Μεγάλες αναμένεται να είναι οι εκπλήξεις που περιμένουν τους υποψήφιους σπουδαστές όσο πλησιάζει η μέρα που θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής

Η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους που το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο κόκκινο αναμένεται να τελειώσει την επόμενη εβδομάδα όταν και θα ανακοινωθούν οι βάσεις.

Οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι

η Τρίτη 27 και η Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Τη φετινή χρονιά καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής θα παίξουν οι σχολές που δήλωσαν οι υποψήφιοι καθώς κανείς δεν ξέρει ακόμα αν προτίμησαν τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν φέτος για πρώτη φορά.

Μπείτε στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr με ένα κλικ.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019

1ο Πεδίο

Οι χειρότερες από πέρυσι επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα, ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων και οι περισσότερες θέσεις αναμένουμε να φέρουν πτώση των βάσεων σε όλη τη γκάμα των βαθμολογιών. Η πτώση θα είναι μικρή στις υψηλόβαθμες σχολές, 50 μόρια πτώση στη Νομική Αθήνας, 200 μόρια στη Νομική Θεσσαλονίκης, μέχρι πάνω από 1.000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές. Για πρώτη φορά σχολές του πεδίου, που δεν απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα αναμένεται να βρεθούν κάτω από τα 10.000 μόρια.

2ο Πεδίο

Η Χημεία εξελίχτηκε στο Βατερλό των υποψηφίων και η Φυσική ήταν πολύ δυσκολότερη από την περσινή. Οι χαμηλές βαθμολογίες στα δύο αυτά μαθήματα θα ρίξουν τις βάσεις και στο 2ο και στο 3ο πεδίο. Αντιστάθμισμα στην έντονη πτωτική πορεία των βάσεων αποτελούν οι καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Βιολογία. Η πτώση θα ξεκινήσει από τα 140 μόρια στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του Μετσόβιου και θα ξεπεράσει τα 1000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

3ο Πεδίο

Η «εξαφάνιση» των αριστούχων αναμένεται να ρίξει τη βάση της Ιατρικής Αθήνας κάτω από τα 18.900 μόρια, για πρώτη φορά από το 2002. Η αναμενόμενη βάση είναι τα 18.850 μόρια, ενώ η βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης αναμένεται στα 18.150 μόρια. Ανάλογη πορεία αναμένουμε και στις άλλες σχολές του πεδίου με τις χαμηλόβαθμες σχολές να σημειώνουν μείωση της βάσης τους μέχρι και 1500 μόρια.

4ο Πεδίο

Οι μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου αναμένουμε να σημειώσουν άνοδο που μπορεί να φτάσει και τα 600 μόρια, ενώ οι χαμηλόβαθμες σχολές αναμένεται να σημειώσουν ισόποση μείωση της βάσης τους. Αιτία οι πολύ καλές επιδόσεις στα Μαθηματικά και την Πληροφορική που υπερκαλύπτουν τις χαμηλότερες επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ