Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
97

Για το... 2022 πάει το νέο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών

< 3 λεπτά
04.07.19 • 21:13
#Tags:

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική φαίνεται πως πάει πίσω και το πάντοτε πολυαναμενόμενο από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας μας, πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών.

Με αφορμή πολλά ερωτήματα αναγνωστών μας, εμείς ψάξαμε το ζήτημα. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, το ΥπΑΑΤ έχει περάσει στον προϋπολογισμό του για τη νέα περίοδο ένα κονδύλι, το οποίο θα διατεθεί για πριμ πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών. Μάλιστα η περίοδος αυτή αναφέρεται χρονικά από το 2021 έως το 2027.

Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή αυτή που διανύουμε, το εν λόγω κονδύλι ήταν 240 εκατ. ευρώ και το μοιράστηκαν πάνω από 16.000 άτομα. Τα ποσά του πριμ μάλιστα κυμαίνονταν από 17.500 έως 22.000 ευρώ ανά άτομο.

Για τη νέα περίοδο τώρα πληροφορίες από γνώστες μελετητές – γεωπόνους αναφέρουν ότι με βάση την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, το νέο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης, δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να τρέξει το 2021, αλλά πάμε για πιο μετά.

Σημειωτέον ότι με βάση τις προτάσεις που συζητώνται σε επίπεδο ΕΕ, το πριμ θα υπάρχει δυνατότητα να είναι αυυξημένο για κάθε γεωργό, φθάνοντας και τα 100.00 ευρώ ανά άτομο, από τα 70.000 ευρώ, που είναι σήμερα, ασχέτως αν στη χώρα μας, παραδοσιακά οι κυβερνήσεις επιλέγουν να μοιράζουν λιγότερο πριμ, σε περισσότερους δικαιούχους, κάτι όμως που φαίνεται να έχει και πολλά αποτελέσματα αφού τα χρήματα αυτά δεν φθάνουν... ποτέ σε μια δυναμική αγροτική εκμετάλλευση.

Ως προς τούτο τροπολογία, που ψήφισε πρόσφατα η επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής αναφέρει ότι:

«Άρθρο 69. Εγκατάσταση νέων γεωργών και σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων: Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν στήριξη για την εγκατάσταση νέων γεωργών και σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων, υπό τους όρους που καθορίζονται στο παρόν άρθρο και περαιτέρω στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, με σκοπό να συμβάλουν στην επίτευξη των ειδικών στόχων, που ορίζονται στο άρθρο 6. Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν στήριξη μόνο στο πλαίσιο αυτού του τύπου παρεμβάσεων, για να βοηθήσουν: α) την εγκατάσταση νέων γεωργών, που πληρούν τους όρους που περιλαμβάνονται στον ορισμό του άρθρου 4 παράγραφος 1 στοιχείο ε), β) τη σύσταση των αγροτικών επιχειρήσεων, που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοκομία ή τη διαφοροποίηση του εισοδήματος των γεωργικών νοικοκυριών, γ) την εκκίνηση των μη γεωργικών δραστηριοτήτων στις αγροτικές περιοχές, που αποτελεί μέρος των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης. Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους όρους υποβολής και περιεχομένου ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Τα κράτη μέλη χορηγούν στήριξη υπό μορφή κατ’ αποκοπήν ποσών. Η στήριξη περιορίζεται στο μέγιστο ποσό των 100.000 ευρώ και μπορεί να συνδυαστεί με χρηματοπιστωτικά μέσα».

Αλέξανδρος Μπίκας  agrotypos.gr

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle