Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
111

Διαμαρτυρία Φοιτητών ΤΕΦΑΑ για το αθλητικό Νομοσχέδιο

< 4 λεπτά
19.12.18 • 19:51
#Tags:

 Την πλήρη αντίθεσή τους στο αθλητικό νομοσχέδιο, που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, εκφράζουν οι Ομοσπονδίες αλλά και φοιτητές και απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Ενα από τα βασικά σημεία της διαφωνίας είναι το θέμα των προπονητών και συγκεκριμένα η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων πανεπιστημιακών σχολών με όσους έχουν παρακολουθήσει ολιγοετή μαθήματα -ή ακόμη και ολιγόμηνα- σε ιδιωτικές σχολές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού - Προπονητές και εκπαιδευτές - Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», πέραν των προπονητών που θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (Α, Β, Γ), θα υπάρχουν και οι εκπαιδευτές.

Ως τέτοιοι θεωρούνται αυτοί που έχουν πτυχίο ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και έχουν διδαχτεί μάθημα που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο αλλά και αυτοί που έχουν ολοκληρώσει σπουδές σε αντίστοιχο ΙΕΚ ή άλλη ιδιωτική σχολή.

Σε αυτό αντιδρούν έντονα τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές των ΣΕΦΑΑ (Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού)/ΤΕΦΑΑ. Οι μεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την «ακύρωση» της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ με συλλογικό ψήφισμά τους οι ΣΕΦΑΑ και τα ΤΕΦΑΑ ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας ότι «υπονομεύει τη δημόσια υγεία, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων μας και τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την επίσημη σφραγίδα του κράτους».

Σε αναλυτική ανακοίνωση, την οποία απηύθυνε μεταξύ άλλων και στον πρωθυπουργό, η Ενωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (ΕΓΒΕ) κάνει λόγο για μια προσπάθεια να ρυθμιστούν «αποσπασματικά και από το παράθυρο, παράνομα και αντισυνταγματικά» τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΣΕΦΑΑ και ΤΕΦΑΑ σε σχέση με τους αποφοίτους ιδιωτικών σχολών ή ακόμη και άτομα που έχουν παρακολουθήσει απλώς κάποια σεμινάρια, περιγράφοντας, δυστυχώς, την πραγματικότητα στη συντριπτική πλειονότητα των γυμναστηρίων που λειτουργούν, όπου ιδιώτες εκπαιδεύουν ακόμη και ευαίσθητες ομάδες (παιδιά, καρδιοπαθείς, έγκυες, άτομα με αναπηρία κ.ά.), χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας αλλά και γνώσεις ψυχολογίας και κινητικής συμπεριφοράς.

Σημείο τριβής

«Αντί να προστατευτεί το επάγγελμα του γυμναστή από την παράνομη άσκηση και αντιποίηση από τον οποιονδήποτε δηλώνει “personal trainer” και όλους όσοι είτε παρακολούθησαν είτε όχι κάποια από τις ιδιωτικές σχολές aerobic κ.λπ. (χάριν συντομίας χρησιμοποιούμε μόνο αυτόν τον όρο) εργάζονται παράνομα σε ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των ανυποψίαστων αθλουμένων» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΓΒΕ, φωτίζοντας παράλληλα και την οικονομική πλευρά του θέματος, με την κάθετη πτώση των οικονομικών απολαβών των προπονητών, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ τον μήνα, λόγω του υψηλού και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ακόμη ένα σημείο τριβής είναι το γεγονός ότι η χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος προπονητών ποδοσφαίρου περνά πλέον αποκλειστικά στην ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).

«Με οργή πληροφορηθήκαμε μια σπασμωδική και μονομερή κίνηση του υφυπουργού κ. Βασιλειάδη, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει, να προτείνει ένα σχέδιο νόμου το οποίο προσβάλλει ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, υποβαθμίζοντας την αξία των πτυχίων με σχολές σεμιναριακού τύπου της ΕΠΟ και με μοναδικό σκοπό όχι τη γνώση αλλά το κέρδος. Οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με ειδικότητα ποδόσφαιρο μετά από επιτυχημένη τετραετή φοίτηση σε ΑΕΙ, δύο εκ των οποίων εξειδικεύονται με εκατοντάδες ώρες πληθώρας μαθημάτων σε θεωρία, πρακτική και εργασίες, έχουν το νόμιμο δικαίωμα απόκτησης Κρατικής Αδειας Ασκησης Επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι σπουδαστές των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχοντας πραγματοποιήσει σειρά παραστάσεων διαμαρτυρίας τόσο στο Σύνταγμα όσο και έξω από το κτίριο του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας να συναντήσουν τον υφυπουργό Αθλητισμού.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, είπε ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις προτού κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή, κάτι το οποίο επανέλαβε και στη συνάντηση που είχε με φοιτητές των ΤΕΦΑΑ

Πηγή Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle