Asopichos Logo
20-04-2024
Asopichos Logo
142

ΒΙΒΛΙΟπαρουσίαση «Το γυάλινο ρόδο»

< 4 λεπτά
07.10.15 • 17:46
#Tags:

«Το γυάλινο ρόδο» Ε.Ευσταθίου Εκδόσεις Λιβάνη 2015 σελ. 604

Ενωμένοι μες στην κοσμοχαλασιά ή μοναχικοί σολίστ σε μια παράσταση με αβέβαιο τέλος;

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Σε ένα μοναστήρι των Μετεώρων, το 2012 ,ζει η δόκιμη μοναχή Φιλαρέτη , κατά κόσμον Έμμα.
Η Έμμα δεν μπορεί να συγχωρήσει τους ανθρώπους και τα ανίερα πάθη, που την έκαναν εδώ και τρία χρόνια να απαρνηθεί τα εγκόσμια. Πολλές στιγμές η σκέψη της γυρίζει στο παρελθόν και στο σπίτι στις Καλαρρύτες Ιωαννίνων που περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές της.

Ο Στάμος Κάραλης , άρχοντας του χρυσού και ιδιοκτήτης της εταιρείας Zeus, έχει μια εξωσυζυγική σχέση με την Μάιρα , καρπός της οποίας ήταν ένα αγόρι , ο Νικόλας.
γυαλινο ρόδιΤο παιδί αυτό , επειδή στην γέννα θα πεθάνει η Μάιρα , θα το μεγαλώσει ο Στάμος και η γυναίκα του Αλεξάνδρα Έλις, μια ψυχρή σύζυγος και μοναδική κληρονόμος του οίκου κοσμημάτων Elis&Elis .
Όταν η Αλεξάνδρα θα κάνει το δικό της παιδί , τον Ορέστη, ο Νικόλας θα περάσει μια πολύ δύσκολη ζωή μέσα στην οικογένεια του Στάμου, αν και αυτός του είχε παθολογική αδυναμία.
Ο Νικόλας ήταν πολύ μελαχρινός , ο άλλος ξανθός με κατάλευκη επιδερμίδα. Ο ένας έμοιαζε ρωμαλέος σαν αγρίμι του βουνού, ο άλλος ευαίσθητος σαν τα πολύτιμα ρόδα.
Ο Νικόλας ήταν το παιδί της ερωμένης του Στάμου, της μάγισσας και της πόρνης , σύμφωνα με την Αλεξάνδρα.

Τα δυο παιδιά μεγαλώνουν με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική μεταχείριση από την Αλεξάνδρα. Το ξύλο για τον Νικόλα ήταν καθημερινό. Ο μικρός Νικόλας δεν μπορεί να καταλάβει την άσχημη συμπεριφορά και το μίσος της «μητέρας» του .
Ο Νικόλας ονειρεύεται την φυγή από αυτό το σπίτι.

Η Αναίς είναι τραγουδίστρια της όπερας .Γνωρίζεται με τον Στάμο Κάραλη και αρχίζει μια νέα ερωτική περιπέτεια.
Όταν γεννιέται η παράνομη κόρη τους , η Εμμανουέλα, ο φίλος και δικηγόρος της Αναίς, Βάρσος Μαράντης , αποφασίζει να την παντρευτεί και να υιοθετήσει την κόρη της.
Ο Νικόλας Κάραλης δεν ήξερε ποια ήταν η μάνα του, ποιος ο πατέρας του και ούτε θα μάθαινε. Δεν τον χωρούσε ο τόπος.

Όταν ο νεαρός πια Νικόλας ανακαλύπτει ότι έχει μια «αδελφή» , αποφασίζει να φύγει για τον Καναδά. Πριν φύγει χαρίζει στο μικρό κερασάκι, την μικρή Έμμα, μια ολόχρυση αλυσίδα , με ένα μικρό τριαντάφυλλο να κρέμεται λαμπερό στη μέση.

Δεκαεφτά χρόνων η Έμμα , είδε για πρώτη φορά τον «πατέρα » της τον Βάρσο Μαράντη να την κοιτάζει παράξενα , αλλά όταν ο Βάρσος ,προσπαθεί να την βιάσει, τότε…..

Ο Νικόλας και η Εμμανουέλα γίνονται πρωταγωνιστές μιας απίστευτης περιπέτειας και καθώς τα μυστικά ανασύρονται από το σκοτεινή κρύπτη τους , οι δυο τους καλούνται να δώσουν απάντηση σε το μεγάλο δίλλημα : Ενωμένοι μες στην κοσμοχαλασιά ή μοναχικοί σολίστ σε μια παράσταση με αβέβαιο τέλος;

Η Ευαγγελία Ευσταθίου γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Ευαγγελία ΕυσταθίουΤµήµα Δηµοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και εργάζεται ως δασκάλα στη δηµόσια εκπαίδευση τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Ξεκίνησε να γράφει από µικρή ηλικία, στην αρχή παραµύθια και στη συνέχεια διηγήµατα. Ασχολείται επίσης µε τη ζωγραφική και τις κατασκευές από φυσικά υλικά. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Άλλα έργα της είναι : Προσωπικές Στιγµές, Πέτρινοι Κύκνοι, Μ’ Άλλα Λόγια Σ’ Αγαπώ, Αν τον Άνεµο Ρωτήσεις, Μετά την Καταιγίδα, Το Γυάλινο Ρόδο, Βαθύ, Βελούδινο Σκοτάδι και Ψίθυροι στις Φλόγες.

ΥΓ. Προς την συγγραφέα και τον διορθωτή του βιβλίου , το όνομα του χωριού Καλαρρύτες, έτσι γράφετε και όχι Καλαρίτες . 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle