Ο Γιάννης Μαρτιναίος ανέλαβε την ομάδα των Θεσπιών ουσιαστικά μετά την 5η αγωνιστική όταν ο Θεσπιακός είχε στις πέντε πρώτες αγωνιστικές 5 συνεχόμενες ήττες και ήτα βασικά από τους υποψήφιους για υποβιβασμό.

Ο παλαίμαχος διεθνής του Λεβαδειακού ήξερε ότι αναλαμβάνει δύσκολο φορτίο αλλά δεν είπε όχι. Κατόρθωσε μέσα σε λίγο διάστημα να περάσει τη δικιά του φιλοσοφία αλλά και νοοτροπία νικητή που είχε στους παίκτες του και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Επιπλέον με την πείρα του ήξερε πως αν εκμεταλλευόταν πρώτιστα την έδρα θα ήταν σίγουρο πως έξω κάτι θα τσίμπαγε και αν γινόταν αυτό θα είχε καταφέρει το στόχο της παραμονής. Όλα έγιναν βάσει σχεδίου Μαρτιναίου…

Ο Θεσπιακός στις επόμενες 25 αγωνιστικές πήρε στην έδρα του του  24 βαθμούς ενώ «τσίμπησε» και 5 βαθμούς εκτός έδρας. Αυτό ήταν. Ο Μαρτιναίος και οι παίκτες του έφθασαν στο θαύμα της παραμονής και μάλιστα και μαθηματικά τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος.

Και φυσικά σε όλα αυτά την μεγάλη συμβολή είχε ο Γιάννης Μαρτιναίος.

Το who is who…

Ο Γιάννης Μαριναίος (γεν. Λιβαδειά 1959) είναι παλαίμαχος, πρώην διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίζονταν ως αμυντικός, ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία της ομάδας του Λεβαδειακού, τόσο στην Α΄Εθνική Κατηγορία, όσο και γενικότερα. Ξεκίνησε τον αθλητισμό το 1972 σε ηλικία 13 Γιαννης Μαρτιναίοςετών, στον ερασιτεχνικό σύλλογο του Πανοπέα Βοιωτίας και σταμάτησε να αγωνίζεται στα 38 του χρόνια,συμπληρώνοντας 20 επαγγελματικές περιόδους.

Το καλοκαίρι του 1977 ο Μαρτιναίος μεταγράφεται στο Λεβαδειακό, με τον οποίο αγωνίσθηκε από την Δ΄έως και την Α΄Εθνική Κατηγορία, αποτελώντας τη «σημαία» της ομάδας, σύμφωνα με την καθιερωμένη έκφραση για ποδοσφαιριστές που ταυτίζουν την αγωνιστική τους διαδρομή με τα χρώματα ενός συγκεκριμένου σωματείου.

Από το 1987 αγωνίσθηκε στην Α΄Εθνική, όπου έλαβε μέρος σε 173 επίσημους αγώνες πρωταθλήματος.

Συνολικά, ξεπέρασε τις 600 συμμετοχές με την ομάδα του, ενώ αγωνίσθηκε στην Εθνική Ομάδα των Ελπίδων.

To 1997 ανακηρύχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς για τη Β΄Εθνική.

Ο Μαρτιναίος έχει θητεύσει με ιδιαίτερη επιτυχία σε διάφορες ερασιτεχνικές ομάδες  όπως η Α.Ε. Ορχομενού, ο Κηφισσός Κάτω Τιθορέας και ο Πήγασος Αγίας Άννας, ο Παρνασσός, ο Αμβρυσσέας, η Ένωση Άσπρων Σπιτιών Αντίκυρας…

BY STEREASPORTS