσουμε τον μίτο της ιστορίας του από την αρχή. 

Κύριε Ρωσσίδη, σας αποκαλούν αρχηγό των αρχηγών, ματώσατε και δοξάσατε την φανέλα του Ολυμπιακού και της Εθνικής γνωρίζοντας την αποθέωση και την αναγνώριση φίλων και αντιπάλων. Η φήμη σας έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Γεννηθήκατε πριν από 88 χρόνια στο Νέο Φάληρο. Ωστόσο βρεθήκατε στον Ορχομενό λόγω του πολέμου. Σήμερα όμως θα θέλαμε να μιλήσουμε για αυτή την περίοδο της ζωής σας, αυτή του Ορχομενού…

Και αρχίσαμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι… που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο.


Μας περιέγραψε τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και θυμάται «τον γιατρό, τον φαρμακοποιό και τον τρελό με την Ομάδα Γιάννη» σ.σ. Παγώνας ο Γιατρός, Κυριαζής ο φαρμακοποιός και Δούμας ο τρελός.

Μας αποκάλυψε ότι μία από τις αιτίες της Ένωσης των ομάδων του Ορχομενού ήταν και ο ίδιος! Ήταν καλός ποδοσφαιριστής και καλός αθλητής στίβου δεν μπορούσε να ήταν σε μία από τις ομάδες, θα έπρεπε να ήταν σε όλες!
Ε αυτό θα γινόταν αν όλες γίνονταν μία.

Έτσι κι έγινε, δημιουργήθηκε η Αθλητική Ένωση Ορχομενού και βέβαια στο ιδρυτικό καταστατικό είχε και τμήμα στίβου χάριν του Ρωσσίδη…

ΑΕΟ

Με τη φανέλα του Αθάμα Ορχομενού (όρθιος δεύτερος από αριστερά)

Αθλητής στα σπριντ και την παρατεταμένη ταχύτητα 100, 200, 400 και 800μ. με ζηλευτές επιδόσεις.
Άλλωστε η ταχύτητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του και σαν ποδοσφαιριστής.
Ήταν ο πρώτος διδάξας «εφευρέτης» του φουλ μπακ.

«Τότε εγώ έλεγα, γιατί να φυλάω τον επιθετικό όταν είμαστε στην επίθεση; Ας φυλάει αυτός εμένα, εγώ γύριζα και τους προλάβαινα…» εξομολογήθηκε.

Σε άλλο σημείο για τους συμπαίκτες του στον Ορχομενό είπε: «Αυτοί ήταν ποδοσφαιριστές, ήταν παλικάρια αγαπούσαν το ποδόσφαιρο, πονούσαν την ομάδα, τους έλεγαν να φύγουν μετά την προπόνηση κι αυτοί έμεναν στο γήπεδο»!

Τον κάλεσα στον Ορχομενό να παραβρεθεί στον γιορτασμό, όταν γίνει, για τα 70 χρόνια της ΑΕΟ.
«Με χαρά, μου είπε, θα έρθω είναι μεγάλη μου τιμή και αν γίνει αγώνας ίσως μπορέσω να παίξω».

Ποιος είναι ο Ηλίας Ρωσσίδης

Πείσμα, τεχνική, πάθος, ταχύτητα ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία που συνέθεταν τον πολυτάλαντο και χαρισματικό δεξιό αμυντικό.
Ο «φτερωτός αρχηγός», ο «αρχηγός τον αρχηγών», είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στην καρδιά κάθε φιλάθλου. Αναδείχτηκε σε ηρωικό σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, ήταν και είναι παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για κάθε ποδοσφαιριστή.
Ο Ηλίας Ρωσσίδης γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, Φεβρουάριο του 1927 και κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής βρέθηκε στον Ορχομενό. Παρά της δύσκολες συνθήκες, ο αθλητισμός βρισκόταν στο αίμα του και ο στίβος έκλεψε αρχικά την καρδιά του.

Η παρουσία του σε επίσημους αγώνες με τα χρώματα του
Ρωσίδης ιπταμενοςΟρχομενού συνοδεύτηκε με αρκετές επιτυχίες στα 100, στα 200 και στα 400 μέτρα. Οι χρόνοι του ήταν άκρως εντυπωσιακοί για την εποχή, όμως το μεράκι του ήταν άλλο: το ποδόσφαιρο.

Από πολύ μικρή ηλικία τριγυρνούσε στις αλάνες του Ορχομενού και έπαιζε μπάλα, με μεγάλο όνειρο να φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού.
Σε μια προπόνηση που παρακολουθούσε, μετά την απελευθέρωση, στο Καραϊσκάκη έβλεπε το Γιάννη Βάζο να κάνει τα μαγικά του και τον Λούβαρη (τερματοφύλακας) να τραυματίζεται σε μια απόκρουση. Η θέση κάτω από τα δοκάρια λοιπόν ήταν ελεύθερη και ο πιτσιρικάς Ρωσίδης βρέθηκε εκεί.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο Τάκης Κτενάς διέκρινε το ταλέντο του και ο Ρωσίδης βρέθηκε να προπονείται με τους ήρωες των ονείρων του.

Η πρώτη του παρουσία με την ερυθρόλευκη φανέλα έγινε με «ξένο» μάλιστα δελτίο, το 1946, σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι με τον Ατρόμητο Πειραιώς. Μετά από δύο χρόνια στα μικρότερα τμήματα της ομάδας, έκανε επίσημο ντεμπούτο σε ένα παιχνίδι Κυπέλλου με το Φωστήρα ενώ στις 25 Ιουνίου 1948, ο Ρωσσίδης φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα.
Τα 12 χρόνια που ακολούθησαν ήταν γεμάτα τιμή και δόξα για τον Ηλία Ρωσσίδη και φυσικά για τον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε 9 Πρωταθλήματα (1947, 1948, 1951, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959) και 10 Κύπελλα (1947, 1951, 1952, 1953, 1954, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961), 13 Πρωταθλήματα Πειραιά (1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959) και έχοντας συμμετοχή σε περισσότερους από 750 αγώνες.

Από την ζωή του Ηλία Ρωσσίδη δε θα μπορούσε να λείπει και η εθνική ομάδα. Την φανέλα με το εθνόσημο φόρεσε 29 φορές ενώ για τουλάχιστον μια δεκαετία ήταν αναντικατάστατος στο δεξί άκρο της άμυνας

Μπάμπης Ζαννιάς

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle