Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
104

«Αϊλίν»

< 4 λεπτά
22.05.17 • 17:36
#Tags:

«Αϊλίν» Ο.Μοσφέγκ Εκδόσεις Ψυχογιός 2017 σελ. 318 (τιμήθηκε με το βραβείο PEN/Hemingway για πρωτοεμφανιζόμενο μυθιστόρημα και συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο Man Booker 2016).

Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς

Κάποιες οικογένειες είναι τόσο άρρωστες , τόσο διεστραμμένες, που ο μόνο τρόπος για να ξεφύγει κάποιος είναι να πεθάνει ή να φύγει μακριά.
Η Αϊλίν Ντάνλοπ εργαζόταν ως γραμματέας σε ένα ιδιωτικό σωφρονιστήριο για αγόρια στην εφηβεία. Ήταν μια φυλακή με νεαρούς κλέφτες , βανδάλους, βιαστές, απαγωγείς , εμπρηστές και δολοφόνους . Ο πατέρας της ήταν αλκοολικός, η μητέρα της είχε πεθάνει και είχε μια αδελφή που είχαν πολλά χρόνια να μιλήσουν .

Ήταν πολύ νευρική και ευέξαπτη. Αυτό συμβαίνει όταν μένεις με έναν αλκοολικό. Η Αϊλίν γεμίζει τις μέρες της με διεστραμμένες φαντασιώσεις και όνειρα απόδρασης από τη μικρή πόλη όπου ζει.

Η πόλη της το X-ville ήταν ένας τόπος πάνω στη γη, μια πόλη όπως όλες οι άλλες, τοίχοι και παράθυρα , τίποτα να σου λείψει , τίποτα να αγαπήσεις ή να νοσταλγήσεις. Ήθελε να πάει στη Νέα Υόρκη , η εξαφάνισή Αιλιντης δεν ήταν η λύση στα προβλήματά της , αλλά της επέτρεπε να κάνει μια καινούργια αρχή.

Η Αϊλίν Ντάνλοπ ήθελε να αφήσει τον παλιό κόσμο να απομακρυνθεί και να φύγει αρκετά μακριά …Να ξεφορτωθεί το παλιό για να έρθει το καινούργιο.

Η Αϊλίν φορούσε πάντα μια νεκρική μάσκα. Δεν ήταν και τόσο άσχημη. Απλώς ήταν αόρατη. Είχε τις δικές της διεστραμμένες και ματαιωμένες φαντασιώσεις ,τις απογοητεύσεις της και εικασίες. Κουβαλούσε πάνω της τον χάρτη της παιδικής της ηλικίας , την θλίψη της , την κόλασή της , το σπίτι της. Ήταν αυτό που λένε Looser, αποτυχημένη , οπισθοδρομική , άβγαλτη και βαρετή.

Δεν είχε βγει ποτέ έξω βράδυ. Ήταν ένα άτομο παγιδευμένο , πονεμένο κακοποιημένο . Παρότι ήταν μόλις είκοσι τεσσάρων χρόνων , οι άνθρωποι την θεωρούσαν ήδη γεροντοκόρη. Αν υπήρχε ρομαντικός πρωταγωνιστής στην ιστορία της , αυτός ήταν ο Ράντι. Η Αϊλιν είχε ερωτευτεί τον δεσμοφύλακα του Ιδρύματος Ράντι.

Ώσπου μπήκε στη ζωή της η καινούργια συνάδελφος εκπαίδευσης του σωφρονιστηρίου η Ρεβέκα Σεν Τζον , μια αλλόκοτη γυναίκα που μπήκε στη ζωή της σε μια παράξενη στιγμή, όταν έπρεπε να δραπετεύσει από αυτήν κατεπειγόντως.

Αυτή ήταν το εισιτήριο της για μια νέα ζωή. Αυτή θα άλλαζε της ζωή της Αϊλίν. Ο κόσμος της είχε μεταμορφωθεί. Και ήταν η Ρεβέκα τόσο έξυπνη, χαμογελαστή και όμορφη. Ήταν η ενσάρκωση όλων των φαντασιώσεων που είχε για τον εαυτό της.

Τώρα η Αϊλίν δεν ήταν πλέον ερωτευμένη με τον Ράντι. Κοιτάζοντάς τον τώρα με μάτια που είχαν επηρεαστεί από την καινούργια της αγάπη για τη Ρεμπέκα , της φάνηκε εντελώς ασήμαντος , ένα πρόσωπο μέσα στο πλήθος , γκρίζος χωρίς νόημα. Η Ρεμπέκα ήταν μια αληθινή φίλη, ήθελε την παρέα της , κάποια με την οποία ένιωθε δεμένη. Η Αϊλίν ήταν σαν να ερωτευόταν για πρώτη φορά. Δεν ήταν λεσβία. Είχε ξεμυαλιστεί με τη Ρεμπέκα .Ένιωθε πως και μόνο που την είχε γνωρίσει, είχε βγει από την κατάθλιψή της. Η Ρεμπέκα την γοήτευσε στην αρχή ως νεαρή γυναίκα και κατάφερε να της αποσπάσει την εμπιστοσύνη της. Λαχταρούσε την προσοχή και την αποδοχή της .Επί πλέον ,τη θαύμαζε. Η Ρεμπέκα ήταν για την Αϊλίν σαν ένα όνειρο , ήταν μαγική , ήταν όλα όσα θα ήθελε να ήταν αυτή.
Η Ρεμπέκα όμως την παρέσυρε στο σχέδιό της .Την σαγήνευσε ώστε να γίνει κάποιο είδος συνεργού…
Η Αϊλίν ήταν χλομή σαν φάντασμα. Βγήκε από το σπίτι της στην αστραποβόλα υγρή νύχτα των Χριστουγέννων και προχώρησε στο μονοπάτι. Πήγαινε να συναντήσει τη μοίρα της…

Δεν έχετε ξαναδιαβάσει τίποτα που να μοιάζει έστω και λίγο στο «Αϊλίν».

ΜοσφεγκΗ ΟΤΕΣΑ ΜΟΣΦΕΓΚ είναι συγγραφέας από τη Νέα Αγγλία. Διηγήματά της έχουν εκδοθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά Paris Review, New Yorker και Granta, και έχουν τιμηθεί με τα βραβεία Pushcart, O. Henry και Plimpton Discovery. Το πρώτο της μυθιστόρημα, ΑΪΛΙΝ, προτάθηκε για το βραβείο National Book Critics Circle, κέρδισε το βραβείο PEN/Hemingway για πρωτοεμφανιζόμενο μυθιστόρημα και συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο Man Booker 2016.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle