Asopichos Logo
19-04-2024
Asopichos Logo
282

ΒΙΒΛΙΟπαρουσίαση «Αλεπού στον αυτοκινητόδρομο»

< 3 λεπτά
11.10.15 • 08:33
#Tags:

«Αλεπού στον αυτοκινητόδρομο» Χ.Νικολαϊδης Ποίηση Εκδόσεις Μελάνι 2015 σελ. 43

Μια εκ βαθέων επίκαιρη ποίηση, μια εκστατική, εμπνευσμένη ποιητική συλλογή.

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Ποιήματα με μαστορικά ελεγχόμενη λυρική και στοχαστική ένταση που δεν ξεχειλίζει στην επιφάνεια του ποιήματος, αλλά ούτε χάνεται στα βάθη του, καθώς ο ποιητής υποβάλλει σκέψεις , Αλεπου στον αυτοκινητοδρομοαισθήσεις και αισθήματα , χωρίς όμως να εξηγεί, να περιγράφει ή να αφηγείται.

Η ποίηση όπως την αντιλαμβάνεται ο Χαρίλαος Νικολαϊδης , είναι ότι μπορεί να μας κρατήσει έξω από τη μαύρη αχλή, τους φράχτες, τα κλουβιά, τα μαύρα πανιά, τον θάνατο, τους φόβους.

Ο χρόνος, η αγάπη , η ευτυχία, τα όνειρά μας, η αισιοδοξία, η τέχνη, η ποίηση, η ανθρώπινη ταυτότητα ,συμπλέκονται, διαπληκτίζονται, εναρμονίζονται, αλλά οπωσδήποτε κυριαρχούν.

Η ποιητική συλλογή περιλαμβάνει αδρά σχεδιασμένες αλλά εναργείς εικόνες ανθρώπινων τύπων, σπουδαίων επιστημόνων ,συγγραφέων , ποιητών και μυθικών προσώπων , που κάποτε μοιράζονται χαρακτηριστικά τους με τον ποιητή κι άλλοτε τον βοηθάνε να ορίσει την πραγματικότητα.

Με ήπιο , κατασταλαγμένο και παρηγορητικό λόγο κάνει τον αναγνώστη κοινωνό της εποχής και συμμέτοχο του προσωπικού του αγώνα για ποιητική έκφραση διασώζοντας από την πραγματικότητα και από τις λέξεις που την αφηγούνται ό,τι αξίζει να σωθεί.

Τα ποιήματα είναι άλλοτε αμέσως κατανοητά και άλλοτε προκαλούν τον αναγνώστη να τα αποκρυπτογραφήσει.

Μια ασυμβίβαστη ποιητική αρτιότητα.

Χαριλαος Νικολαιδης

Ο συγγραφέας Χαρίλαος Νικολαΐδης

Μια ποίηση που κυριαρχείται από τη διαίσθηση και τον αισθησιασμό, απελευθερωμένη από θεωρίες, υποκρισίες και διανοουμενίστικες εξάρσεις.

Συχνά ευρηματικές είναι και οι σαν τίτλοι κεφαλίδες πολλών ποιημάτων.
Η γλώσσα του ποιητή απογειώνεται, αυτονομείται, κάνει παιχνίδια.
«Την ημέρα/ που θα κατοικηθεί το φεγγάρι,/οι ρομαντικοί θα μείνουν άνεργοι/και οι τιμές των ακινήτων στην γη/θα κατρακυλήσουν….»

«Αφήστε με / ν’ ανησυχήσω με την ησυχία μου!»

«Αποφεύγω τα μονά./Καθετί αζευγάρωτο/μου φαίνεται θλιμμένο,/απόψε, που έχω εσένα».

«…..Η καλή ποίηση είναι αξεπέραστη /η κακή αδιαπέραστη»

Ο Χαρίλαος Νικολαϊδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Ασχολείται με την έρευνα, τη διδασκαλία και την άσκηση της νομικής, έχοντας ολοκληρώσει διδακτορικές σπουδές στο Λονδίνο. Γράφει ποιήματα και πετάει πέτρες ψηλά στον αέρα…

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle