Asopichos Logo
19-04-2024
Asopichos Logo
928

Δρ Γιάννης Β Διαμαντής: Πανεπιστημιακός με κοινωνική προσφορά.

< 20 λεπτά
21.12.15 • 18:46
#Tags:

Δρ Γιάννης Β Διαμαντής: Πανεπιστημιακός με κοινωνική προσφορά.

Ο Καθηγητής Υδρογεωλογίας μιλά στο asopichos.gr για τα νερά του Ορχομενού, την άρδευση και τα προγράμματα για την Κωπαΐδα, τα έργα των Μινυών, την ρύπανση και την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πέρα από άλλα χαρακτηριστικά η ιδιαίτερη πατρίδα του Δρ Υδρογεωλογίας του Τμήματος 1Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκη, Γιάννη Διαμαντή, ο Ορχομενός, έχει να επιδείξει της πηγές των Χαρίτων, αστείρευτες για πάνω από 5.000 χρόνια.

Με τόσα νερά αυτός ο τόπος δεν θα μπορούσε παρά να έχει και έναν μεγάλο και ειδικό επιστήμονα για το αγαθό της ανθρωπότητας, το νερό.

Καταξιωμένος στο πανεπιστημιακό γίγνεσθαι, χαίρει άκρας εκτίμησης στους χώρους που κινείται και έχει ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της πατρίδας μας.

Μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του μέσω των προγραμμάτων που εκπονεί για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση ενός των πολυτιμότερων αγαθών του Πλανήτη, του νερού.

Ο Δρ Υδρογεωλογίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, γεννήθηκε στον Ορχομενό στις 21 Οκτωβρίου 1948.
Κατοικεί στην Ξάνθη από το 1975 όπου και η Πανεπιστημιακή του έδρα, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο στον Ορχομενό, σπούδασε και απέκτησε πτυχίο (1971) από το Φυσιογνωστικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσ/νικης.
Σήμερα είναι καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) από το 1985.

Οι πηγές του Ορχομενού

Κύριε Διαμαντή, ο τόπος μας έχει να επιδείξει, σε σχέση με το αντικείμενό σας, τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, τα υδραυλικά έργα των Μινυών στην αρχαιότητα αλλά και τα σύγχρονα έργα αποξήρανσης της Κωπαΐδας. Σας επηρέασε αυτό το γεγονός για την επιλογή της επιστημονικής σας ενασχόλησης;

Αρχικά όχι στη πορεία ναι. Εκείνα τα χρόνια επέλεγες κάποια τμήματα πανεπιστημιακά σχεδόν πηγές 2τυχαία, έτσι έγινε και σε μένα, όμως αυτό που λέτε, η καταγωγή μου από περιοχή πλούσια σε νερά, με επηρέασε στην επιλογή μου για το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής, δηλαδή της μετέπειτα επιστημονικής μου πορείας. Πάντα με προβλημάτιζε η αέναη λειτουργία των πηγών, πάντα με προβλημάτιζε το αστείρευτο νερό στις γεωτρήσεις, πάντα με προβλημάτιζε η συνεχής ροή των ποταμών ακόμα και το καλοκαίρι. Έτσι με οδηγό αυτές τις εικόνες του «μαθητή» ήθελα να δώσω λεπτομερείς απαντήσεις και έτσι επέλεξα ως θέμα τα υπόγεια νερά (έρευνα και διαχείριση), επιλέγοντας μια περιοχή με μεγάλο κάμπο όπως στη πατρίδα με κύρια χρήση του νερού στο πρωτογενή τομέα όπως στη πατρίδα.

Τα υδραυλικά έργα των αρχαίων Μινυών αποτελούν κατά τους μελετητές ένα μεγάλο και θαυμάσιο έργο και έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο υδραυλικό έργο της αρχαιότητας. Εσείς με τις γνώσεις σας πως το αξιολογείται;

Η αξιολόγηση, όπως είπατε, έχει γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αξιολογηθεί και έχει μελετηθεί ορχοεμνος εργα Μινυώναπό καταξιωμένους επιστήμονες, κυρίως ο τόσο απλός αλλά και τόσο σύνθετος τρόπος αποστράγγισης της λίμνης Κωπαίδας, κάτι που για να το κατορθώσουν στα σύγχρονα χρόνια, χρειάστηκαν απλά τα ήδη προχωρημένα τεχνικά μέσα για να κάνουν τη περιβόητη σήραγγα Καρδίτσας.
Οι μηχανικοί όμως επί Μινύα, το κατόρθωσαν με φυσικούς τρόπους και με υδραυλική σκέψη που τη ζηλεύει ακόμα και σήμερα κάθε σύγχρονος υδραυλικός μηχανικός. Έκαναν κανάλια και μικροφράγματα με υπάρχοντα διαθέσιμα υλικά, κυρίως όμορφα λαξευμένες πέτρες, ( οι οποίες δυστυχώς σήμερα είναι σκορπισμένες στα χωράφια και σε πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ως σύνορο).

Ο υδάτινος πλούτος του Ορχομενού μπορεί να γίνει Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας;

Θίγεται ένα θέμα πάντα επίκαιρο και άκρως ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, αλλά και το συνεχιζόμενη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τα αέρια του «θερμοκηπίο»υ. Ανανεώσιμε πηγές αποτελεί ο ήλιος ο αέρας τα κύματα της θάλασσας, τα διάφορα καλλιεργήσιμα ενεργειακά φυτά (βιοκαύσιμα), η θερμοκρασία του υπεδάφους πηγες(γεωθερμία) και τα νερά, τόσο με τη κίνησή τους όσο και τα υπεδάφεια με τη διαφορετική θερμοκρασία από την ατμοσφαιρική.
Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα προικισμένη με όλες τις μορφές AΠE απολαμβάνει υψηλή ηλιακή ακτινοβολία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αρκετές περιοχές έχουν σταθερούς και δυνατούς ανέμους σε συνεχή βάση. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ευνοείται η δημιουργία μικρών αλλά και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων. Παράλληλα, η Ελλάδα ως χώρα κυρίως γεωργική (βλέπε για παράδειγμα Κωπαίδα), διαθέτει αρκετά αποθέματα βιομάζας κατάλληλα για την παραγωγή ενέργειας. Τέλος, είναι προικισμένη και με την ενέργεια του υπεδάφους, τη γεωθερμία.
Παρά το γεγονός ότι, η Ελλάδα είναι πλούσια σε όλες τις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντούτοις η αξιοποίησή τους, με λίγες εξαιρέσεις, παραμένει ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, συγκρινόμενη με άλλες χώρες αλλά και με αυτές τις ίδιες τις δυνατότητες της χώρας. Βρισκόμαστε στη προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. αυτό τα λέει όλα. Τέλος πάντων βλέπεται παρασύρομαι με «πονά» ¨αυτό το θέμα.
Επανέρχομαι, μπορούν λοιπόν τα νερά του Ορχομενού να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας; Βέβαια τα επιφανειακά δηλαδή οι εκροές των πηγών και τα ποτάμια λόγω της ήπιας μορφολογίας δεν προσφέροντα για τέτοια χρήση. Εκείνο όμως που παρουσιάζει μέγιστο ενδιαφέρον είναι τα υπόγεια νερά, αυτό που λέμε η εκμετάλλευση της αβαθούς γεωθερμίας. Πιστεύω ότι πολλές περιοχές της Κωπαΐδας με αξιόλογα υπόγεια αποθέματα και μάλιστα σε μικρά βάθη, θα μπορούσαν με τα κατάλληλα μέσα (π.χ. αντλίες θερμότητας) να αποδώσουν σημαντικά ποσά ενέργειας για αγροτική κυρίως χρήση αλλά και για τη θέρμανση των μονοκατοικιών. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα με πολύ ενδιαφέρον, απαιτεί ιδιαίτερη συζήτηση.

Έχει εκπονηθεί και εγκριθεί πρόγραμμα αξιοποίησης των πηγών, σε τουριστικό επίπεδο. Το γνωρίζετε;
Όχι, αλλά καιρός ήταν, σπάνια τέτοιου κάλους περιβάλλοντα μένουν αναξιοποίητα.

Τι θα πρέπει να προσεχθεί σε μια τέτοια αξιοποίηση;

Όλες οι δραστηριότητες θα πρέπει να είναι ήπιες, χωρίς επιβαρυντικά φορτία, με στόχο την προστασία της ποιότητας των νερών και της ανάδειξης των περιβαλλοντικών, ιστορικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών της περιοχής

Οι πηγές του Ορχομενού δεν έχουν στερέψει πάνω από 5.000 χρόνια. Τι λέτε έχουν μέλλον;
Εξαρτάται τι εννοείτε με την έννοια «μέλλο», αν θα τρέχουν νερά; Η απάντηση είναι ναι. Όμως το πρόβλημα είναι η ποιότητα των νερών, αν αυτά που θα ρέουν θα είναι της ενδεδειγμένης ποιότητας. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία των πηγών από τους αρμόδιους.

Θα μου επιτρέψετε μια απλοϊκή ερώτηση. Από πού έρχονται τα νερά αυτά;

Όπως όλα τα υπόγεια νερά προέρχονται από τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα δηλαδή τις Βροχοπτώσεις τις χιονοπτώσεις κ.λ.π. Πρόκειται επομένως για επιφανειακά νερά που με πηγες 1διάφορους τρόπους διεισδύουν και τροφοδοτούν τις υπόγειες αποθήκες. Όσο αφορά τα νερά των πηγών προέρχονται άμεσα από τις βροχοπτώσεις που πέφτουν θα έλεγα στην ευρύτερη περιοχή του Ακόντιου όρους και έμμεσα από τις βροχοπτώσεις που πέφτουν στη λεκάνη απορροής του Παρνασσού και συγκεντρώνονται στο Κηφισό ποταμό και κατά την επαφή του Κηφισού με το ακόντιο όρος, τροφοδοτεί συνεχώς με νερά τις υπόγειες αποθήκες των πηγών του Ορχομενού.

Η ποιότητα του νερού μας;
Η ποιότητα γενικά θα έλεγα ότι είναι καλή, όμως συνήθως διαφοροποιείται κατά τη διαδρομή του προς τη κατανάλωση, τόσο από τα συστήματα άντλησης όσο και από τη φθορά του δικτύου μεταφοράς. Επειδή όμως τα πετρώματα που φιλοξενούν τα υδροφόρα των πηγών είναι πολύ περατά, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα σε όλη την ανάντη* περιοχή των πηγών για την αποφυγή εστιών ρύπανσης (σκουπιδότοποι, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λ.π.)
Επίσης μια ακόμη διευκρίνιση για τη ποιότητα. Νερά τα οποία αντλούνται από γεωτρήσεις έστω και γειτονικές των πηγών είναι δυνατόν να έχουν επηρεαστεί από τα διαφορετικά πετρώματα της περιοχής που συναντώνται στη γεώτρηση με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να είναι επιβαρυμένα με διάφορα χημικά στοιχεία. Για παράδειγμα κάποιες γεωτρήσεις να εμφανίζουν σίδηρο ή μαγγάνιο.
*=ανοδική πορεία

Ακαδημαϊκή εξέλιξη

Ο Δρ Γιάννης Β Διαμαντής Το 1975 διορίστηκε ως Βοηθός της Τεχνικής Γεωλογίας στο νεοσύστατο 8 Φοιτητής 1968τότε τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ, που είχε ως έδρα την Ξάνθη. Το 1985 διορίστηκε μετά από εκλογή Λέκτορας στον Τομέα της Γεωτεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ με αντικείμενο «Τεχνική Γεωλογία, με έμφαση στα υπόγεια νερά».
Το 1989 μετά από εκλογή διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα της Γεωτεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ με το ίδιο αντικείμενο, το 1997 εκλεγμένος και πάλι, αναλαμβάνει Αν. Καθηγητής και το 2008 εκλέγεται Καθηγητής του παραπάνω Τομέα του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ.

Η Κωπαΐδα

Μιλήσαμε για το παρελθόν. Τα νερά από τις πηγές Ορχομενού εξακολουθούν να υδροδοτούν την Κωπαΐδα για άρδευση αλλά και πολλές κοινότητες για την ύδρευσή τους. Σας έχει απασχολήσει η περαιτέρω εκμετάλλευσή τους; Αν ναι πώς;

Είναι ένα ακόμα μεγάλο θέμα αυτό που θίγεται. Με έχει απασχολήσει και με απασχολεί. Με λίγα λόγια για όλο το πεδίο της Κωπαΐδας απαιτείται ένα διαχειριστικό σχέδιο που να περιλαμβάνει με αξιόπιστα στοιχεία το δυναμικό των επιφανειακών και υπόγειων νερών της περιοχής και από τη Κωπαίδαάλλη τις εν δυνάμει χρήσεις με προτεραιότητες.
Έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς διαχειριστικά σχέδια, κυρίως για τη συνολική λεκάνη απορροής του Παρνασσού, η οποία περιλαμβάνει και τη Κωπαίδα. Όμως στα σχέδια αυτά θα πρέπει να επιχειρηθεί η διάκριση και η μεγέθυνση του θέματος της Κωπαίδας. Στη συνέχεια με βάση τις δυνατές ποσότητες που τα διαχειριστικά σχέδια θα επιτρέπουν για χρήση στο πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να σχεδιαστεί η καλλιεργητική καμπάνια για όλο το πεδίο.

Γνωρίζετε κι εσείς την μόνιμη διαμαρτυρία των αγροτών της περιοχής για την ποιότητα άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου. Πιστεύετε ότι υπάρχει λύση;
Με βάση τη προηγούμενη απάντηση νομίζω πως υπάρχει. Αλλά επαναλαμβάνω όλα θα πρέπει να Κωπαιδα χαρτης παλιόςκαθοριστούν οι αρχές με επιστημονικά μέσα και όλοι θα πρέπει να υπακούουν σαυτές τις αρχές (π.χ. τρόπος άρδευσης για συγκεκριμένες περιοχές και προτεινόμενες καλλιέργειες π.λ.π.)

Εξαγγέλλονται συχνά-πυκνά μέτρα και έργα για την άρδευση της Κωπαΐδας. Πιστεύετε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση ή δεν έχουν μέλλον;
Εάν δεν πραγματοποιηθούν με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και με βάση όσα προανέφερα δεν νομίζω ότι θα λυθεί το πρόβλημα.

Σας έχει ενοχλήσει κάποιος φορέας για το θέμα αυτό;
Όχι εκτός από ελάχιστους και κυρίως τοπικούς (και ιδιαίτερα φίλοι),που νοιώθουν την ανάγκη κατά καιρούς να ακούσουν την άποψή μου για το θέμα.

Έχετε μελέτες ή εμπειρία για κάποιο αντίστοιχο έργο σαν της Κωπαϊδας;
Όλη μου η επιστημονική διαδρομή είναι αφιερωμένη σε τέτοια θέματα. Μη ξεχνάτε κατοικώ και Oεργάζομαι σε μια περιοχή με μεγάλα πεδία αντίστοιχα της Κωπαίδας, με τα ίδια προβλήματα, τι ίδιες ανησυχίες.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της Κωπαϊδας από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα;
Αν αναφέρετε στη βαθιά υδροφορία που κυρίως υδρεύει τους οικισμούς, δεν νομίζω ότι κινδυνεύει από τέτοιας μορφής ρύπανσης, γιατί παρεμβάλλονται μεγάλου πάχους αργιλικά στρώματα που αποτρέπουν την βαθιά διείσδυση αυτών των ρύπων. Όσο αφορά την αβαθή υδροφορία (βάθους μέχρι 10 μέτρα περίπου) ίσως να έχουν επηρεαστεί, απαιτείται ειδική μελέτη κυρίως για τη λεγόμενη νιτρορύπανση. Είναι ένα σημαντικό θέμα όπου περιοχές με νιτρορύπανση στα υπόγεια νερά μπορούν να μπουν σε πρόγραμμα της Ε.Ε. και ενισχύονται οικονομικά και εφαρμόζονται οι κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής. Δεν γνωρίζω αν έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος ντρικών, όπως λέμε στη Κωπαίδα.

Απειλείται η υγεία των κατοίκων του Κωπαϊδικού πεδίου;
Θεωρώ πως όχι αλλά όμως χρειάζεται επαγρύπνηση συνεχής ποιοτικός έλεγχος και προστασία από τέτοιου είδους ρυπάνσεις των περιοχών ανάντη* των σημείων εκφορτήσεων των πηγών.
*=ανοδική πορεία

Σε συνδυασμό με τα γνωστά προβλήματα στον Ασωπό ποταμό, τα νερά του υδροφόρου ορίζοντα της Κωπαΐδας χύνονται στον Ευβοϊκό κόλπο, υπάρχει πρόβλημα;
Όχι γιατί λείπουν από την ευρύτερη περιοχή της Κωπαίδας ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως αυτές στο περιβάλλον του Ασωπού ποταμού.

Διδασκαλία

Ανελλιπώς από το 1975 ο Δρ Γιάννης Β Διαμαντής διδάσκει μέχρι σήμερα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα της ειδικότητάς του (Γεωλογία για Μηχανικούς, Υπόγεια νερά Ορκομωσία-φοιτητώνκ.α.) στα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ καθώς και στο μεταπτυχιακό της Πολυτεχνικής Σχολής ( Προχωρημένα θέματα υδρογεωλογίας, Γεωθερμία έρευνα και εφαρμογές) και του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ (Διαχείριση υδατικών πόρων σε παράκτιες περιοχές – Τεχνητός Εμπλουτισμός)».
Με την επίβλεψή του έχουν εκπονηθεί 15 συνολικά Διδακτορικές διατριβές και από αυτές 4 ως πρόεδρος τριμελούς επιτροπής και 11 ως μέλλος.
Σήμερα είναι σε εξέλιξη υπό την επίβλεψή του άλλες 4 διδακτορικές διατριβές, ένας μεγάλος αριθμός έχουν εκπονηθεί όπως και ένας πολύ μεγάλος αριθμός διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών επίσης με την επίβλεψή του.

Ο Ορχομενός

Κατάγεστε από τον Ορχομενό, πως ήταν τα παιδικά και τα μαθητικά σας χρόνια;
Θα έλεγα καλά, στα χρόνια τα δικά μας ήταν περιορισμένα τα ενδιαφέροντα αλλά και η ζωή των 5 Δημοτικό 1959-60νέων ήταν περιορισμένη σε κάποια χρονικά πλαίσια. Με βάση λοιπόν και τις παραπάνω εκδοχές, ήταν καλά, με κυριότερο ότι συμμετείχαμε από τα μικρά μας χρόνια σε όλες τις οικογενειακές δραστηριότητες αγροτικές, επιχειρηματικές κ.λ.π.)

Εχετε κρατήσει φιλίες;
Τις καλύτερες, με πολύ συχνές επαφές. Όταν θέλω να ηρεμήσω από κάτι, σκέφτομαι τους Ορχομένιους φίλους μου, και συχνά τους τηλεφωνώ, αυτό νομίζω λέει πολλά.

2 25 Μαρτίου ΟρχομενόςΠηγαίνετε στον Ορχομενό;
Πριν λίγα χρόνια πήγαινα αρκετά συχνά , τώρα μου λείπει γιατί μου λείπουν και οι δικοί μου οι άνθρωποι, κάποιοι έφυγαν νωρίς. Π προσπαθώ πάντα να βρω την ευκαιρία για κάποια επίσκεψη.

Υπάρχει σκέψη για επιστροφή στις ρίζες;
Όχι έχω γίνει πλέον Θρακιώτης με Ορχομένιες ρίζες.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κάνετε για τον Ορχομενό και δεν το έχετε κάνει;4 Γυμνάσιο
Ήθελα και θέλω να φανώ χρήσιμος σε κάτι που κατέχω. Δεν εξαρτάται μόνο από μένα αυτό.

Θα ήθελα να σας προτείνω να οργανώσουμε μια διάλεξή σας στον Ορχομενό είστε πρόθυμος;
Νομίζω όλα τα προηγούμενα απαντούν από μόνα τους. Αφήνω σε εσάς την απάντηση.

Ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιαίτερης πατρίδας σας;
Χαίρομαι που μέσα από το διαδίκτυο μαθαίνω τόσα πολλά για το τόπο μου. Κάθε πρωί κάνω μια «περαντζάδα» στα του Ορχομενού και μετά μπαίνω στα θέματά μου.

Διεθνής αναγνώριση

Επανειλημμένες επισκέψεις επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα της ειδικότητάς του έχει πραγματοποιήσει ο Δρ Γιάννης Β Διαμαντής σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα:

Μ Βρετανία Πανεπιστήμια Leeds και Durham, School of Engineering, για θέματα ρύπανσης υπόγειων υδάτων

Ιταλία Pisa, International Institute for Geothermal Research, σε θέματα διάκρισης των πηγών ρύπανσης των υπόγειων νερών παράκτιων περιοχών..

7 Πρέσβης της ΝιγηρίαςΙταλία Pergamo ISMES (Δημόσιο Ερευνητικό Ινστιτούτο σε θέματα υδραυλικής και υπόγειων νερών, για ενημέρωση στα σύγχρονα συστήματα ελέγχου της ποιότητας των υπόγειων νερών.

Κύπρος στο Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων και Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα υπόγειων νερών σε παράκτιες περιοχές και τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων.

Αυστραλία με πανεπιστήμια (University of Western Australia, South Perth, University of Adelaide, Faculty of Agricultural and Natural Resourses), και Ερευνητικά Ινστιτούτα του Υπουργείου Γεωργίας της Αυστραλίας, Dep. Agriculture and Resource Economics, Dept. Soil Science, Institute Agriculture Western Australia, Geraldton District) για ενημέρωση, σεμινάρια και συζήτηση σε θέματα 10 Ομάδα διενθή Meetingυδρόφοβων εδαφών (Water Repellent Soil).

Ολλανδία με το Ινστιτούτο ALTERRA (Green World Research) που εδρεύει στο Wageningen , συνεργασία σε θέματα κίνησης του νερού μέσα από την ακόρεστη ζώνη.

Ρωσία με τα πανεπιστήμια της Μόσχας (Moscow State University of Environmental Engineering) και του Saratov (Saratov State Agrarian University), στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων.

Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων, που υποστηρίχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση , συνεργάστηκε με ένα μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων του Εξωτερικού κατανεμημένα σε όλες τις ηπείρους.

Το βιογραφικό του Δρ Γιάννη Β Διαμαντή είναι ατελείωτο!

Σταχυολογούμε εκτός των παραπάνω:
Υπηρέτησε σε διάφορες Διοικητικές θέσεις όπως 9 Ορκομωσία φοιτητών1998-99 έως και το 2010-11 ως εκλεγμένος Διευθυντής του Τομέα Γεωτεχνικής Μηχανικής του ΔΠΘ, 2007 μέχρι σήμερα Διευθυντής του εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας του Τομέα Γεωτεχνικής Μηχανικής, 1998-2000 εκλεγμένος Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ.

2000- 2004 εκλεγμένος Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ, 2004-2011 εκλεγμένος Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ.
Για αρκετά χρόνια μέλλος της Συγκλήτου του ΔΠΘ, μέλος της Ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με ιδιαίτερη συνεισφορά στη σχεδίαση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών.

Ερευνητική εμπειρία..

Έχει δημοσιεύσει, μόνος ή μαζί με συνεργάτες και συναδέλφους, ένα σημαντικό αριθμό επιστημονικών εργασιών τόσο σε Διεθνή και Ελληνικά περιοδικά (29 μετά από κρίση της 11 Μετροπόντικας Θεσ-νικηςεργασίας), καθώς και σε πρακτικά (μετά από κρίση της εργασίας) 67 Διεθνών ή Ελληνικών Συνεδρίων, εκ των οποίων 17 έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά του κλάδου που διοργάνωνε το συνέδριο.
Όλες οι παραπάνω εργασίες έχουν προκύψει από τις εκτεταμένες και μακροχρόνιες έρευνες του εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας στο οποίο υπηρετώ από το 1975 και αφορούν κατά κύριο λόγο τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων, τη Ρύπανση των Υπόγειων Νερών, το φαινόμενο της διείσδυσης της θάλασσας στα υπόγεια παράκτια νερά, τον Τεχνητό Εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων, Γεωθερμία έρευνα και χρήσεις κ.λ.π.
Για τις διάφορες εργασίες γίνεται μια εκτεταμένη αναφορά με ετεροαναφορές, από διάφορους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού, που εντοπίζονται στις διάφορες βάσεις (Scopus, 15 Από έρευνα σε σπήλαιο )Google Scholar κ.α.).
Ένας σημαντικός αριθμός των εργασιών χρησιμοποιείτε ως αναφορά βάσης για τις διάφορες μελέτες που πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα από διάφορους μελετητές και αφορούν την «Διαχείριση του υδάτινού δυναμικού».

Εκπόνηση σημαντικού αριθμού χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Προγραμμάτων, ως Επιστημονικός υπεύθυνος, αρκετά των οποίων έχουν συμβάλει στην ολοκλήρωση των διδακτορικών διατριβών που εκπονήθηκαν υπό την επίβλεψή μου, πρόκειται είτε για Ελληνικά ή για Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά (Intereg, Θαλής κ.λ.π.).

…και συγγραφικό έργο

Έχει συγγράψει ένα σημαντικό αριθμό ερευνητικών εκθέσεων (50),, ως αποτέλεσμα των ερευνητικών προγραμμάτων (Ελληνικών και Ευρωπαϊκών), που έχουν εκπονηθεί από το Τομέα 17 DIAMANTISΓεωτεχνικής Μηχανικής του ΔΠΘ
Έχει επίσης συγγράψει για τις ανάγκες των προπτυχιακών μαθημάτων που έχω διδάξει ή διδάσκω διάφορα βιβλία υπό μορφή διδακτικών σημειώσεων με τίτλο
"Γεωλογία για μηχανικούς - Εισαγωγή στην Τεχνική Γεωλογία". Σελίδες 233
"Υπόγεια νερά προέλευση - ανάπτυξη" σελ. 137.
«Επιλεγμένα θέματα Υδρογεωλογίας», σελ. 191.
«Περιβαλλοντική Γεωλογία», σελ.172.
Εισαγωγή στα φράγματα και συνοδά έργα (μαζί με τον Αν. Καθηγητή Πλίακα Φώτη)

Διδακτικές σημειώσεις για τα μεταπτυχιακά μαθήματα μαζί με τον Αν. Καθηγητή κ. Πλιάκα Φώτη
"Επιλεγμένα Θέματα Προχωρημένης Υδρογεωλογίας: 1. Παράκτιοι Υδροφόροι – Θαλάσσια Διείσδυση, 2. Τεχνητός εμπλουτισμός των Υπόγειων Νερών, 3. Υδρογεωλογικά Μοντέλα και Υπολογιστικοί Κώδικες 338 σελίδων.

Πλούσια επίσης είναι και η κοινωνική προσφορά σε διάφορους τομείς του συντοπίτη μας καθηγητή Γιάννη Β Διαμαντή.

Κύριε καθηγητά εγώ από την πλευρά μου και θέλω να πιστεύω όλοι οι συμπατριώτες μας, είμαι υπερήφανος για εσάς για όσα έχετε κάνει και τιμάτε τον τόπο μας.
Σας ευχαριστώ.
Και εγώ σας ευχαριστώ, αλλά έκανα αυτό που η συνείδησή μου με προέτρεπε «πανεπιστημιακός με κοινωνική προσφορά».

Μπάμπης Ζαννιάς

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle