Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
316

Βόρειοι και Νότιοι στις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ

< 2 λεπτά
06.12.14 • 19:01
#Tags:

ΒαμακοσυλλεκτικήΟι καλλιεργητές βάμβακος, βιομηχανικής ντομάτας και ζαχαρότευτλων θεωρούν ότι είναι οι ριγμένοι στο καθεστώς εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας λίγο πριν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και την τελική ανακοίνωσή της.

«Πεδίο άσκησης επιδοµατικής πολιτικής προς άλλες περιφέρειες» θεωρούν οι αγρότες του θεσσαλικού κάµπου ότι έγινε ο νοµός τους στο θέµα της κατανοµής των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ. Όπως µάλιστα ειπώθηκε σε πρόσφατη ηµερίδα στο Ιµπέριαλ της Λάρισας, οι µεγάλοι χαµένοι της νέας ΚΑΠ θα είναι οι αγρότες Καρδίτσας και Λάρισας που έχουν υψηλό µέσο όρο ιστορικών δικαιωµάτων (πάνω από 82 ευρώ το στρέµµα) και τις λιγότερες δενδρώδεις καλλιέργειες και βοσκοτόπια εκατ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, πέραν των επί µέρους αντιρρήσεων και αντιδράσεων η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειρισθεί και µια υποβόσκουσα διαµάχη µεταξύ Βορείων και Νοτίων, µε πιο χαρακτηριστικές της θέσεις που διατυπώνονται από τους Κρητικούς για τις ενισχύσεις στις ελιές και τα κηπευτικά και από τους Θεσσαλούς για το βαµβάκι και τις εκτατικές καλλιέργειες. 

Έτσι, µετά το θόρυβο που προκάλεσαν πτυχές των «αποκαλύψεων» του γ.γ. ∆ηµήτρη Μελά για τη νέα ΚΑΠ στη Λάρισα, την περασµένη εβδοµάδα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος πήρε µια πρώτη γεύση των αντιδράσεων των Κρητικών στα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά µε την κατανοµή των κοινοτικών ενισχύσεων της νέας προγραµµατικής περιόδου (2015-2020). 

Όπως όλα δείχνουν η διαφοροποίηση των δενδρωδών καλλιεργειών και τα 50,5 ευρώ το στρέµµα που εξασφαλίζει για την ελιά η νέα ΚΑΠ δεν είναι ικανά στοιχεία για να «γλυκάνουν τον πόνο» των Κρητικών που βλέπουν την επιδότησή τους να πέφτει από τα 150 ευρώ το στρέµµα (κατά µέσο όρο για την Περιφέρεια) στα 50,5 ευρώ το στρέµµα µέχρι το τέλος του 2019.

Την ίδια ώρα οι Κρητικοί προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις και για το γεγονός ότι άλλες καλλιέργειες του νησιού, όπως π.χ. τα κηπευτικά που για χρόνια ήταν εκτός του πλαισίου ενίσχυσης της ΚΑΠ και στο εξής θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης.

Πηγή Agrenda

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle