Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
93

Δωρεάν ίντερνετ σε όλους τους δήμους μέσω του WiFi4EU

< 3 λεπτά
24.03.18 • 06:52
#Tags:

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των δήμων ανά την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία σημείων wifi σε δημόσιους χώρους.

Το πρόγραμμα WiFi4EU δίνει τη δυνατότητα σε δήμους να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα και πλατείες.

Στόχος του προγράμματος WiFi4EU είναι η στήριξη με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2019 της εγκατάστασης σύγχρονου εξοπλισμού Wi-Fi στα κέντρα κοινωνικής ζωής.

Κάποιοι δήμοι στην Ελλάδα πρωτοπορούν σε σχέση με την τεχνολογική εξέλιξη, κάνοντας άλματα στο μέλλον εδώ και πολλά χρόνια. Ένας από αυτούς τους δήμους είναι ο δήμος Τρικαίων, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώτος δήμος της Ελλάδας με τεχνολογία 5G.

Με στόχο τα Τρίκαλα να αποτελέσουν πρότυπο και σε αυτόν τον τομέα, υπογράφτηκε προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στον δήμο, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την e-trikala ΑΕ, προκειμένου σε 4 μήνες να υλοποιηθούν όλα τα έργα, δηλαδή η εκπόνηση μελέτης και η εφαρμογή πιλοτικού έργου δωρεάν εγκατάστασης πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων.

Ο δήμος Τρικκαίων είναι παράλληλα ο πρώτος στην Ελλάδα που εγκατέστησε το δωρεάν ασύρματο δίκτυο ήδη από το 2004, αλλά ενδιαφέρεται να ενταχθεί και στο νέο πρόγραμμα. «Ο δήμος Τρικκαίων έχει εγγραφεί στο σχετικό σύστημα, παρότι το ποσό που δίνεται είναι μικρό. Όμως, στόχος μας παραμένει η βελτίωση της ποιότητας των υπαρχόντων συστημάτων, σε συνδυασμό με την εξάπλωση του ασύρματου δικτύου, που έχουμε ήδη εντάξει και υλοποιήσει στο πιλοτικό πρόγραμμα Smart Trikala. Αυτή η βελτίωση επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση NMS (Network Management System), για το ήδη υπάρχον, διευρυμένο ασύρματο δίκτυο στα Τρίκαλα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Και προσθέτει ότι «πάντως, στον δήμο Τρικκαίων συνεχίζει να μας απασχολεί το θέμα της διάδοσης της ευρυζωνικότητας. Για παράδειγμα, στα χωριά, η ταχύτητα είναι ακόμη σε μη ικανοποιητικό επίπεδο. Αλλά και σε αυτόν τον τομέα παίρνουμε πρωτοβουλίες, προκειμένου να διευρύνουμε την πρόσβαση των πολιτών σε πόλη και κοινότητες, στις υπηρεσίες που προσφέρει η ψηφιακή εποχή».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιάμη που είναι μέλος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν περίπου 15 δήμοι αν και το ενδιαφέρον από τους δήμους αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η πρώτη πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιευτεί στα μέσα Μαΐου. Οι εγγεγραμμένοι δήμοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη σειρά 1.000 κουπονιών (voucher) WiFi4EU. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τους 1.000 δήμους που θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω της πρώτης πρόσκλησης. Συνολικά κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων χρόνων αναμένεται να δημοσιευτούν τέσσερις ακόμη προσκλήσεις του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle