Asopichos Logo
19-03-2024
Asopichos Logo
438

Εθελοντικό κίνημα, πως και γιατί.

< 6 λεπτά
12.02.15 • 07:45
#Tags:

Εθελοντικό κίνημα, πως και γιατί.

Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή κυρίως όμως τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.
Ο Εθελοντισμός θεωρείται χρήσιμος για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, και ανθρωπιστικών ethelontismos-1ζητημάτων και είναι η ατομική συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων ή του συνόλου της κοινωνίας.

Η αγάπη για την πόλη μας και η εθελοντική προσφορά στο Δήμο, είναι τα βασικά κίνητρα για να ιδρυθεί γραφείο Εθελοντισμού ως δομή στήριξης και στρατηγικό κόμβο συνεργασίας, συντονισμού, συνεννόησης, σχεδιασμού και δράσης με όλους τους εθελοντές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που επιθυμούν να συνεργαστούν με το Δήμο, προς όφελος των κατοίκων του Δήμου.

Στόχος μας είναι οι «εν δυνάμει» εθελοντές μας να βρουν ένα πλαίσιο δράσεων όπου θα μπορούν να συμμετέχουν και η δράση τους να είναι οργανωμένη με συγκεκριμένα καθήκοντα. Με την πλήρη οργάνωση των δράσεων θα επιτύχουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συνοχή που όλοι οραματιζόμαστε και αξίζουμε.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του εθελοντισμού είναι:

Συνεισφορά Αλληλεγγύη - Αλτρουισμός

Ο πιο προφανής λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές είναι το πάθος τους για κάτι που αγαπούν. Οι άνθρωποι, που έχουν προσωπική σύνδεση με μία περιοχή, δρουν εθελοντικά στην κοινότητά τους θέλοντας να δημιουργήσουν ένα καλύτερο τόπο τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συνδαιτυμόνες τους.

Μοναδικές εμπειρίες
Ως εθελοντής θα πάρετε μια πραγματική γεύση από την τοπική κουλτούρα, επιτρέποντάς σας να γίνεται ένας πραγματικός «ταξιδιώτης», αντί ένα απλό μέλος.

Προσωπικά Οφέλη
Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς οι εθελοντές μπορούν να εντοπίσουν τη μορφή των εθελοντικών δράσεων που πλησιάζει τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία τους. Μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει ο εθελοντισμός, οι εθελοντές ενισχύουν τις καλές πλευρές του χαρακτήρα τους και διαμορφώνουν έναν καλύτερο χαρακτήρα. Οι εθελοντές που συμμετέχουν γίνονται πιο ανεξάρτητοι, πιο θαρραλέοι, ανοιχτόμυαλοι και τολμηροί.

Εκμάθηση νέων δεξιοτήτων
Ο εθελοντισμός ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο και την εκμάθηση νέων, ωφέλιμων και επίκαιρων .δεξιοτήτων.
Φιλίες
Οι άνθρωποι βρίσκουν συχνά καθοριστικές φιλίες μέσω της εθελοντικής εργασίας. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τον εθελοντισμό κυρίως για να αναπτύξουν φιλίες αντιμετωπίζοντας έτσι τη μοναξιά των καιρών μας.

Εύρεση Εργασίας
Η εθελοντική εργασία μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια αμειβόμενη εργασία. Οι εθελοντές συχνά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν συντονιστές εθελοντών και να προσληφθούν από τις αντίστοιχες οργανώσεις. Ταυτόχρονα οι εθελοντές μπορούν να δοκιμάσουν ένα τομέα εργασίας για να καταλάβουν αν πραγματικά τους ενδιαφέρει, και αν ναι να αφομοιώσουν στο έπακρο τον τρόπο λειτουργίας και τα «μυστικά» της συγκεκριμένης εργασίας, αποκτώντας ένα σημαντικό προβάδισμα για τη μελλοντική τους πιθανή επιλογή σε αυτόν τον τομέα εργασίας.

Διασκέδαση
Θεωρητικά κανείς δεν θα δεχόταν να γίνει εθελοντής, παρ όλα τα οφέλη, εάν ο εθελοντισμός περιοριζόταν μόνο σε στυγνή προσφορά εργασίας χωρίς καμία διασκέδαση. Η Εθελοντική εργασία μπορεί να είναι κάποιες φορές σκληρή, επίπονη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συνήθως όμως, είναι πολύ διασκεδαστική και άκρως ικανοποιητική.
Συγκεκριμένα, μέσα από τις Εθελοντικές Δράσεις…..
• Αναπτύσσεις νέες δεξιότητες
εθελοντισμός• Μαθαίνεις να δουλεύεις ως μέλος μίας ομάδας
• Μαθαίνεις να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις.
• Γνωρίζεις ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές καταβολές που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα
• Παρατηρείς πως γίνεται ο συντονισμός μεγάλων και μικρών ομάδων για την επίτευξη των στόχων
• Εργάζεσαι σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα
• Διευρύνεις τις γνώσεις σου
• Εξασκείσαι σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές σου ή με τα χόμπι σου
• Κατανοείς καλύτερα τους συμπολίτες σου
• Έρχεσαι σε επαφή με χώρους που μπορεί να μην γνώριζες πριν

Ο εθελοντισμός σου δημιουργεί αίσθημα υπευθυνότητας γιατί ουσιαστικά κάποιοι άνθρωποι βασίζονται στη βοήθειά σου. Τα αποτελέσματα μίας εθελοντικής δράσης είναι άμεσα και ο εθελοντισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσεις ότι πραγματικά έχεις τη δύναμη να συμβάλλεις στη βελτίωση της κοινωνίας μας.
Εάν έχεις αποφασίσει ότι ο εθελοντισμός σου ταιριάζει, βρες τη δράση που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου, την προσωπικότητά σου και το προσωπικό σου καθημερινό πρόγραμμά.

Αφού κάνεις αίτηση για τη δράση που σε ενδιαφέρει, θα χρειαστεί να στείλεις βιογραφικό σημείωμα και να περάσεις από συνέντευξη.

Η συνέντευξη είναι σημαντική ώστε να γνωρίσεις το πλαίσιο στο οποίο θα εργαστείς, να γνωρίσεις τους επικεφαλής των ομάδων, να ρωτήσεις ότι σε απασχολεί γύρω από την εθελοντική δράση

Εάν μετά τη συνέντευξη θεωρήσεις ότι σου αρέσει το αντικείμενο της δράσης, το πλαίσιο στο οποίο γίνεται και οι άνθρωποι που εμπλέκονται τότε ο εθελοντισμός είναι μία απίστευτη εμπειρία!

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι Εθελοντικού Προγράμματος 
• Προώθηση του προτύπου του εθελοντή-ενεργού πολίτη στους νέους
• Υποστήριξη εθελοντικών προγραμμάτων και δράσεων του Δήμου 
• Ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση γύρω από τον εθελοντισμό

Τσαγδή Χριστίνα, PhD, Volunteers Manager.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle