Asopichos Logo
19-04-2024
Asopichos Logo
455

Γ. Καζαντζόπουλος «Επτά δισεκατομμύρια όνειρα, ένας πλανήτης»

< 8 λεπτά
05.06.15 • 09:52
#Tags:

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου 2015

«Επτά δισεκατομμύρια όνειρα, ένας πλανήτης, Καταναλώνουμε με σύνεση».

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σήμερα, 5 Ιουνίου, και έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας τον, Πρόεδρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο», Μέλος Δ.Σ. Ομίλου Δημοσιογράφων για την ΟΥΝΕΣΚΟ, Σύμβουλο περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης Γιώργο Καζαντζόπουλο.

Θεωρούμε ότι στο πολύ σημαντικό θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, που δεν διορθώνεται με ξόρκια και ανάρτηση φωτογραφιών στα Social Media, ένας ειδικός θα μας δώσει το πραγματικό μήνυμα και την σωστή επιστημονική διάσταση του θέματος. 

Ο λόγος στον κ Καζαντζόπουλο 

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί καθημερινή πρόκληση και διαχρονική αναγκαιότητα. Ανάμεσα στις Περιβαλλον4παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις οι οποίες συνηθίζεται να αποδίδονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και στο σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι η περιβαλλοντική ρύπανση των πόλεων, η κλιματική αλλαγή, η τρύπα του όζοντος, η καταστροφή των δασών, η ερημοποίηση, η εξαφάνιση ειδών, η ρύπανση των υδάτων κ.α.

Η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, που εκτείνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σαν αποτέλεσμα της τήξης των πολικών πάγων, καθώς και τη συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμύρων.


Οι επιστήμονες συμφωνούν πλέον παγκοσμίως πως η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι γεγονός πως τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με το 1990. Επίσης, μεταξύ του 1995 και του 2006 παρατηρήθηκαν τα έντεκα πιο ζεστά χρόνια από την αρχή της συστηματικής και αξιόπιστης μέτρησης και αναφοράς θερμοκρασιών από το 1850. Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και από τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές διαπιστώσεις της Διακυβερνητική Ομάδα για την Kλιματική Aλλαγή (Intergovermental Panel for Climate Change - IPCC) στο πλαίσιο της 4ης έκθεσης αξιολόγησης (4th Assessment report - AR4).

Οι μεταβολές αυτές επιφέρουν με τη σειρά τους σοβαρές επιπτώσεις στην ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, τους υδατικούς πόρους, τη δημόσια υγεία, την προσφορά τροφής, τη βιομηχανία, τις γεωργικές καλλιέργειες, τις μεταφορές και τις υποδομές. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί λήψη μέτρων περιορισμού των Περιβαλλον2εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσαρμογής σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Είναι γεγονός πως δεν μπορούμε να σταματήσουμε εντελώς αυτήν την υπερθέρμανση γι’ αυτό και πρέπει να δημιουργήσουμε μηχανισμούς για την ήπια προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές. Για να περιοριστεί η υπερθέρμανση το International Panel for Climate Change (IPCC) προτείνει τη μείωση των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδα προ- βιομηχανικής επανάστασης.

Η επιλογή ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική συμβολή στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών του πόρων. Η διασφάλιση της αειφορίας και η διατήρηση της οικολογικής μας κληρονομιάς είναι εφικτή, μόνο εφόσον συσχετιστεί με την οικονομική, κοινωνική, και πολιτιστική ανάπτυξη όλων των ανθρώπων που πληθυσμιακά συγκροτούν τον πλανήτη μας. Ένας πλανήτης ο οποίος αποτελείται από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους/7 δισεκατομμύρια όνειρα. Ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος θα επιτυγχάνεται και θα προωθείται η προστασία της παγκόσμιας δημόσιας υγείας.

περιβαλλον3Η θέσπιση της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1972. Σαν ημερομηνία εορτασμού ορίστηκε η ημερομηνία 5 Ιουνίου και έκτοτε εορτάζεται σε όλο τον πλανήτη, κάθε έτος, με δράσεις οι οποίες υπενθυμίζουν ότι η ανάληψη ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων μας. Για ένα ακόμη έτος λοιπόν η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος εορτάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο υιοθετώντας το μήνυμα :

«Επτά δισεκατομμύρια όνειρα, ένας πλανήτης, Καταναλώνουμε με σύνεση»

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, η ΜΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2004+ συμμετέχει ενεργά στη διεύρυνση γνώσης του κοινού για θέματα ορθολογικής κατανάλωσης, και εξοικονόμησης των φυσικών μας πόρων. Η εκστρατεία «κατανάλωση ΜΕ ΣΚΕΨΗ» της ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ακολουθεί την κεντρική ιδέα του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, «Επτά δισεκατομμύρια όνειρα, ένας πλανήτης, Καταναλώνουμε με σύνεση». Στην εκστρατεία «κατανάλωση ΜΕ ΣΚΕΨΗ» συμμετέχει ενεργά και o Όμιλος Ελλήνων δημοσιογράφων για την UNSECO.

Η ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την ανάγκη υιοθέτησης ποιοτικών περιβαλλοντικών συνηθειών, διευρύνει το μήνυμα της στήριξης της παράλληλης προστασίας του περιβάλλοντος. Κοινή προτροπή της Οργάνωσης είναι να επικεντρωθούμε στη χρήση, εφαρμογή και διάδοση των εναλλακτικών, ήπιων, μη ρυπογόνων (ηλιακής, αιολικής, γεωθερμικής κ.α.) μορφών ενέργειας, στη διαμόρφωση φιλοπεριβαλλοντικών διατροφικών συνηθειών, στην εξοικονόμηση των φυσικών μας πόρων (νερό, ενέργεια, ορυκτά καύσιμα) και γενικότερα στη διαμόρφωση φιλικών και συμβατικών με το συνολικό περιβάλλον απόψεων, αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών που προωθούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο στόχος είναι κοινός για όλους, καθαρότερο περιβάλλον, βέλτιστη ποιότητα ζωής.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ

Η « ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ » είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση -μη κερδοσκοπική εταιρεία που περιβελον1δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος και της προώθησης της συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ενεργή μας δράση ξεκίνησε από το 2004 με ταυτόχρονη παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Κύριος σκοπός της ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είναι η υποστήριξη δραστηριοτήτων όπως ο περιορισμός του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η ενημέρωση και εκπαίδευση για θέματα περιβάλλοντος, στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η οργάνωση επιδιώκει και συνδράμει στην ενδυνάμωση των προσπαθειών της πολιτείας για την αειφορία.
Συμμετέχει στις παγκόσμιες εκστρατείες των Ηνωμένων Εθνών α) για τη δεκαετία του νερού και β) για τη δεκαετία για την εκπαίδευση βιώσιμης ανάπτυξης. Από τον Δεκέμβριο 2009 είναι το πρώτο Ελληνικό μέλος του Διεθνούς Δικτύου Κλιματικής Ουδετερότητας του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP CLIMATE NEUTRAL NETWORK).

Ποιος είναι ο Γιώργος Καζατζόπουλος
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.ΚΑΖΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σύμβουλος περιβάλλοντος και
βιώσιμης ανάπτυξης

καζατζοπουλος1

EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

15 ετής εμπειρία σε θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα
1996-1998
Διευθυντής Περιβάλλοντος , TRITON INTERNATIONAL PETROLEUM COMPANY ( ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ )
Αρμόδιος για την περιβαλλοντική διαχείριση των επιχειρησιακών λειτουργιών της εταιρείας και για τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, διαμόρφωση και υλοποίηση προγραμμάτων ΕΚΕ
1998-2004
Περιβαλλοντικός Υπεύθυνος Ολυμπιακού Πάρκου Sydney 2000
Διευθυντής Περιβάλλοντος Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών ΑΘΗΝΑ 2004
Περιβαλλοντική αδειοδότηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων, περιβαλλοντική
διαχείριση, διαχείριση απορριμμάτων κι ανακύκλωση, περιβαλλοντική εκπαίδευση
2005 - σήμερα
επικεφαλής εταιρίας συμβούλων βιώσιμης ανάπτυξης GLOBAL CHALLENGES
Σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΙ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
1999-2015 Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
2003-σήμερα Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας
1999-2008 μέλος του Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα
2010-2013
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης
Ανάπτυξης (άμισθη θέση)
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων (άμισθη θέση)

ΣΠΟΥΔΕΣ
αποφοίτηση από το 1Ο Λύκειο Λάρισας 1986
Πτυχιούχος Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ
Υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα αξιοποίηση φυσικών πόρων και περιφερειακή ανάπτυξη.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος μη κυβερνητικής οργάνωσης ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αντιπρόεδρος Γυμναστικού Ομιλου Παλαιού Φαλήρου Η ΑΡΜΟΝΙΑ
Μέλος Δ.Σ. Ομίλου Δημοσιογράφων για την ΟΥΝΕΣΚΟ
Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

kazantzopoulos@ecologyfund.net

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle